Στον δρόμο της ψηφιακής προβολής και ανάδειξης ο Όλυμπος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ – «ΤΡΕΧΕΙ» ΗΔΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 16 ΜΗΝΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο δρόμο της ψηφιακής προβολής και ανάδειξης βρίσκεται το μυθικό βουνό του Ολύμπου, αφού ήδη «τρέχει» και υλοποιείται το έργο «Ψηφιακή Προβολή της ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου – Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας», έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Αυτό ήταν και το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε πρόσφατα στην Ελασσόνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου.
Στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σημαντικού για την προβολή και την ανάδειξη του Ολύμπου έργο, από τους καθ΄ ύλη ειδικούς επιστήμονες – εκπροσώπους των εταιριών που θα συνεργαστούν για να το υλοποιήσουν.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ κ. Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Χαιρετίζοντας την ενημερωτική εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο τόσο για τα Μετέωρα όσο και για τον Όλυμπο, που παίρνει επιτέλους «σάρκα και οστά». Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες για να φθάσουμε να εγκριθεί το πρόγραμμα και να περάσουμε πια στη φάση της υλοποίησης του έργου. Υπήρξαν καθυστερήσεις και περικοπές στους προϋπολογισμούς του έργου, αλλά τελικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα μπήκε στη φάση της υλοποίησης. Δυστυχώς, αυτές οι ταχύτητες, με τις οποίες λειτουργεί το κράτος, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και οδηγούν σε στρεβλώσεις, που έχουν αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες. Στο χέρι όλων μας είναι πια να συμβάλλουμε με στοιχεία και γνώσεις για να αναδειχθεί και να προβληθεί ο μυθικός Όλυμπος. Να δέσουμε όσο μπορούμε φορείς και ιδιώτες και να εμπλουτίσουμε την σχετική πλατφόρμα προβολής. Να αποτελέσει εφαλτήριο αυτή η συγκεκριμένη προσπάθεια. Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για να ξεκινήσει το έργο, σε όσους το στήριξαν η και θα στηρίξουν το καλύτερο έργο της ψηφιακής σύγκλισης, που αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ιδέα. Το συγκεκριμένο έργο, δεν το έχει άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα.
Στόχος του να αξιοποιήσει στο έπακρο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των περιοχών αυτών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον χώρο των Μετεώρων και του Ολύμπου και η δυνατότητα μιας «ολοκληρωμένης ξενάγησης». Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης.
Είμαστε εδώ αρωγοί σε μια ξεχωριστή προσπάθεια, που είναι και προσωπικό μας στοίχημα. Ο διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπαχτσεβάνος με τους συνεργάτες του θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία της υλοποίησης».

[wpg_thumb]

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ κ. Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στους καιρούς αυτούς, καιρούς βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον να κάνουμε αυτό που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια: να προβληματιστούμε και κατά συνέπεια να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, που θα πρέπει να προσφέρουμε. Ποιες υπηρεσίες είναι αυτές που θα ελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας. Ποια μέρη θα πρέπει να αναδειχθούν, με ποια στρατηγική, με τι στόχευση και με ποιες τακτικές θα επιτύχουμε όλα τα παραπάνω. Εδώ στην Ελασσόνα είμαστε ευλογημένοι γιατί στέκει πάνω μας ο Όλυμπος. Το μυθικό βουνό που είναι πασίγνωστο στα πέρατα του κόσμου ρίχνει τη σκιά του στον τόπο μας, ρίχνει όμως ταυτόχρονα και τον προβολέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης. Δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής, ανεξαρτήτως αν εμείς, ως χώρα και πολιτεία, δεν το είδαμε ποτέ καθαρά.
Είμαστε εδώ για κάτι που έχει τα στοιχεία της εξωστρέφειας, της στόχευσης, της οργανωμένης στρατηγικής. Με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας μπαίνει στη φάση της υλοποίησης η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που στοχεύει στην ηλεκτρονική προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Ολύμπου. Το όραμα του κ. Αγοραστού να συνδέσει τον Όλυμπο με τη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη και να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που προκύπτει από αυτό τον συνδυασμό, μας έφερε εδώ σ΄ αυτή την αίθουσα για το πρώτο βήμα προς την παγκόσμια προβολή της περιοχής με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η νέα δημοτική αρχή θα συνεργαστεί μεθοδικά και οργανωμένα, τόσο με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και με όλους τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν».
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ
Στο χαιρετισμό του, ο βουλευτής κ. Δημ. Γελαλής στάθηκε στη σύνδεση του ορεινού όγκου του Ολύμπου με τα Μετέωρα, σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η τουριστική ανάπτυξη. «Είναι καιρός τώρα να φέρουμε αυτές τις περιοχές πιο κοντά μέσα από το συγκεκριμένο έργο, και να τις ταυτίσουμε και με την εκπαιδευτική πλευρά, που σημαίνει και περισσότερα οφέλη για τις αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Τέτοιες καινοτόμες ιδέες πρέπει να υπάρχουν και να υλοποιούνται», επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Γελαλής.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ.κ. Νίκου Καβακόπουλου (Telmaco), Γιώργου Παπανικολάου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Λάζαρου Βρύση (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χαράλαμπου Δημούλα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκου Δαμιανού (Link Technologies) και Γεωργίου Βιλδιρίδη (Link Technologies).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που «κατέθεσαν» οι ομιλητές στο ακροατήριο:
Το αντικείμενο του έργου αφορά την ψηφιακή προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των περιοχών Μετεώρων και Ολύμπου, καθώς και το Σύστημα ηλεκτρονικής προβολής και διαχείρισης τουριστικών και πολιτιστικών πόρων, υπηρεσιών, εκδηλώσεων και ροών επισκεπτών στην περιφέρεια Θεσσαλίας (e-DMS). Η ψηφιακή προβολή των δύο περιοχών σε συνεργασία με το σύστημα e-DMS, αλλά και το τουριστικό portal, αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στην προώθηση και διαχείριση του στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού της περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν 2 ψηφιακά συστήματα διαχείρισης και προβολής ιστορικού και πολιτιστικού υλικού, για την περιοχή των Μετεώρων και του Ολύμπου αντίστοιχα, στις πόλεις της Καλαμπάκας και της Ελασσόνας. Οι υπηρεσίες θα αφορούν προβολή οπτικοακουστικού υλικού υψηλής ευκρίνειας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους υφιστάμενους χώρους στις δύο πόλεις.
Παράλληλα, θα υλοποιηθούν υπηρεσίες εικονικής διαδραστικής ξενάγησης στις περιοχές και την ιστορία του Ολύμπου και των Μετεώρων. Η εικονική ξενάγηση θα γίνεται με τη διάθεση πληροφορίας στο χρήστη, μέσω διαδραστικών οθονών, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε υφιστάμενους χώρους στις δύο πόλεις(για την Ελασσόνα, το έργο θα υλοποιηθεί στη σύγχρονη αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη»).
Η αποθήκευση του υλικού για τη λειτουργία της υπηρεσίας θα γίνει με τη μορφή τεκμηριωμένου ψηφιακού αρχείου, το οποίο θα μπορεί να ενημερώνεται με τη συνεχή προσθήκη νέων τεκμηρίων. Το τεκμηριωμένο αρχείο θα είναι διαθέσιμο σε διαδικτυακές και κινητές (mobile) υπηρεσίες προβολής και διάδοσης, οι οποίες θα αναπτυχθούν. Ειδικότερα, θα αναπτυχθεί τουριστικό portal, με ελκυστική και σύγχρονη εμφάνιση, εύκολο στη διαχείριση και την ανεύρεση πληροφοριών, και επιπλέον καινοτόμο Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών, με στόχο να προσφέρει στην Περιφέρεια τη δυνατότητα να προβάλει τους τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους της και να προσεγγίσει τους δυνητικούς επισκέπτες σε παγκόσμια κλίμακα και όλο το εικοσιτετράωρο με άμεσο τρόπο και χαμηλό κόστος. Θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα εργαλεία – λειτουργίες, βάσεις δεδομένων, όπου θα συγκεντρωθεί και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα το απαραίτητο ψηφιακό υλικό υποστήριξης της λειτουργίας του περιβάλλοντος e-DMS.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών»: ο βουλευτής κ. Δημ. Γελαλής, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος κ. Νικ. Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστης Σερετίδης, Χρυσούλα Προβίδα, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ.κ. Γ. Γιαννούλας και Αναστ. Γκατζιούρας αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και
Υποδομών Περιφέρειας Θεσσαλίας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας κ. Σπ. Αναγνωστάκης, αντιπροσωπείες Χιονοδρομικών – Ορειβατικών Συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας, ο πρόεδρος του Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων κ. Κ. Σαχινίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

Add Comment