Τους “προστάτες των γραμμάτων” Τρεις Ιεράρχες τίμησε η Ελασσόνα

«Εμπνέουν και σήμερα τα φωτεινά πρότυπα των Τριών Ιεραρχών!»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΠΑΠ 2015 (1)

«Εμπνέουν και σήμερα τα φωτεινά πρότυπα των Τριών Ιεραρχών και επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη ψυχή!». Αυτό ήταν το μήνυμα του εορτασμού της μνήμης τους και στην Ελασσόνα, όπου η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε τους Προστάτες των Γραμμάτων.
Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την καθιερωμένη Αρτοκλασία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός, οι ιερείς π. Χρήστος Γεροφάκας και π. Βασίλειος Τάσιος και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς, πλαισιωμένοι από μαθητές με τις σημαίες των σχολείων τους.
Στον πανηγυρικό της ημέρας, η εκπαιδευτικός – θεολόγος κ. Γεωργία Ράπτη, μιλώντας για τους Οικουμενικούς διδασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, έκανε λόγο για «επιστήμονες σοφούς και συνετούς, προσωπικότητες ολοκληρωμένες, φωτεινά πρότυπα και παραδείγματα αρτίων ανθρώπων στη ζωή, ειδικά στο χώρο της παιδείας», που επέδρασαν και επιδρούν ακόμη και σήμερα ευεργετικά στην ανθρώπινη ψυχή.
Η ομιλήτρια, με μεστό και περιεκτικό λόγο, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:
«Οι τρεις ιεράρχες με την ευρεία τους Ελληνική παιδεία και τη βαθειά τους Χριστιανική ζωή, αγάπησαν με ζήλο το Θεό, υπηρέτησαν με αυταπάρνηση το συνάνθρωπο και διακρίθηκαν στη ζωή ως Άγιοι και ως επιστήμονες. Μας άφησαν δε, ως μοναδική κληρονομιά, τα καταξιωμένα στην ιστορία και το χρόνο συγγράμματα τους.
Η μελέτη των έργων τους φωτίζει τη δική μας ζωή σήμερα και επαναφέρει στην εποχή μας τους στόχους των νέων, τα ιδανικά της αγάπης, της δικαιοσύνης, της πραγματικής χαράς, της ψυχικής γαλήνης και ειρήνης, που είναι οι αιώνιες και αναλλοίωτες αρχές του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού.
Περισσότερο όμως από τα βιβλία και τα λόγια τους μας διδάσκουν το παράδειγμα της ζωής τους. Ζωή γεμάτη αγώνες και θυσίες για το καλό, το δίκιο, το ηθικό.
Το αξιοθαύμαστο στις μορφές αυτών των Ιεραρχών δεν είναι τόσο η βαθιά σοφία και η απέραντη μόρφωση, όσο ο τρόπος και ο σκοπός για τον οποίο τη χρησιμοποίησαν. Την έκαναν μέσο, όχι για να στραφεί εναντίον του ανθρώπου, αλλά για να υπηρετήσει τον άνθρωπο.
Στον τομέα της Παιδαγωγικής συναντάμε αντιλήψεις και μεθόδους που διέπονται από διαχρονικό χαρακτήρα και ας κάνουν να έχουν εφαρμογή και στη σύγχρονη πραγματικότητα
Διέγνωσαν την αξία και χρησιμότητα όλων των μαθημάτων. Μίλησαν για την ευεργετική επίδραση της γυμναστικής, της μουσικής και γενικότερα των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Μίλησαν για την ανάγκη τη υγιεινής δίαιτας, για τον έπαινο και την επίπληξη ως παιδαγωγικά μέσα, τη χρησιμότητα του εποπτικού υλικού για την παραστατικότερη διδασκαλία.
Στάθηκαν με σεβασμό απέναντι στην προσωπικότητα του παιδιού και υπέδειξαν την αρετή, την υπευθυνότητα και την αγάπη ως τα απαραίτητα εφόδια του εκπαιδευτικού για την περάτωση των στόχων της παιδαγωγικής.
Διδασκόμενοι από την πολυδιάστατη προσφορά τους στο χώρο της παιδείας στεκόμαστε και σήμερα με θαυμασμό απέναντι στην αρετή που τους οδήγησε σ΄ αυτό το θαύμα: την αγάπη!
Αυτήν ακριβώς την αρετή των αρετών έχουμε και μείς σήμερα ανάγκη και αυτό γιατί από τη μία δεν αγαπάμε κι από την άλλη πάλι νομίζουμε ότι έχουμε αγάπη και επαναπαυόμαστε. Μια αγάπη που βλέπει τον άνθρωπο όχι μόνο ως βιολογική μονάδα, που προσπαθεί να επιβιώσει και μετά να πεθάνει αλλά κυρίως ως πρόσωπο, μοναδικό και ανεπανάληπτο, ως εικόνα του Θεού».
Και η εκπαιδευτικός – θεολόγος κ. Ράπτη ολοκλήρωσε, με νόημα:
«Σήμερα, στην εποχή της αλλοτρίωσης του ανθρώπου και της πτώσης των αξιών, επιβάλλεται να εμπνευστούμε από τη ζωή και τις διδαχές τους και να ανακαινισθούμε, ανταλλάσοντας το φτηνό μανδύα του υλιστικού πνεύματος με το φωτεινό χιτώνα της αληθινής ανθρωπιάς.
Η Τριάδα των Πατέρων μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τις παγίδες της ζωής και να μας καθοδηγήσει στο δρόμο της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Γι΄ αυτό αξίζει να τους γνωρίσουμε, να τους αγαπήσουμε και να τους μιμηθούμε!».

Στις εκδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής για την ξεχωριστή εκπαιδευτική πανήγυρη των Τριών Ιεραρχών, που ολοκληρώθηκαν με μικρή δεξίωση του Δήμου Ελασσόνας για τις αρχές, την εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο, έδωσαν το «παρών»:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας και Δημ. Λέκκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι – πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου κ.κ. Γεώργ. Γιαννούλας(Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και Αναστ. Γκατζιούρας(Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η διοίκηση των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχ. Ελασσόνας, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, ο πρ. προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Μιλτ. Βελεσιώτης, ο πρ. προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Ελασσόνας κ. Δημ. Περήφανος, απόμαχοι εκπαιδευτικοί, μαθητές, και φορείς της περιοχής.

Add Comment