Γιορτάστηκε ο Άγιος Λουκάς στην Ελασσόνα

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Λουκάν τον θεηγόρον και του Παύλου συνέκδημον και Ευαγγελίου του τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, εν ύμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ως άξιον εργάτην του Χριστού. Τω φώτι γαρ του Κυρίου καταυγασθείς μετέδωκε φως τω κόσμω».
Γιορτάστηκε στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, του Αγίου Λουκά, παρουσία δεκάδων πιστών, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και ακολούθησε, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι εφημέριοι π. Δημήτριος Παπαγεωργίου(του Ι.Ν. Αγίου Αρσενίου) και π. Ευάγγελος Γκανάτσιος(του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου).
Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων με ζωντανό λόγο καθήλωσε το εκκλησίασμα, μιλώντας για τους λυπημένους και απελπισμένους(τρείς μέρες μετά την ταφή του Χριστού) Αποστόλους Λουκά και Κλεόπα, που ενώ πορευόταν, τους πλησίασε ο αναστάς Χριστός και συμπορεύτηκε μαζί τους. Όμως, τον αναγνώρισαν αργότερα, την ώρα που ευλόγησε τον άρτο, τον μετέβαλε σε Σώμα του και τους τον προσέφερε προς βρώση. Αποκάλυψε τον εαυτό του σε αυτούς, στη Θεία Λειτουργία, την ίδια στιγμή που έγινε άφαντος. Τότε που η καρδιά των Λουκά και Κλεόπα πλημμύρισε από μεγάλη χαρά και η απελπισία τους μετατράπηκε σε ανείπωτα αισθήματα χαράς. Και έτρεξαν πίσω στην Ιερουσαλήμ για να αναγγείλουν τα χαρμόσυνα νέα της Αναστάσεως του Χριστού στους μαθητές του. «Τον δρόμο τον δείχνει η πίστη και η προσευχή. Αυτό ζούμε μέσα στην εκκλησία, για να τρέφουμε την καρδιά μας. Πάντοτε υπάρχει μέσα μας κάτι που λέει πως δεν είμαστε μόνοι. Ο Χριστός είναι παρών και αναστημένος και βρίσκεται δίπλα μας!», επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος.
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, εκατοντάδες άτομα από την Ελασσόνα, την γειτονική Τσαριτσάνη, και άλλες περιοχές του Δήμου Ελασσόνας προσκύνησαν την Εικόνα του Αγίου και γέμισαν ασφυκτικά το εσωτερικό του Ναού και τον έξω του Ναού χώρο, με «φόντο» …μια καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα, κάθε άλλο παρά φθινοπωρινή.

[wpg_thumb]

Add Comment