Διώτη: Αρρυθμίες στην περισυλλογή νεκρών ζώων

Ηρώ Διώτη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αρρυθμίες στο πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων

Τις σοβαρότατες αρρυθμίες στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό που ξεκίνησε προ ημερών στο ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με φορέα διαχείρισης την εταιρία KAFSIS ΑΕ –που αναδείχτηκε από διεθνή διαγωνισμό σύμφωνα με τα δελτία τύπου-, φέρνει μετά τις σοβαρές καταγγελίες κτηνοτρόφων με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, θέτοντας σειρά ερωτημάτων σχετικά με το διαγωνισμό αλλά και για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας.
Όπως αναφέρει, «ήδη τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος στην ΠΕ Λάρισας, οι καταγγελίες κτηνοτρόφων που αφορούν σε ασυνέπεια υποχρεώσεων και πράξεων της εταιρίας, είναι πολλές. Άλλοι καταγγέλλουν ότι ενώ παίρνουν τηλέφωνο για άμεση περισυλλογή, ο εκπρόσωπος της εταιρίας απαντά ότι δε γίνεται σε λιγότερο από μία με δύο ημέρες. Μάλιστα σε πρόσφατη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπήρξε περίπτωση που το φορτηγό έκανε 5 μέρες να φτάσει στον κτηνοτρόφο και τα ζώα είχαν περιέλθει σε κατάσταση σήψης. Σε άλλους έδιναν οδηγίες να κόψουν απλώς το κεφάλι του νεκρού ζώου και το υπόλοιπο να το πετάξουν, ενώ σε άλλους πρότειναν να πάνε να τα θάψουν μόνοι τους. Πέραν αυτού, για όλη τη Θεσσαλία η εταιρία διαθέτει μόλις ένα φορτηγό-ψυγείο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το έργο της περισυλλογής, ενώ ορισμένα από τα συμβεβλημένα σφαγεία έχουν σταματήσει να κάνουν παραλαβές, αφού δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν λόγω του αριθμού των προς σφαγή ζώων».
Αιτούμενη αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με την εταιρία KAFSIS ΑΕ, η βουλευτίνα ζήτησε απαντήσεις σχετικά με τα εξής: Ποιός προκήρυξε και πότε διενεργήθηκε ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός; Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές και με ποια διαδικασία αναδείχτηκε εν τέλει ως φορέας διαχείρισης η εταιρία KAFSIS ΑΕ; Ποιο είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος πανελλαδικά, δεδομένου ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού δεν υπάρχουν μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια; Σε ποιες άλλες Περιφέρειες δόθηκαν κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων και ποια είναι τα ακριβή ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφέρεια; Έχει υπογραφεί σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος; Εάν ναι, τι ακριβώς προβλέπει αυτή; Διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών όρων εκ μέρους της εταιρίας και από ποια Υπηρεσία; Προβλέπονται σχετικές κυρώσεις περί τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης και εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει για την επιβολή τους;».

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ-ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στο ν. Λάρισας

Την ικανοποίηση μίας σειράς «άμεσα υλοποιήσιμων αιτημάτων που έχει θέσει προ καιρού υπόψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος η Ένωση Υπαλλήλων Π.Σ. Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΥΠΣΠΘ)», με αφορμή πληροφορίες που θέλουν μέσα στο Νοέμβριο να επίκειται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, αλλά και τον ορισμό Αξιωματικού του ΠΣ ως διοικητή στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς, ζήτησαν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) και Δημήτρης Τσουκαλάς (Επικρατείας).
Οι βουλευτές ζήτησαν από τους συναρμόδιους Υπουργούς «την έκδοση των απαραίτητων ΥΑ και ΚΥΑ του άρθρου 66 του Ν. 4249/2014 για την αναβάθμιση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας (από Β’ σε Α’ τάξης), του ΠΣ Ελασσόνας (από Δ’ τάξης σε Γ’) καθώς και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Φαρσάλων και Αγιάς (σε Σταθμούς τουλάχιστον Δ’ τάξης), με ό,τι αυτή συνεπάγεται σε θέματα προσωπικού και οχημάτων, καθώς και την πάση θυσία διατήρηση της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, με παράλληλη στελέχωσή της με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυσή της με άρτιες υποδομές».
Οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη «η πρόσληψη πυροσβεστικού προσωπικού τουλάχιστον 30 ατόμων επιπλέον, ώστε να μπορούν να “βγαίνουν” οι Υπηρεσίες», η ανανέωση του προσωπικού εξοπλισμού (μάσκες και στολές) που λόγω παλαιότητας έχει αλλοιωθεί το υλικό τους και δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια στους πυροσβέστες, καθώς και η ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών στο ν. Λάρισας. Όπως τονίζουν, «στη Γενική Αποθήκη Υλικού Πυροσβεστικού Σώματος (ΓΑΥΠΣ) υπάρχει απόθεμα εξοπλισμού και οχημάτων, αλλά η γραφειοκρατία για την απόκτησή του από τις κατά τόπους Υπηρεσίες κωλύει την όποια επιχειρούμενη προμήθεια». Γι’ αυτό και ζητούν να εξεταστούν τα αιτήματα της ΕΥΠΣΠ Θεσσαλίας για πρόσληψη προσωπικού και ανανέωση εξοπλισμού και οχημάτων, καθώς και την κινητοποίηση των Υπουργείων ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία για τις σχετικές προμήθειες.

 

ΟΜΙΛΙΑ Η. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Η Αριστερά δεν είχε ποτέ εμπλοκή με τη διαφθορά»

Υπέρ της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης, με παράλληλη μείωσή της και ταυτόχρονο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, αλλά κατά της «αμερικανοποίησης της πολιτικής ζωής και τα κόμματα Α.Ε. που θα γίνονται εύκολα βορά του κεφαλαίου και του πελατειακού συστήματος, καθώς αυτού του τύπου η λειτουργία θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ακόμη μεγαλύτερη διαφθορά και διείσδυση ισχυρών παραγόντων του πλούτου στο κοινοβουλευτικό σύστημα» τάχθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας χθες το βράδυ στη συνεδρίαση επί της αρχής του ν/σ «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η βουλευτίνα ισχυρίστηκε ότι «η διαφθορά είναι συστημική ασθένεια, γέννημα θρέμμα ενός συστήματος που λειτουργεί και στήθηκε πάνω σε σχέσεις πελατείας, το οποίο θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και να διαιωνίσει την εξουσία του, όχι βασισμένο σε ένα κοινωνικό αίτημα που προσπαθεί να το κάνει πραγματικότητα, αλλά σε πολλά ατομικοποιημένα βολέματα και επιδιώξεις. Τα κόμματα, λοιπόν, του νεοφιλελευθερισμού γενικά έχουν λίγο ή πολύ και ανάλογα με τη χώρα τέτοια χαρακτηριστικά. Η διαφθορά είναι φυσικό επόμενο, όταν υπάρχουν ιδιώτες που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν κόμματα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».
Χαρακτήρισε προσχηματικό το νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος του είναι «να χτυπηθεί οποιοδήποτε μαζικό κόμμα των μελών, δηλαδή αριστερό κόμμα. Τα κόμματα εξουσίας επιδόθηκαν σ’ αυτό το πλιάτσικο του κράτους. Η Αριστερά δεν είχε ποτέ εμπλοκή με διαφθορά, με μαύρες χρηματοδοτήσεις, με πελατειακές σχέσεις και με αφαίμαξη του κράτους. Είχε εισφορές από τα μέλη της και από τις οικονομικές εξορμήσεις.
Φυσικά οι δωρεές στα κόμματα πρέπει να είναι επώνυμες, να δηλώνονται και να ελέγχονται. Το ζήτημα όμως των συνδρομών από τα μέλη είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Και η προσπάθεια που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο είναι μία κανονική προσπάθεια χτυπήματος της Αριστεράς. Δεν μπορεί να ελέγχονται με ονοματεπώνυμο οι συνδρομές των μελών και οι εκδηλώσεις ή οι οικονομικές εξορμήσεις στην κοινωνία. Η οικονομική εξόρμηση είναι μια πολιτική δουλειά, μία εσωτερική υπόθεση των κομμάτων και αφορά και προσωπικά δεδομένα».
Κλείνοντας την ομιλία της, κατέληξε: «Αν υπήρχε ισότητα “όπλων”, δε θα έπρεπε να υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Ισότητα όμως δεν υπάρχει, γιατί στο σημερινό σύστημα και μέχρι να αλλάξει, εάν κάποιος επιλέγει να παίρνει χρήματα από εφοπλιστές λόγου χάρη και άλλος μόνο από τα μέλη του, ο καθένας αντιλαμβάνεται τί πρόκειται να συμβαίνει στο διηνεκές».

Add Comment