Τα πρώτα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος Χαρίτωνος

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ π. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΚΑΡΑΛΑΣΚΟΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταίς αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε». Κλήρος και ιεροψάλτες έψαλλαν χθες 28 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο τροπάριο. Ήταν τα πρώτα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που εορτάστηκαν με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα.
Χθες Κυριακή το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι.Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο εφημέριος π. Χρήστος Γεροφάκας και αρχιμανδρίτες – ιερείς από την Ελασσόνα, την Κοζάνη και το Κιλκίς.
Ολοκληρώνοντας την Θεία Λειτουργία, ο εορτάζων μητροπολίτης Ελασσώνος στο σύντομο κήρυγμα του έκανε αναφορά στην εορτή του οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και στάθηκε στην χθεσινή Ευαγγελική περικοπή, που αναδεικνύει την κλήση των πρώτων μαθητών από τον μεγάλο διδάσκαλο Χριστό και στέλνει μηνύματα. «Ο Λουκάς εμφανίζει τον Χριστό να διδάσκει τους πρώτους μαθητές του και μας προσκαλεί όλους να γίνουμε κοινωνοί της Θεανθρώπινης ζωής της Εκκλησίας, να ζήσουμε εν Χριστώ, να γίνουμε μέτοχοι της Θείας ζωής. Ο Χριστός προσκάλεσε τους μαθητές του για να τον ακολουθήσουν. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός, ο πραγματικός και ο αληθινός δρόμος, που πρέπει να βαδίσουμε», τόνισε με έμφαση, χαρακτηριστικά, ο κ. Χαρίτων.

[wpg_thumb]

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ Ο π. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΚΑΡΑΛΑΣΚΟΣ
Κλείνοντας το Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα πως από την 1η Οκτωβρίου ο γνωστός αρχιμανδρίτης – ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος π. Βησσαρίων Καραλάσκος αναλαμβάνει και επίσημα την θέση του προϊσταμένου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. «Ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων, έχει προσφέρει έως τώρα σημαντικό έργο στην Ι.Μ. Ελασσώνος, στην Δολίχη, στην Καλλιθέα, στην τοπική Εκκλησία και στην κοινωνία, και κρίνεται άξιος να συνεχίσει το έργο του στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ελασσόνος», επεσήμανε με νόημα ο μητροπολίτης Ελασσώνος, και η λέξη «άξιος» απλώθηκε δυνατά από το εκκλησίασμα.
Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη, όπου δέχθηκε και τις ευχές. Το καθιερωμένο κέρασμα δόθηκε στην έξοδο του ναού.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος έδωσαν το «παρών»: Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Βασ. Αγοράστης, Ιωάν. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Ανέστης Σερετίδης, Αστ. Στούπας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο διοικητής του Α,Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί από Ελασσόνα, Δεσκάτη, Λιβάδι, Κρανέα, Τσαριτσάνη, Βερδικούσια, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, εκπαιδευτικοί, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας κ. Σπ. Αναγνωστάκης, δεκάδες κληρικοί και πιστοί ενοριών της Ι.Μ. Ελασσώνος και όχι μόνο, κ.ά.

Add Comment