Έκοψε πίτα η Λαογραφική Ελασσόνας – Πλούσιος ο απολογισμός του 2014

«Ανάγκη και προτεραιότητα ο πολιτισμός στις μέρες μας!»
του Γιάννη Μουκίδη

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ 2015 (1)

«Ο πολιτισμός και η διατήρηση της παράδοσης στις μέρες μας δεν αποτελεί, όπως πολύ πιστεύουν και ισχυρίζονται, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση!» Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στην πανηγυρική εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του 2015 της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, στην αίθουσα του συλλόγου στην Ελασσόνα.
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού ευλόγησε την εκδήλωση, ευχήθηκε μια δημιουργική και πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά, τονίζοντας παράλληλα πως η τοπική Εκκλησία παρακολουθεί με ενδιαφέρον και χαίρεται για τις προσπάθειες και τις αξιόλογες πρωτοβουλίες των συλλόγων της περιοχής, που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό μας και την Ελασσόνα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Σε μια δύσκολη εποχή, μία εποχή κρίσης, όπως η σημερινή που βιώνουμε, η περιοχή μας χρειάζεται τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές ανησυχίες όλων των συλλόγων της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτων.

[wpg_thumb]
Πλούσιος ο απολογισμός του 2014
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαμώτας, πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης, αρχικά ευχήθηκε σε όλους υγεία και τα καλύτερα για το 2015, και έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, επικεντρώνοντας στα παρακάτω:
Διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα(τον περασμένο Αύγουστο) / Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος «Non Formal and Formal Partnership in Adult Education» / Συμμετοχή χορευτικών της Λ.Α.Ε.Ε. σε διεθνές φεστιβάλ στη Σλοβενία και σε συναντήσεις παραδοσιακών συγκροτημάτων σε περιοχές της χώρας / Εθελοντικές δράσεις μελών του συλλόγου και ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος «Μιχάλης Πιτένης» με 150 νέες φιάλες αίματος / Καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και η εκδήλωση Αγάπης και Αλληλεγγύης «…στου Ολύμπου την αυλή, Θάματα και καρκαντζέλια», εφέτος για τα παιδιά του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα».
Για το 2015, προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις για τον ερχόμενο Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο(24 – 28, το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή») καθώς και πιθανές συμμετοχές της Λαογραφικής Εταιρίας σε διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Χαρακτηριστικά, τα λόγια του προέδρου της Λαογραφικής Ελασσόνας κ. Σαμώτα: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους θέλει να πάει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, όσο πιο μακριά μπορεί».
Τυχερός της πρωτοχρονιάτικής βασιλόπιτας ήταν ο μαθητής και μέλος του χορευτικού τμήματος Νεκτάριος Παπαγεωργίου.
Στην καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστ. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. – πρ. δήμαρχος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βασ. Βαρνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, οι πρ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάν. Νάνος, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του Ελασσονίτικου συλλόγου, κ.ά.

Add Comment