Ενημέρωση για νέα Κ.Α.Π. και καταρροϊκό πυρετό πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΑ ΚΑΠ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Έμαθαν πιο πολλά…«από πρώτο χέρι» για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 – 2020, αλλά και για τον καταρροϊκό πυρετό δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Επαρχίας Ελασσόνας, που παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Δ/νση Κτηνιατρικής) και τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος του larissanet κ. Λευτέρης Παπαστεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, που επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Είναι βασική μου πεποίθηση πως η πληροφορία και η ενημέρωση αποτελούν μερικά από τα ισχυρότερα όπλα της εποχής. Αυτός ήταν και ένας εκ των βασικών λόγων που λάβαμε την πρωτοβουλία ως Δήμος Ελασσόνας για να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση. Για να προσφέρουμε δηλαδή σε σας, ενημέρωση και πληροφορία. Ακόμη, πιστεύω πολύ στον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί απλά και μόνο να διαχειρίζεται καταστάσεις και να εκτελεί προειλημμένες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Αντιθέτως οφείλει να ανοίγει δρόμους και να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πολιτών, δημιουργώντας το περιβάλλον εκείνο που θα προωθεί την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό. Τέλος, θεωρώ πως οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται σήμερα στη χώρα και αφορά την ανάπτυξή της, είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνει τις εξελίξεις στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Να συμπεριλαμβάνει δηλαδή τους δυο τομείς, οι οποίοι με το σωστό σχεδιασμό, τον υπεύθυνο προγραμματισμό και τα απαραίτητα κονδύλια, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Του μοντέλου εκείνου που ή θα το αναδείξουμε και θα το στηρίξουμε ή απλά θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στα όρια της χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους…».

[wpg_thumb]

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων κ. Δημ. Σοφολόγης στάθηκε ιδιαίτερα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι κτηνοτρόφοι, στον ξεχωριστό ρόλο που καλείται να «παίξει» στη νέα Κ.Α.Π. ο γεωπόνος – σύμβουλος και τόνισε πως η ημερίδα της Ελασσόνας αποτελεί μια καλή ευκαιρία και ό,τι καλύτερο «για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και για το τι μέλλει γενέσθαι».
Μιλώντας, το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργ. Πούμπουρας έκανε εκτενή ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας περιόδου 2014-2020, «καταθέτοντας» στο ακροατήριο, για το τι πρόκειται να «τρέξει» από του χρόνου, υπενθυμίζοντας, χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι στο μέλλον από την Κοινότητα, για να μπορεί να δικαιολογείται στους εταίρους της, αλλά και για να βελτιώσει τα οικονομικά της …με πρόστιμα», συνεχίζοντας με τους βασικούς κανόνες του προϋπολογισμού και τις βασικές κατηγορίες χρηματοδότησης. Όπως επεσήμανε ο ομιλητής, το πρόγραμμα υποβλήθηκε στην Κοινότητα στις 17 Ιουλίου του 2014, είμαστε τώρα στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, και η έγκριση του αναμένεται μετά τον ερχόμενο Ιανουάριο.
ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Για τον καταρροϊκό πυρετό ενημέρωσε ο κτηνίατρος κ. Απόστ. Πιάχας, που υπενθύμισε στον κόσμο πως «το πρόβλημα μας απασχόλησε από τον περασμένο Αύγουστο και θα μας απασχολεί από εδώ και πέρα».
Όπως τόνισε, απασχολεί τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ζημιά που έχουν, αλλά δεν περνάει ούτε στο γάλα, ούτε στο κρέας. «Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τον καταρροϊκό πυρετό! Είναι μια δύσκολη αρρώστια που θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του…δεν έφερε αποτελέσματα. Από τους κτηνοτρόφους πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση. Τα πράγματα δεν είναι αστεία, καθόλου αστεία», τόνισε με νόημα ο κτηνίατρος κ. Πιάχας.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Α.Π.
Στη συνέχεια της ενημέρωσης του Δήμου Ελασσόνας, στο βήμα ανέβηκε ο γεωπόνος – συντονιστής της Ομάδας Εργασίας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας για τη νέα ΚΑΠ κ. Δημ. Λώλης, που ανέλυσε διεξοδικά το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στον πρωτογενή τομέα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις, μειωμένες(αλλάζει ο τρόπος που θα δίνονται στους παραγωγούς). «Ο κανονισμός βάζει την έννοια του ενεργού γεωργού, έτσι κανείς δεν παίρνει ενίσχυση εάν αφήνει πάνω από το 50% της γης ακαλλιέργητη», τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Από το 2015 θα μας δοθούν νέα δικαιώματα που θα μας ακολουθούν έως το 2020. Η διαχείριση του εθνικού αποθέματος δεν θα διαφέρει βασικά από την σημερινή διαχείριση. Θα δίνεται κάποια προτεραιότητα σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που αρχίζουν την δραστηριότητα τους».
Όπως αναφέρθηκε ακόμη, στη νέα περίοδο πρόσβαση στις άμεσες ενισχύσεις θα έχουν και όσοι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών, διακοσμητικών φυτών, πατάτας, αμπελιών.
Ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων και αποριών από το ακροατήριο, αφού αρκετά από αυτά που ειπώθηκαν, ίσως πολλά άτομα …τα άκουγαν για πρώτη φορά. Εντύπωση έκανε η παρουσία πολλών νέων αγροτών και κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.
Παρόντες στην ενημέρωση του Δήμου Ελασσόνας για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον καταρροϊκό πυρετό(που επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Σαπουνάς):
ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Αστ. Στούπας, Χρυσούλα Προβίδα, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κων. Καραγιάννης, Ι. Γκέκας, Ηλ. Κωτούκας, Δημ. Αντωνίου, Νικ. Βακράτσας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών – πρ. περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας – γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρ. Σιδερόπουλος, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, το στέλεχος της ΑΕΝΟΛ κ. Σεβαστή Μπασδέκη – Λόλα, γεωπόνοι του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας, εκπρόσωποι της ΕΑΣ Ελασσόνας, πολλοί γεωτεχνικοί, κτηνίατροι και γεωπόνοι, κ.ά.

Add Comment