«Έφυγε» πιστός στο καθήκον του 53χρονος εκπαιδευτικός

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΖΗΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1 - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ [1]

Συγκίνηση και θλίψη προκαλεί στην κοινωνία της Επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα, ο απροσδόκητος θάνατος 53χρονου εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ζήκο, δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας Ελασσόνας, παντρεμένο και πατέρα 2 ανήλικων αγοριών, που ζούσε με την οικογένεια του στη Λάρισα.
Όλα, άρχισαν, πριν λίγες ημέρες, 29 Σεπτεμβρίου, το πρωί, όταν ο άτυχος εκπαιδευτικός ενώ είχε αρχίσει την υπηρεσία του στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, παραπονέθηκε στους συναδέλφους του για αδιαθεσία και έντονη δυσφορία που ένοιωσε. Αμέσως, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, φρόντισαν να τον μεταφέρουν με Ι.Χ. στην Ελασσόνα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αποτρέψουν τα χειρότερα, αν και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός επέμενε να παραμείνει στο Σχολείο, και να συνεχίσει τη δουλειά του. Αρχικά, εξετάστηκε σε ιατρείο ιδιώτη καρδιολόγου – ιατρού, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για νοσηλεία, ενώ ακολούθησε η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 53χρονος παρουσίασε προβλήματα υγείας, καρδιολογικής φύσεως, που και ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί.
Τελικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, χθες το πρωί, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία σε Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, ο άτυχος εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας «προδόθηκε» από την καρδιά του, έχασε την κρίσιμη μάχη και δυστυχώς κατέληξε.
Η καταγωγή του εκπαιδευτικού ήταν από τη Φλώρινα, αλλά ζούσε με την οικογένεια του στη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος σε Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Ελασσόνας και του Νομού Λάρισας(ανάμεσα τους της Δολίχης, των Γιαννωτών, της Καλλιθέας, κ.ά.). Την εφετινή εκπαιδευτική χρονιά δίδασκε τους μαθητές της 5ης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά κάνουν λόγο για ένα εκπαιδευτικό – άνθρωπο που νοιαζόταν για την πρόοδο των μαθητών του, υπεύθυνο και σοβαρό στο καθημερινό έργο του, ανοιχτό ως άνθρωπο, άτομο με ευαισθησίες και καλλιτεχνικές ανησυχίες, με αδυναμία στη μουσική και στη ζωγραφική.
Χαρακτηριστικά τα λίγα λόγια του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας Ελασσόνας κ. Αθανασίου Νταγιάκη στην «Ε»:
«Ο συνάδελφος μας Δημήτρης Ζήκος έφυγε από κοντά μας πρόωρα και απροσδόκητα. Ο Δημήτρης αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του για το καλό των παιδιών του κόσμου και έμεινε πιστός στο καθήκον του».
Σε σχετικό ψήφισμα για το θάνατο του, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας Ελασσόνας επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα: «Αναγγέλλουμε τον πρόωρο και απροσδόκητο θάνατο ενός  εκλεκτού μέλους του συλλόγου, ενός συναδέλφου, αδελφού και φίλου μας, του Δημήτρη Ζήκου. Η καθημερινότητα μας δε σταματούσε στον χώρο του σχολείου, ήμασταν μαζί και έξω από αυτό με το σώμα μας, με την καρδιά μας, με τη σκέψη μας. Κανείς από μας ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τον ξεχάσει, ούτε θα τον ξεχάσει. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας, ο δικός μας Δημήτρης, ο δικός μας άνθρωπος».
Σε ανάλογο ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας αναφέρεται:
«Το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ελασσόνας με την αναγγελία του πρόωρου και απροσδόκητου θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου και φίλου Δασκάλου Δημητρίου Ζήκου εκφράζει με οδύνη τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο συνάδελφος Δημήτρης Ζήκος ήταν εργάτης, μαχητής στο καθήκον της εκπαίδευσης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Το τελευταίο «αντίο» στον άτυχο εκπαιδευτικό Δημ. Ζήκο θα πουν η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι και η εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Λάρισας, σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, στο νέο Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Λάρισας.

Add Comment