Εορτασμός του Χειμερινού Ηλιοστασίου και εισήγηση του συγγραφέα Γεράσιμου Καλογεράκη στην Ελασσόνα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιόρτασαν το μεσημέρι της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου μέλη και φίλοι της Περραιβοθεσσαλικής Λατρευτικής ομάδας «Δωδωναίων Δύναμις» σε υπαίθριο χώρο πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Περραιβικής Δωδώνης, παρουσία δεκάδων παρευρισκομένων. Με θέα τις χιονοσκέπαστες κορυφές του Ολύμπου προσφέρθηκαν οι πρέπουσες τιμές στις θεότητες του Ηρακλέους, του Διονύσου αλλά και στον ζωοδότη Ήλιο.
Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε συμπόσιο σε χώρο εστίασης της περιοχής με εισηγητή τον γνωστό συγγραφέα Γεράσιμο Καλογεράκη, ο οποίος και άφησε καταγοητευμένους τους παρευρισκόμενους με όσα εκτενώς ανέφερε αφενός για το αστρονομικό φαινόμενο του χειμερινού ηλιοστασίου και τις λατρευτικές τελετές του «Τριέσπερου», αφετέρου για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, επισημαίνοντας μάλιστα την αναγκαιότητα επαγρύπνησης των σύγχρονων Ελλήνων απέναντι σε όσα δύσκολα κλίθηκαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι για τους Έλληνες η 21η του Δεκέμβρη είναι η ημέρα όπου τελούνταν οι εορτές του «Τριέσπερου» με αποκορύφωμα την 25η του Δεκέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στην Έλευση του Ηλίου-Διονύσου και του Ηρακλέους. Σε ολόκληρο μάλιστα τον κόσμο και ιδιαίτερα στις παραδόσεις των ιθαγενών την περίοδο αυτή λαμβάνουν χώρα ιεροπραξίες που έχουν άμεση σχέση με την ευγονία και την έλευση του νέου Φωτός. Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνία γέννησης του Ιησού επιβλήθηκε μετά από διαταγή του «Μεγάλου» Κωνσταντίνου στον επίσκοπο Ρώμης, Ιούλιο Α’ κατά το 336 μ.χ.χ, πατάσσοντας οριστικά τα πατρώα έθιμα.

Add Comment