Τιμή και δόξα στους εκτελεσθέντες του Σαρανταπόρου!

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ» 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Του Γιάννη Μουκίδη

ΜΕΛΙΣΣΙ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (1) [18]

«…Κι ακούω κλάματα φουνές Μιλίσσι – Αλουνάκια
Σαρανταπρου΄νη υπόθιση δική μας ιστουρία
Που είνι μι τους Γιρμανούς μιτά του σαραντατρία
Κλαίνι μανούλις για πιδιά, γυναίκις για τους άντρις
Κλαίνι, πιδάκια ουρφανά κλαίνι του Πατιράδες».

Το πρώτο τραγούδι του Αντώνη Γ. Μήτσιου(πηγή: Συλλογή Απ. Ράπτη “Θεσσαλικό Ημερολόγιο”, τόμος ΙΑ, Λάρισα 1987), που αναφέρεται με λόγια που συγκλονίζουν, στην εκτέλεση των δέκα παλικαριών στις 19 Ιανουαρίου 1944, στη θέση «Μελίσσι» Σαρανταπόρου, από τους Γερμανούς. Θρήνος τότε στο ιστορικό Σαραντάπορο, για τα θύματα της εκτέλεσης, των 10 ανδρών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, αφού πρώτα οδηγήθηκαν και παγιδεύτηκαν στη θέση «Μελίσσι».
Για την ιστορία, αναφέρονται τα ονόματα των 10 Σαρανταποριτών, και είναι: Γεώργιος Παν. Βαΐτσης / Κωνσταντίνος Γεωργ. Γκουντρουμπής / Νικόλαος Κων. Γκουντρουμπής / Γεώργιος Ιωαν. Κλεισιάρης / Δημήτριος Θεοδ. Κλεισιάρης / Χρήστος Φωτ. Κλεισιάρης / Ευάγγελος Αντ. Ντάλλας / Παναγιώτης Ιωαν. Ντίγκας / Δημήτριος Φωτ. Ράπτης / Αντώνιος Νικ. Σεβδαλής.          

Το πρωί της Δευτέρας, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου, τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Σαρανταποριτών, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι ιερείς των ενοριών του Σαρανταπόρου και των όμορων χωριών.
Στη συνέχεια, οι επίσημοι και δεκάδες κάτοικοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται μνημείο για τους εκτελεσθέντες, εκεί που ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της περιοχής και η απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σαρανταπόρου.
Σε ομιλία του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου κ. Ηλίας Λάτσιος, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε με νόημα:
«Τιμούμε κάθε χρόνο αυτούς τους γενναίους άνδρες, που πέθαναν για την πατρίδα. Η γενιά αυτή, η γενιά του ΄40, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, τούτο το μήνυμα μας δίνει: Δεν χρειαζόμαστε ξένες συμβουλές και επιρροές και ξενόφερτες ιδέες για να καταξιώσουμε το μεγαλείο της φυλής στην ιστορική του συνέχεια. Κάθε εθνική αντίσταση με εθνική ενότητα και ομοψυχία είναι το τείχος που περιβάλλει, περιχαρακώνει και κάνει απόρθητο τον Ελληνισμό στην πανάρχαια κοιτίδα του, όταν οι Έλληνες εμπνέονται από τα προτερήματα τους: να ζουν ενωμένοι και αδελφωμένοι μεταξύ τους και ακαταμάχητοι να αντιμετωπίζουν κάθε εσωτερικό εχθρό και κάθε κίνδυνο κατά της ακεραιότητας της χώρας. Γι΄ αυτό χρειάζεται πατριωτισμός που να έχει σαν προϋποθέσεις πραγματική παιδεία και ιστορική γνώση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».
[wpg_thumb]
Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σαραντάπορο παρευρέθηκαν:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Λέκκας, Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Σαπουνάς, οι υποψ. βουλευτές κ.κ. Μαριάνθη Παπαδοπούλου(Ν.Δ.), Δημ Γελαλής, Ιωάν. Καριπίδης(ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτιος Καραγκόγκος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας ο σμήναρχος κ. Βασ. Παπαχρήστος, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο αξιωματικός της 361 Π.Α.Π. Ελασσόνας κ. Νεζεργιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου κ. Ιωάν. Βαίτσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νικ. Γκουτζουρέλας και Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος των Απανταχού Σαρανταποριτών κ. Γεώργ. Βαρτάλας, εκπαιδευτικοί, συγγενείς των εκτελεσθέντων συγχωριανών από τα Γερμανικά στρατεύματα, και δεκάδες Σαρανταπορίτες.

Add Comment