Μητροπολίτης Χαρίτων: «Τιμήσαμε το χρήμα περισσότερο απ΄ ό,τι αξίζει!»

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Τιμήσαμε το χρήμα περισσότερο από ό,τι του αξίζει! Να μην είμαστε προσκολλημένοι σε αγαθά πράγματα. Είναι καιρός να συνέλθουμε!».
Ήταν το μήνυμα που έστειλε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, στον πανηγυρικό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Ελασσόνας, όπου υπάρχει και ο φερώνυμος Ναός του Αγίου. Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου στην Ελασσόνα.
Προχθές το πρωί(ανήμερα της γιορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μαζί του συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστόφορος Παπανικολάου, ο «οικοδεσπότης» ιερέας π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και οι ιερείς ενοριών της πόλης και της περιοχής π. Νικόλαος Νακούλας, π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας.
Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων μίλησε για τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, που διακρινόταν για την απλότητα, την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία του, επισημαίνοντας με νόημα: «Ο ιεράρχης Άγιος Σπυρίδων είχε επουράνια χαρίσματα από τον Θεό και τα αξιοποίησε προς όφελος του Θεού. Ξεχώρισε η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία. Φιλεύσπλαχνος και ελεήμων. Πάντοτε παρέμενε φτωχός, πάντα με άδειες τσέπες, έχοντας πάντα στο νου να βοηθάει τον κόσμο. Στην εποχή μας, όλοι μιλούν για οικονομική κρίση. Το έχουμε παρακάνει, αφού πριν την οικονομική κρίση υπήρχε η κρίση αξιών και αρχών! Τιμήσαμε το χρήμα περισσότερο από ό,τι του αξίζει. Υπάρχει σε πολλούς η λύσσα της φιλαργυρίας. Να μην είμαστε προσκολλημένοι σε αγαθά πράγματα. Είναι καιρός να συνέλθουμε! Να συναισθανθούμε το λάθος μας. Έχοντας νου και κρίση να μπορούμε να διακρίνουμε τα σωστά πράγματα και τις προτεραιότητες της ζωής μας».
Στις 10.30 το πρωί, κάτω από ένα …«ήλιο με δόντια» και με φόντο το νεφοσκεπή χιονισμένο επιβλητικό Όλυμπο, πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Δημ. Τσιαβέ), η Εμβάδα του Αγίου(φυλάσσεται στο Ναό της Ελασσόνας) που κρατούσε ο εφημέριος του Ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, ο κλήρος, ακολουθούσαν δε οι αρχές και δεκάδες πιστοί.
[wpg_thumb]
Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα και κ. Αστέριος Στούπας, δημοτ. σύμβουλοι, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη, ο πρώην αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας κ. Σπυρ. Αναγνωστάκης, εκπαιδευτικοί, μαθητές, οι κυρίες των Φιλοπτώχων Ταμείων της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και ενοριών της πόλης, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment