Το αρχείο του πρώτου αρχιμουσικού της Ελασσόνας

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ κ. ΛΑΖΑΡΟ ΜΠΙΣΜΠΑ

ΠΡΩΤΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (1)

Το μουσικό αρχείο του πρώτου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ελασσόνας Γεώργιου Βασιλείου βρίσκεται ήδη στην κατοχή του μουσικού και ιδιοκτήτη φροντιστηρίου κ. Λάζαρου Γ. Μπίσμπα, ο οποίος με τη σειρά του, κατέθεσε πρόταση στον Δήμο Ελασσόνας, για τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης, για τον αρχιμουσικό.

Την Τρίτη ο κ. Γεώργιος Ντούφας Γεώργιος, δημότης Ελασσόνας , νόμιμος κάτοχος και μοναδικός κληρονόμος του προσωπικού μουσικού αρχείου του πρώην και πρώτου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας Γεώργιου Βασιλείου, παραχώρησε στον κ. Λαζ. Μπίσμπα, τα πλήρη δικαιώματα διαχείρισης του αρχείου του, για το οποίο και εξουσιοδοτήθηκε να αξιοποιήσει σύμφωνα με την κρίση του. Το αρχείο ,κομμάτι της ιστορίας της Φιλαρμονικής Ελασσόνας, αποτελείται από έναν τόμο Ιστορίας της μουσικής του 1960, μουσικές καταγραφές, κείμενα παραινέσεων στους μαθητές, καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας της Φιλαρμονικής Κοινότητας Ελασσόνας του 1963. Επιπλέον σώζονται η προσωπική αλληλογραφία του αρχιμουσικού, χειρόγραφα σημειώματα προσωπικών σκέψεων και ένας φάκελος που περιέχει καλλιτεχνικές συμβουλές προς τους μαθητές της Φιλαρμονικής Κοινότητος Ελασσόνας, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1963, καθώς επίσης και φύλλα τραγουδιών, εκ των οποίων τα περισσότερα υπογράφει, τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική, ο ίδιος ο Γεώργιος Βασιλείου. Στο ευχαριστήριο μήνυμά του, ο κύριος Γ. Ντούφας αναφέρει: «Παραδίδω σήμερα σ’ έναν φίλο, νέο επιστήμονα και μουσικό της πόλης μας, το μουσικό αρχείο του θείου μου και αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ελασσόνας Γεώργιου Βασιλείου. Ευχαριστώ τον Λάζαρο Μπίσμπα για την αποδοχή του αρχείου και είμαι σίγουρος πως το παραδίδω σε άξια χέρια, καθώς επιθυμία του θείου μου ήταν να δοθεί σ’ έναν ταλαντούχο μουσικό. Ο Λάζαρος Μπίσμπας ,αν και νέος, φέρνει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, στον οποίο θα εμπιστεύονταν ο θείος μου να το αφήσει ως κληρονομιά. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά του το παραδίδω».

[wpg_thumb]

Ο κ. Λάζαρος Μπίσμπας δήλωσε, με τη σειρά του: «Με βαθειά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι αυτό το πολύτιμο δώρο από τον κ. Γιώργο Ντούφα. Αποτελεί υπερβολική τιμή για μένα να μου παραχωρείται το αρχείο του πρώτου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ελασσόνας. Υπόσχομαι να το αξιοποιήσω κατά τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ, ωστόσο, πως πρέπει έγκαιρα να οργανωθεί μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο πρώτο μουσικοδιδάσκαλο και μόνο ,ως ελάχιστος φόρος τιμής. Εκεί να τιμήσουμε όλοι –παλαιοί και νεώτεροι- τον Γιώργο Βασιλείου για το γεγονός πως αυτός έβαλε τον θεμέλιο λίθο της σημερινής Φιλαρμονικής Ελασσόνας. Δεσμεύομαι γι’ αυτό και κατέθεσα ήδη, εγγράφως, στην υπεύθυνη αντιδήμαρχο Νεολαίας – Τουρισμού – Εθελοντισμού και Εξυπηρέτησης του πολίτη κυρία Καρκαβανίδου- Σκρέτα Ευφροσύνη, πρόταση για την οργάνωση τιμητικής εκδήλωσης, την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2015 .Η ειλικρίνεια της δήλωση του δημάρχου μας κ. Νίκου Ευαγγέλου «ο πολιτισμός να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα» (εφημερίδα Αναγνώστης 22/10/2014 σελ 7) και η γνώση πως ποτέ δεν διοργανώθηκε αντίστοιχη εκδήλωση, ειδικά για τον Γ. Βασιλείου, με οδηγεί σ’ αυτήν την πρωτοβουλία. Η μνήμη του μεγάλου δασκάλου και πρώτου αρχιμουσικού, είθε να παραδειγματίζει για χρόνια. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Γ. Ντούφα και θέλω να το δηλώσω δημόσια.»

Add Comment