«Τσίκνισαν» για τα καλά και στην Επαρχία Ελασσόνας

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαμηλές θερμοκρασίες, λιακάδα, και οι Ελασσονίτες, οι Τσαριτσανιώτες και αρκετοί σε όλη την Επαρχία Ελασσόνας κράτησαν το έθιμο της ημέρας και τσίκνισαν παρά την κρίση, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμα, που κρατάνε από την εποχή του Διονύσου.
Παρέες, γειτονιές, πολίτες όλων των ηλικιών, μέσα στην αγορά και γύρω από τα μαγαζιά τους, στα «στέκια» και στα καφέ, άφησαν για λίγες ώρες στην άκρη τις ειδήσεις των ημερών, τις κρίσιμες συνεδριάσεις του «Eurogroup», τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη(…με το κασκόλ «μπέρμπερι»), και μαζεύτηκαν γύρω από ψησταριές με σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες, παϊδάκια και…σούβλες κεμπάπ, και βέβαια με πολύ χορό, κρασί και τσίπουρο για να γιορτάσουν τη μέρα. Η μυρωδιά από την τσίκνα είχε καλύψει όλη την περιοχή! Άλλωστε, η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα χαράς και η παράδοση επιβάλλει το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα! 
[wpg_thumb]
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Στην Ελασσόνα, αργά το απόγευμα, ο κόσμος είχε προγραμματίσει να βρεθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου άρχιζαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ελασσόνας «Όλοι μαζί τσικνίζουμε», με λουκάνικα, κρασί και την πολυμελή ορχήστρα χάλκινων «Γρηγόρης Μπέτσιος».

Add Comment