Συνάντηση συνταξιούχων δασκάλων στην Ελασσόνα

φωτό Ανδρέας Γκανάτσιος

Εβδομήντα περίπου δάσκαλοι συνταξιούχοι με τους συνοδούς τους, από διάφορες περιοχές της χώρας, απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας, κατά τα έτη 1959-1960, συναντήθηκαν στις 27 του Σεπτέμβρη 2014 στην Ελασσόνα. Τη συνάντηση οργάνωσαν οι κ.κ. Μπασδραβάλας Γιώργος και Παρασκευάς Ηλίας, συνεπικουρούμενοι από την κυρία Ελευθερία Παγγέα-Μπασδραβάλα. Το συντονισμό αυτών των συναντήσεων αναλαμβάνει πάντα ο δραστήριος και ακούραστος κ. Συμεωνίδης Θεόφιλος.
Η Ι.Μ. της Παναγίας Ολυμπιώτισσας ήταν ο πρώτος σταθμός-προσκύνημα, όπου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Ι.Μ. Ελασσόνας κ. Χαρίτων, αποδεχθείς ευχαρίστως την πρόσκληση των διοργανωτών, υποδέχτηκε με πολύ ευγένεια και καταδεκτικότητα τους απόμαχους δασκάλους και τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των αποβιωσάντων συναδέλφων τους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ευλάβειας, βαθιάς κατάνυξης και έκδηλης συγκίνησης.
Στη συνέχεια ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης οδήγησε τους εκπαιδευτικούς στο μουσείο της Ι.Μ. και τους ενημέρωσε για τα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας κειμήλια, που είναι εκτιθεμένα σε μια καλαίσθητη αίθουσα. Στον προαύλιο χώρο της Ι.Μ. ατενίζοντας τον κάμπο της Ελασσόνας και την κορυφογραμμή της Μελούνας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορικότητα της περιοχής. Η επίσκεψη στην Ι.Μ. τελείωσε με την υποδοχή στο Αρχονταρίκι από τις σεμνές και φιλόξενες μοναχές και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη και ανταλλάχθηκαν ευχαριστίες και θερμές ευχές.
Έμφορτοι ποικίλων θετικών συναισθημάτων αναχώρησαν από την Ι.Μ. και μετέβησαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου-Ελασσόνας, όπου οι ευγενέστατοι εκπαιδευτικοί Αναγνωστάκης Σπύρος (Υπεύθυνος Κέντρου) και Γκανάτσιος Ανδρέας (Αναπληρωτής Υπεύθυνος, που ανέλαβε τη φωτογράφιση της όλης συνάντησης) τους υποδέχτηκαν και τους ενημέρωσαν για το έργο τους, προβάλλοντας στη συνέχεια οπτικοακουστικό υλικό με τοπία και μνημεία της περιοχής του Δήμου Ελασσόνας. Η ανιδιοτελής αυτή προσφορά των υπευθύνων του Κέντρου, πέρα από τα καλώς νοούμενα καθήκοντα τους συνέβαλε στο σχηματισμό σφαιρικής και τεκμηριωμένης εικόνας της περιοχής Ελασσόνας και προκάλεσε την πλήρη ευαρέσκεια των παρευρισκομένων. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Η συνάντηση έκλεισε στο κέντρο «Φαντασία» με την συνεστίαση των εκπαιδευτικών και ευχάριστη συντροφιά τις απολαυστικές μελωδίες του νεανικού μουσικού συγκροτήματος, αποτελούμενο από τους: Μαρογιάννη Δημήτρη, Παλάγκα Κώστα, Παρασκευά Θάνο και Σαμόλαδο Θανάση, οι οποίοι προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς και διασκέδασαν με υπέροχη μουσική τους εκπαιδευτικούς. Όλοι μίλησαν με τα κολακευτικότερα λόγια για το μουσικό τους ταλέντο.
Το τέλος της συνάντησης σφραγίστηκε από το αμείωτο κέφι, το χορό και τα τραγούδια. Ομολογουμένως, ήταν μια συνάντηση εξαιρετική και ίσως μοναδική. Έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, ανέσυραν από την μνήμη τους στιγμιότυπα από τη σπουδαστική τους ζωή, την απόμακρη πια νιότη τους, ισχυροποίησαν τους συναδελφικούς δεσμούς και έδωσαν την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού στη Λάρισα.

(Ο εκ των υπευθύνων της οργάνωσης, Παρασκευάς Ηλίας)

Add Comment