Καταστροφές σε αμυγδαλιές της Μηλέας από ισχυρό παγετό

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 2.000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας και ο ισχυρός παγετός του εφετινού Μαρτίου κατέστρεψαν καλλιέργειες με αμυγδαλιές αλλά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως στη Μηλέα Ελασσόνας.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν στην «Ε» οι πληγέντες αγρότες, ο παγετός χτύπησε τις καλλιέργειες αμυγδάλου δύο φορές! Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή και το αμέσως επόμενο βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα συγκεκριμένα βράδια, οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Ελασσόνας είχαν πέσει χαμηλά, ασυνήθιστες για την εποχή, από -2 έως και -6 βαθμούς Κελσίου!
Οι ζημιές έχουν να κάνουν με 2.000 και πλέον στρέμματα αμυγδαλεώνων και 50 παραγωγούς, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν να χάνεται η παραγωγή τους, αφού αυτή την εποχή στην ορεινή Ελασσόνα τα δένδρα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία και δένουν σιγά σιγά τον καρπό τους.
«Είχαμε να δούμε πολλά χρόνια τέτοιο παγετό. Τον είχαμε…ξεχάσει, αλλά ο φετινός Μάρτης ήρθε να μας τον ξαναθυμίσει. Ουσιαστικά, χάθηκε η φετινή μας σοδιά…», ανέφερε, με νόημα, στην «Ε», απογοητευμένος αμυγδαλοπαραγωγός της Μηλέας.
Ήδη, έχουν ενημερωθεί οι αρχές, ενώ το πρωί της περασμένης Δευτέρας έγινε η σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, που προκάλεσε στις καλλιέργειες της Μηλέας ο παγετός διαρκείας.
Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών της Μηλέας για το καταστροφικό φαινόμενο των ημερών, ενώ θεωρούν πως οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν και το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει στις παραγωγές τους, και βέβαια δεν κρύβουν πως ζητούν από την πολιτεία δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις.

Add Comment