Συνάντηση – δηλώσεις από την Ηρώ Διώτη

Dioti_pyrosvestes [2]

Συνάντηση Διώτη με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Μια σειρά άμεσα ικανοποιήσιμων αιτημάτων που θα αναβάθμιζαν σημαντικά τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στο ν. Λάρισας έθεσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κοσμέτος, ο γεν. γραμματέας κ. Νικόλαος Τάψας και ο ταμίας κ. Ηλίας Αρβιθάς στη βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Βασικά αιτήματα της Ένωσης αποτελούν η αναβάθμιση του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας σε Α’ τάξης από Β’ που είναι σήμερα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό και οχήματα-, την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων σε Σταθμό Δ’ τάξης ή τουλάχιστον τη στελέχωσή του με περισσότερο προσωπικό (από 12 που είναι σήμερα σε 16 με 18 τουλάχιστον), καθώς η περιοχή έχει τα περισσότερα συμβάντα στο νομό, καθώς και την αναβάθμιση του ΠΚ Αγιάς.
Όπως σημείωσαν οι 3 άνδρες, δύο σημαντικά προβλήματα είναι η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων που διαθέτει η Π.Υ. Λάρισας καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού για τους πυροσβέστες, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων καθώς και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό των αντιπυρικών περιόδων.
Η βουλευτίνα, συντασσόμενη με την ορθότητα των αιτημάτων, δεσμεύτηκε ότι θα τα προωθήσει τόσο στη Βουλή όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και σημείωσε:
Είναι προκλητικό να αγνοούνται τελείως από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οι κατεξοχήν εμπλεκόμενοι, που δεν είναι άλλοι από τους μάχιμους πυροσβέστες, οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους καθημερινά σε κίνδυνο στην αντιμετώπιση των συμβάντων, εξαιρούμενοι ακόμη και από το επίδομα επικινδυνότητας και τα ΒΑΕ. Στο σχεδιασμό της κάθε αντιπυρικής περιόδου, που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να ξεκινά άμα τη λήξη της προηγούμενης, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, αφού αυτοί είναι που καλούνται να βγάλουν εις πέρας όλο τον όγκο προστασίας των δασών αλλά και των ανθρώπων.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσουμε, σε συνεργασία μαζί τους, σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των αιτημάτων της Ένωσης Υπαλλήλων του ΠΣ Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

«Προσχηματική η επανεξέταση των συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων»

Στην κατάληψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμμετείχε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι αντιδρούν στα σχέδια της συγκυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσουν στη “συγκριτική αξιολόγηση” και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, με στόχο να βρεθεί η νέα “δεξαμενή” για την επίτευξη του στόχου των 6.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Η βουλευτίνα με αφορμή την κινητοποίηση, δήλωσε τα εξής: «Εσκεμμένα, ώστε να προκαλέσει σύγχυση, η κυβέρνηση εμπλέκει ζητήματα εντελώς ανόμοια, όπως η αξιολόγηση και η μετατροπή συμβάσεων εργασίας με τα πλαστά δικαιολογητικά. Η αξιολόγηση είναι απλά το πρόσχημα. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει με οποιονδήποτε τρόπο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα απολύσει.
Ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων μαζί με άλλους 4 συναδέλφους του που αρνήθηκαν να συμπράξουν στα κυβερνητικά σχέδια βρίσκεται απειλούμενος με ποινική δίωξη, ενώ στην ουσία απλά κάνει το καθήκον του, έχοντας την πλήρη στήριξη και ομόφωνη εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην αποσταλούν στο ΥΔΜΗΔ στοιχεία που αφορούν στις διαδικασίες μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Ειδικά για τον έλεγχο των συμβάσεων, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για επανέλεγχο, αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων τους και ουσιαστικά κατάργηση του Π.Δ. 164/2004. Στην τότε διαδικασία εγγυητής της νομιμότητας και της διαφάνειας ήταν το ΑΣΕΠ. Συνεπώς, ουδείς λόγος συντρέχει και η επανεξέτασή τους είναι προσχηματική.
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και πιστεύουμε ότι και όλοι οι πολίτες του ν. Λάρισας θα σταθούν με αλληλεγγύη και θα συμπράξουν στις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για δημόσιο κοινωνικό κράτος, για σύγχρονη, αποτελεσματική, ανοιχτή και δημοκρατική Αυτοδιοίκηση, για σταθερές σχέσεις εργασίας, για πραγματική διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνικό έλεγχο».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης απουσία της Θεσσαλίας από τις εντάξεις στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Την πλήρη απουσία της Θεσσαλίας στις αποφάσεις υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα πάνω από 3.500 ενδιαφερόμενοι στο σύνολο της Περιφέρειας, των οποίων ο φάκελος έχει ελεγχθεί από το ΕΤΕΑΝ να επωμιστούν για έναν ακόμη χειμώνα υψηλότατο κόστος για τη θέρμανσή τους, κατήγγειλαν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Δ. Γελαλής, Π. Δριτσέλη, Αλ. Μεϊκόπουλος και Ν. Μιχαλάκης.
Όπως τονίζουν, «η τελευταία “σοβαρή” ένταξη στο πρόγραμμα από τη Θεσσαλία, 1.200 περίπου ατόμων, έγινε στις 30.09.2013, ενώ έκτοτε και στις 6 αποφάσεις ένταξης που ακολούθησαν υπάχθηκαν στο Εξοικονομώ περί τους 750 Θεσσαλούς. Στις 2 τελευταίες αποφάσεις δε (15.7.2014 και 22.9.2014), δεν υπήρξε κανένας ωφελούμενος, ενώ όλος ο όγκος της χρηματοδότησης διοχετεύτηκε στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας».
Οι βουλευτές στηλίτευσαν το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν όλοι αυτοί οι εκκρεμείς φάκελοι που αναμένουν την εξεύρεση διαθέσιμων κονδυλίων ώστε να πάρουν την έγκριση και τις προκαταβολές για να ξεκινήσουν τις σχετικές εργασίες, «το ΥΠΕΚΑ προωθεί την επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με χρήση Φυσικού Αερίου, κίνηση σημαντική μεν, η οποία όμως δε λύνει το πρόβλημα της ανεπαρκούς θερμομονωτικής επάρκειας των κτιρίων». Πρότειναν δε, κατά τα πρότυπα των Περιφερειών Κ.&Δ. Μακεδονίας και Ν. Αιγαίου, την «έγκριση επιπλέον κονδυλίων –μέσω μεταφοράς πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ- που θα έδινε τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον να εξασφαλιστεί η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τους «λόγους απουσίας της Θεσσαλίας από τις τελευταίες αποφάσεις ένταξης αλλά και για την ημερομηνία έναρξης του νέου προγράμματος για τα έτη 2014-2020, την εξεύρεση των απαιτούμενων ποσών για την ένταξη των άνω των 3.500 -ελεγχθέντων από το ΕΤΕΑΝ- φακέλων στο πρόγραμμα, καθώς και τη μεταφορά πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

 

 

 

Add Comment