«Ζωγραφιές» πάγου στην Ελασσόνα – Θερμοκρασία υπό το μηδέν

ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΠΑΓΩΣΕ Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015 (1)

Πολικές θερμοκρασίες, ιδίως τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρατούν τις τελευταίες τρεις ημέρες στα ορεινά του Νομού Λάρισας, και ειδικότερα στην Επαρχία Ελασσόνας. Τις ώρες που αρχίζει να ξημερώνει, η θερμοκρασία «παίζει» μεταξύ -8 – -5 βαθμούς Κελσίου, με την σχετική υγρασία να κυμαίνεται τις ίδιες ώρες μεταξύ 93% – 85% !
Οι κάτοικοι της Επαρχίας Ελασσόνας κάνουν λόγο για παρατεταμένο κρύο τον εφετινό χειμώνα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου πως κάποιες μέρες δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους(…αν και τα καλοριφέρ και οι σόμπες καίνε χωρίς διακοπή), κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αφού οι χειμώνες ήταν μαλακοί. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, φυσικό είναι να αποτυπώνουν τα «παιχνίδια» του νερού με το ψύχος, μοναδικές «ζωγραφιές» πάγου, απίστευτες εικόνες, που τραβούν τα βλέμματα διερχομένων και περαστικών. Κάποιοι από αυτούς, εκπαιδευτικοί που πήγαιναν στα σχολεία τους, απαθανάτισαν ασυνήθιστες εικόνες σε συγκεκριμένο σημείο της Ελασσόνας, και φυσικά παρόμοιες εικόνες θα υπήρχαν και σε άλλες γωνιές της Επαρχίας.
Πρόκειται για το χώρο του παλαιού Κοιμητηρίου της Ελασσόνας, πολύ κοντά στο κτίριο του Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου, στη συνοικία των Αμπελοκήπων(Βαροσίου). Την απαράμιλλη φυσική ομορφιά «παγίδευσε» το πρωί ο φωτογραφικός φακός στην περιοχή, με τον πάγο να «ζωγραφίζει» στα δένδρα με το δικό του πινέλο …εικόνες Άλπεων και όχι μόνο.
Οι γνώστες του έντεχνου τραγουδιού γνώριζαν έως τώρα για τη συνεργασία του Γιάννη Χαρούλη με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου(με τον τίτλο «Μαγγανείες») και το κομμάτι «Η ουρά του αλόγου». Ίσως, μετά από τα τόσα μαγικά «συγκράτησε» ο φωτογραφικός φακός, μπορεί να γίνεται λόγος και για την…«παγωμένη ουρά του αλόγου»!! Το κακόμοιρο τετράποδο προσπαθεί να φάει, τραβώντας πίσω του την παγωμένη – γεμάτη κρυσταλλάκια ουρά!
Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους…
[wpg_thumb]

Add Comment