Γιορτάστηκε και φέτος η Εαρινή Ισημερία στην Περραιβική Δωδώνη

isimeria

Η καθιερωμένη πλέον γιορτή της Εαρινής Ισημερίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 21 Μαρτίου, παρουσία δεκάδων πολιτών από γειτονικές και όχι μόνο περιοχές στην αρχαία περραιβική Δωδώνη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σαραντάπορο Ελασσόνας. Με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό και τη θέα του πάλλευκου Ολύμπου λατρευτές και επισκέπτες συναντήθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε ένα καταπράσινο ξέφωτο πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Περραιβικής Δωδώνης. Οι ιεροπραξίες περιελάμβαναν ύμνους προς τιμή ελληνίδων θεοτήτων του φωτός και της γονιμότητας, με τις πρέπουσες χοές οίνου και θυμιάματος καθώς και προσφορά καρπών και γλυκισμάτων στους παραβρισκόμενους.
 
Αμέσως μετά την τελετή, ακολούθησε συμπόσιο σε χώρο εστίασης της περιοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ναύαρχο εν αποστρατεία, πρόεδρος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και μεταφραστής του αριστοτελικού έργου, Αριστείδης Παπανδρέου, ανέπτυξε το θέμα «Η αριστοτελική σκέψη στον σύγχρονο κόσμο». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία και επιρροή της αριστοτελικής φιλοσοφίας στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και στην ολιγωρία του ελληνικού κράτους απέναντι στον υπέρτατο θησαυρό σοφίας που μας κληροδοτήθηκε προ αιώνων. Αίσθηση, μάλιστα, προξένησε η αναφορά στο Όργανον του Αριστοτέλη, βάσει του οποίου δίδασκε τη μεθοδολογία της συλλογιστικής αλλά και στα απόρρητα έργα του που έχουν πρόσβαση σε αυτά κυρίως πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι παραπάνω δράσεις διοργανώθηκαν από το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών Θεσσαλίας «Δωδωναίων Δύναμις» με την υποστήριξη του Φιλοσοφικού Ομίλου Θεσσαλίας «Η Μήτις». Τα μέλη της λατρευτικής ομάδας ανανέωσαν το ραντεβού τους ανήμερα θερινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου 2015.

Add Comment