Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου στην Ελασσόνα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 7 μ.μ., ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΔΙΚΟΥ

Την παρουσίαση του βιβλίου «Η σκιά της Μίκας» του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαγγέλη Αυδίκου διοργανώνουν στην Ελασσόνα το Κέντρο Τέχνης και Λόγου Επαρχίας Ελασσόνας και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής». Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ελασσόνας.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος κ. Βασίλειος Ζαρζώνης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Ζαχαρή.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης – βιβλιοπαρουσίασης θα έχει ο γνωστός Ελασσονίτης Δρ. Κοινωνιολογίας – πολιτικός επιστήμων κ. Κώστας Σαχινίδης. Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό.
Το συγκεκριμένο βιβλίο «Η σκιά της Μίκας» του κ. Αυδίκου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναφέρεται σε δύο ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές εποχές και προσπαθούν να ριζώσουν στον ίδιο τόπο, στην Αμερική. Ουσιαστικά, στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η ιστορική  και κοινωνική πραγματικότητα των Ελλήνων της διασποράς. Ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του, κατορθώνει να περάσει σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τους Έλληνες της διασποράς από την εποχή του Μεσοπολέμου και της Μικρασιατικής καταστροφής μέχρι και τη Μεταπολεμική Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην προσφυγιά των Ελλήνων που ακολούθησε μετά την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, στις συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου πόλεμου, στον Εμφύλιο και στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, ενώ γίνεται αναφορά και στα εγκληματικά γεγονότα που έγιναν από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη το 1955 σε βάρος των Ελλήνων.
Κυρίως, όμως, ο συγγραφέας αναφέρεται στο φαινόμενο της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική και στο ιστορικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι» των μεταναστών και της ενσωμάτωσής τους στον τόπο μετεγκατάστασης τους.

[wpg_thumb]

Add Comment