Αθλητικός προσανατολισμός και επιλογή αθλητικών ταλέντων

ΜΕΡΟΣ Β

αθλητικός προσανατολισμός

Κοινά παραδεκτό αποτελεί σήμερα το γεγονός ότι τόσο η απλή συμμετοχή – αλλά κυρίως η διάκριση – σε ορισμένα αθλήματα έχει άμεση σχέση με το ανάστημα..
Το υψηλότερο ανάστημα ταιριάζει σε αγωνίσματα στίβου, όπως είναι τα 200 μ. και τα 400 μ., τα 110 μ. και 400 μ. μετ’ εμποδίων, τα άλματα εις μήκος, το άλμα εις ύψος κ.λπ. Σε άλλα αθλήματα του στίβου όπως 800 – 1.500 μ., το ακόντιο, το δέκαθλο, το υψηλό ανάστημα δεν είναι και αυστηρά αναγκαίο. Για την πυγμαχία, την πάλη, το τζούντο και την άρση βαρών, όπου το ανάστημα από μόνο του δεν σημαίνει κάτι ,βαρύτητα έχει ο συσχετισμός ύψους-βάρους .Για αυτό υπάρχουν υποδιαιρέσεις σε κατηγορίες ανάλογα με το σωματικό βάρος το ανάστημα στα αγωνίσματα αυτά δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγων στην επιλογή του είδους της άθλησης εκτός από το ανάστημα είναι και το βάρος σώματος. Το βάρος του σώματος σχετίζεται λοιπόν με το είδος του αθλήματος. Στους αθλητές των αγωνισμάτων, που απαιτούν μεγάλη αντοχή, πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο, ενώ πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο για τους αθλητές των αθλημάτων βραχείας διάρκειας, που απαιτούν ανάπτυξη μεγάλης μυϊκής ισχύος και σημαντικά μεγαλύτερο για τους αθλητές αγωνισμάτων, που απαιτούν υψηλές αερόβιες επιδόσεις, και συγχρόνως ανάπτυξη μεγάλης μυϊκής ισχύος για αρκετό διάστημα, όπως συμβαίνει με τους κωπηλάτες
Ο 3ος παράγων που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή είναι η σωματική δύναμη . Πράγματι, η δύναμη είναι απαραίτητο προσόν για τους αθλούμενους σε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα. Έτσι, ο έλεγχος της ικανότητας ανάπτυξης δύναμης είναι αναγκαίος. Τη δύναμη ελέγχουμε με πολλούς τρόπους: με δυναμόμετρα ισομετρικής μυϊκής σύσπασης και ισοτονικής έκκεντρου σύσπασης, με καθορισμό των μυϊκών τάσεων ορισμένων μεγάλων μυϊκών ομάδων του σώματος. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της δυναμομετρίας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και για το επίπεδο της δύναμης αλλά και για την κατανομή της στα 2 ημιμόρια του ανθρωπίνου σώματος ( αριστερό και δεξιό ημιμόριο του σώματος).
Η ηλικία είναι ο 4ος παράγων. Ίσως αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκει οπου επιβάλλεται η έγκαιρή έναρξη της προετοιμασίας του αθλητού. Γιατί για ορισμένα αθλήματα, η προετοιμασία πρέπει απαραίτητα να αρχίζει νωρίς, ενώ για άλλα επιβάλλεται η καθυστερημένη έναρξη της ποοετοιμασίας. Για παράδειγμα, η προπόνηση για την κολύμβηση πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 5-6 ετών, για την καλλιτεχνική γυμναστική οι βάσεις μπαίνουν κατά το 7ο ή 8ο έτος της ηλικίας. Παρατηρούμε ότι η ηλικία κατα την οποία επιτυγχάνεται η μέγιστη αναπνευστική ικανότητα σε σχέση με το σωματικό βάρος είναι σχετικά μικρή ιδίως για της γυναίκες, πράγμα που εξηγεί τις υψηλότατες επιδόσεις νεαρών κοριτσιών σε μερικές ειδικότητες της κολύμβησης.

Παρίδης Ι. Διονύσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής Θεσσαλίας
Μαυροδήμου & Ιπποκράτους 2 ( δίπλα στο ΚΥ Ελασσόνας)
THΛΕΦΩΝΟ 24930 23384 & 6936511464
Ελασσόνα

Add Comment