Λαμπρά και παγωμένα Θεοφάνεια στην Ελασσόνα

«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις» στον Ελασσονίτη ποταμό
Του Γιάννη Μουκίδη

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2015 ΕΛΑΣΣΟΝΑ (6) [6]

«Φώτα και Λαμπρή», λέει ο λαός μας, εννοώντας ότι αυτές οι δύο γιορτές είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. «Τα νερά αγιάστηκαν…και οι καλικαντζαραίοι έφυγαν!», έλεγαν οι παλαιότεροι για την γιορτή των Φώτων, ενώ η Εκκλησία μας υπογραμμίζει με νόημα: «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις». Όλα αυτά για τα Άγια Θεοφάνεια, για την μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, την «θεότρομη γιορτή».
Έτσι, με την καθιερωμένη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με θρησκευτική κατάνυξη και με μεγάλη συμμετοχή πιστών(…παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον «ήλιο με δόντια») γιορτάστηκαν και εφέτος τα Άγια Θεοφάνεια και στην πόλη της Ελασσόνας. Προχθές το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς.
Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 11, σχηματίσθηκε πομπή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), και κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη, που διασχίζει την πόλη. Εκεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, κάτω από λιακάδα και παγωνιά είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ελασσονίτες από όλες τις ενορίες της πόλης, για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, αφού άφησε ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό τα λευκά περιστέρια(…όπως απαιτεί το έθιμο), έριξε τον Σταυρό στα παγωμένα νερά του Ελασσονίτη, όπου βούτηξαν 4 τολμηροί κολυμβητές. Τον Σταυρό ανέσυρε ένας απ΄ αυτούς, ο νεαρός Αργύρης Γιάτας. Με την επιστροφή του Σταυρού, ο κ. Χαρίτων δώρισε στο νεαρό ένα χρυσό σταυρό και συμβολικό χρηματικό ποσόν, ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε τον Εθνικό ύμνο.
[wpg_thumb]
Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, στην Ελασσόνα, παρευρέθηκαν:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστ. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. – πρ. δήμαρχος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βασ. Βαρνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, οι πρ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάν. Νάνος, Νικ. Γάτσας, Δημ. Έξαρχος, Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, οι υποψ. βουλευτές κ.κ. Ζήσης Γρηγορίου, Στέλλα Μπίζιου(ΝΔ), Ιωάν. Καριπίδης(ΣΥΡΙΖΑ), διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολύς κόσμος.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου μετά τη λήξη της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει όλες εκείνες τις πλευρές του Έλληνα που πρέπει τώρα να ενεργοποιηθούν για να τελειώσει η περιπέτεια στη χώρα μας. Με εφευρετικότητα, ομόνοια, συνεννόηση, και πολύ δουλειά απ’ όλους, να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μπορεί να μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν.
Οι ώρες είναι κρίσιμες για όλους. Πιστεύω πως όλοι μας, πολίτες, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και φορείς της Αυτοδιοίκησης θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψει και πάλι η ελπίδα στη χώρα. Εύχομαι χρόνια πολλά και πραγματική φώτιση σε όλους».

Add Comment