ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: «ΣΤΟΧΟΙ, Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πέρασε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας για το 2015, μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία και σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
«Στόχος μας είναι, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας, να παρέμβουμε στην κοινωνική πραγματικότητα και όχι να διαχειριστούμε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση», τόνισε, στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο σχεδιάστηκε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός.
Στην εισήγηση του προς τα μέλη του Δ.Σ. ο δήμαρχος υπογράμμισε:
«Όπως όλοι σας γνωρίζετε, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ή θα έπρεπε να είναι έτοιμος σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού εμείς, όπως και κάθε άλλη νέα δημοτική αρχή σε ολόκληρη τη χώρα ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου μόλις το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το αναφέρω αυτό γιατί θέλω να καταδείξω το πασιφανές: πως ο πρώτος ολοκληρωμένος δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αυτός του 2016. Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω και να περιγράψω είναι το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κατατίθεται ο σημερινός προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ελασσόνας για το 2015 αφορά μια κρίσιμη χρονιά για τη χώρα. Μια χρονιά η οποία μπορεί να ξεκινήσει με εκλογές και πολιτικές ανακατατάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του. Αφορά μια χρονιά η οποία είναι συνέχεια των πέντε προηγούμενων τα οποία χαρακτηρίστηκαν από λιτότητα και εφαρμογή πολιτικών οι οποίες δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε οικογένειες και επιχειρήσεις.
Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το κοινωνικό πλαίσιο και στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προτεραιότητες.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργήσει το προστατευτικό εκείνο πλέγμα που θα συγκρατήσει τους κραδασμούς που προκάλεσαν και προκαλούν οι κεντρικές πολιτικές.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, εκ των πραγμάτων, είναι αν και κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της. Αν και κατά πόσο έχει την οικονομική αυτοτέλεια η οποία να της επιτρέπει τον σχεδιασμό και την κοινωνική παρέμβαση με γνώμονα και στόχο την ανακούφιση των πολιτών οι οποίοι δοκιμάζονται από την τεράστια κρίση. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως το πλαίσιο στο οποίο καλείται να δράσει κάθε νέα δημοτική αρχή είναι ασφυκτικό και έχει δομηθεί με χαρακτηριστικά την μείωση των πόρων που διαθέτει η κεντρική διοίκηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, την μείωση των προνοιακών επιδομάτων αλλά και μια πίεση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Επίσης, το όλο σκηνικό ολοκληρώνεται με την εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, ενός θεσμού το οποίο δεν δρα απλώς συμβουλευτικά, αλλά παρεμβατικά, και μάλιστα στα όρια της αντισυνταγματικότητας, αφού ως γνωστόν το ελληνικό σύνταγμα προβλέπει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η νέα δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα.
Στόχος μας, με τον προϋπολογισμό του 2015, είναι από τη μια να επιμείνουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών και από την άλλη να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, ειδικά όλους αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Στην διαβούλευση που θα αρχίσει σύντομα και στην οποία θα κληθείτε όλοι να καταθέσετε τις προτάσεις σας, και η οποία θα αφορά τον σχεδιασμό και την κατάθεση του νέου πενταετούς επιχειρησιακού σχέδιο του Δήμου Ελασσόνας, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε αναλυτικότερα και πιο ουσιαστικά για τους στόχους και το όραμα της νέας δημοτικής αρχής και για το πώς φανταζόμαστε τον Δήμο Ελασσόνας τα επόμενα χρόνια.
Απλά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στόχος μας είναι, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας, να παρέμβουμε στην κοινωνική πραγματικότητα και όχι να διαχειριστούμε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση».
[wpg_thumb]
ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
– Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος στην τοποθέτηση του υπενθύμισε ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο ελέγχει τον προϋπολογισμό και καταργεί την αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσληψη ειδικών συμβούλων από τη νέα δημοτική αρχή και στις πολλές αναθέσεις έργων(κατάτμηση των μικρών έργων) στο Τεχνικό Πρόγραμμα, υποστηρίζοντας, χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει πολύ καλή διαχείριση και ως Δήμος πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρή οικονομία. Θέλω να θυμίσω πως τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Ελασσόνας έχουν να ανεβούν από το 2003. Από την πλευρά μας, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της νέας δημοτικής αρχής».
– Με τη σειρά του, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς, στην τοποθέτηση του, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Δυστυχώς, η τακτική σας των αναθέσεων έγινε κανόνας. Ως νέα δημοτική αρχή, μας εκπλήσσετε δυσάρεστα. Κεντρικός άξονας είναι οι αναθέσεις. Όλα αυτά που εξαγγείλατε προεκλογικά, που είναι; Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ελλειμματικός. Η πολιτική της σπατάλης θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών η σε επιτήρηση. Υπάρχει σκηνικό κατασπατάλησης και διασπάθισης. Η απευθείας ανάθεση είναι εξαιρετική διαδικασία. Δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Ψηφίζουμε μόνο τις δαπάνες για την πληρωμή των εργαζομένων στο Δήμο».
– Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δημ. Γκουνός έκανε λόγο για διαχείριση μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η σημερινή κατάσταση, κατάσταση που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα και σε χρεοκοπία των Δήμων, δηλώνοντας πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.
– Τέλος, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δημ. Αβρανάς, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Διακρίνουμε δυο διαφορετικές φιλοσοφίες. Δεν ακούσαμε ούτε ένα μέτρο για την ανακούφιση των πολιτών. Αν θέλεις να είσαι φιλολαϊκός, μειώνεις τα δημοτικά τέλη. Δεν φτάσαμε εν μία νυκτί εδώ που είμαστε. Ο Καποδίστριας έβαλε τις βάσεις, στρώθηκε το χαλί, το έδαφος όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς έχουμε προτάσεις. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό στο σύνολο του».

Θέματα #Δήμος Ελασσόνας #Δημοτικό Συμβούλιο #Ελασσόνα #προϋπολογισμός #συνεδρίαση