Μηνύματα από το Μητροπολίτη Χαρίτωνα στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελασσόνα

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: «ΛΥΠΗΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με επισημότητα και θρησκευτική λαμπρότητα, με κατάνυξη και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών η Ελασσόνα γιόρτασε την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της συνοικίας Αμπελοκήπων(«Βαροσίου»).
Προχθές το πρωί, ανήμερα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν: ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστόφορος Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι ιερείς των ενοριών της πόλης και της περιοχής π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Θεόφιλος Καραγκούνης, π. Χρήστος Γεροφάκας, π. Νικόλαος Νακούλας, με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του εορτάζοντος Ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο και τον πρόσφατα χειροτονηθέντα διάκονο π. Γεώργιο Σαπουνά. Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής(προχθές Παρασκευή), είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση των πιστών, που με ευλάβεια προσκύνησαν την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Χαρίτων έκανε λόγο για «την Θεομητορική Εορτή, η οποία μας οδηγεί στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Παραδόσεως, της Παραδόσεως που είναι ισότιμη με την Αγία Γραφή», και για την καθιέρωση της εορτής, υπενθυμίζοντας την τέλεση των εγκαινίων του Ναού της Αγίας Θεοτόκου Μαρίας, της ονομαζόμενης και «Νέας Εκκλησίας», στις 21 Νοεμβρίου του 543 μετά Χριστόν. Ανάμεσα στα άλλα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ανέφερε: «Τα Εισόδια της Θεοτόκου ξεχωρίζουν για τον πλούσιο συμβολισμό τους. Το πρώτο συναίσθημα: τα παιδιά έχουν πατέρα και δημιουργό τον Θεό. Η αφιέρωση της 3χρονης κορούλας στο Ναό σημαίνει την αναγνώριση και την έμπρακτη προσφορά. Είναι λυπηρό που και στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται την πατρότητα! Τα παιδιά είναι δώρα του Θεού! Και όλοι εμείς δεν ανήκουμε στον εαυτό μας αλλά στον Θεό. «Δεν ανήκετε στους εαυτούς σας αλλά στον Θεό», υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος. Η αγιοσύνη και η προετοιμασία της Παναγίας σημαίνει πολλά και για όλους εμάς. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε τον εαυτό μας στον Θεό, να τον ευγνωμονούμε, να προσπαθούμε πάντοτε να γινόμαστε μιμητές του βίου των Αγίων μας, να έχουμε τον εαυτό μας καθαρό, μακριά από τις σειρήνες και τις προκλήσεις της εποχής μας».

[wpg_thumb]

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων(την υποβάσταζαν τιμητικά άνδρες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας). Η Ιερή Πομπή, αφού πέρασε από τους γύρω από την πλατεία Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») δρόμους, επανήλθε στον πανηγυρίζοντα Ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι αρχές της περιοχής και ο κόσμος.
Αμέσως μετά, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο κλήρος, οι αρχές και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί που δεσπόζει η προτομή του αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943), όπου και τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα και όλων των θυμάτων της κατοχής.
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Δημ. Λέκκας, Διον. Μπαλούκας, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσ. Προβίδα, Αστ. Στούπας, Ανέστ. Σερετίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Γκέκας, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Κατερίνα Ζαχείλα, άνδρες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κων. Φουρκιώτης, μέλη της διοίκησης του Μορφωτικού Συλλόγου Βαροσίου και του Φιλοπτώχου της ενορίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment