Αθλητικός προσανατολισμός και επιλογή ταλέντων

ΜΕΡΟΣ Α

αθλητικός προσανατολισμός

Πρωταρχικός ρόλος μιας ομάδας ειδικών ( γυμναστής, ορθοπαιδικός , φυσιοθεραπευτής ) στους υποψηφίους νεους και νέες προς άθληση είναι ο αθλητικός προσανατολισμός , ιδίως εάν θέλουν να ασχοληθούν με αγωνιστικού τύπου αθλητισμό. Ο αθλητικός προσανατολισμός έχει σκοπό να καθοδηγήσει τους προς νέους σ’ εκείνες τις αθλητικές ειδικότητες, που τα αντικειμενικά ( κλινικά και εργαστηριακά) κριτήρια δείχνουν ότι θα μπορέσουν να αποδώσουν. Επιπλέον, προσφέρει και την πρόβλεψη μιας μελλοντικής καλής αθλητικής απόδοσης.
Σήμερα είναι πια κοινά παραδεκτό πως τα αθλητικά ταλέντα σπανίζουν , άρα επιτακτική είναι η ανεύρεση-εξέλιξη αθλητικών ταλέντων. Όμως ακόμα περισσότερο διαπιστωμένο είναι η λανθασμένη επιλογή –προώθηση των νέων προς σε συγκεκριμένα αθλητικά πρότυπα στο βωμό της μόδας, της ευκολίας προς άθληση, της πιθανολογούμενης μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και της ανιδιοτελούς προβολής τρόπων άθλησης
Η επιλογή των νέων, που μπορούν να επιδοθούν με αθλητικές δραστηριότητες αγωνιστικού τύπου από τους αδύνατους, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα από τον ορθοπαιδικό ιατρό σε συνεργασία με το γυμναστή, με τη φυσική εξέταση του νέου και με βασικές εργαστηριακές εξετάσεις. Συνοδοιπόρος της προσπάθειας αυτής είναι και ο φυσιοθεραπευτής . Συνδρομή σε αυτήν την προσπάθεια έχουν και άλλα επαγγέλματα υγείας όπως διαιτολόγος, ειδικό βιοχημικό εργαστήριο , ψυχολόγος .
Η αθλητική απόδοση ενός αθλητή εξαρτάται τόσο από ανθρωπομετρικά δεδομένα, όσο και από λειτουργικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Και η επιτυχία σε μια συγκεκριμένη αθλητική ειδικότητα απαιτεί την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαρχουσών δυνατοτήτων και φυσικών ικανοτήτων με την κατάλληλη προπόνηση. Άρα είναι απαραίτητη η γνώση των γενετικών χαρακτηριστικών των αθλητών και των ανθρωπομετρικών δεδομένων ( μας ενδιαφέρει το μέγεθος – η εξωτερική διαμόρφωση- η εσωτερική σύνθεση του σώματος . Από τα μηχανικά δεδομένα πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν η μυϊκή δύναμη και η ταχύτητα ανάπτυξης μεγίστων τάσεων. ‘Όσο αφορά τα ψυχολογικά δεδομένα η ικανότητα του ατόμου να υπομένει διάφορες ειδικές δοκιμασίες, που συνδέονται με την προπόνηση και τον αγώνα.
Ο ορθοπαιδικός ιατρός ελέγχει το ήδη ανάστημα ( και την μελλοντικό μέγιστο αυτού), το σωματικό βάρος ( σαν απόλυτο νούμερο, την αναλογία μυικού ιστού-λίπους , την αναλογία μυικών ινών I, II) ,τ η μυική δύναμη
Τόσο η διάκριση αλλά και η απλή συμμετοχή σε ορισμένα αθλήματα έχει άμεση σχέση με το ανάστημα. Με συνέπεια, όταν αυτό δεν είναι ανάλογο του αθλήματος, οδηγείται η προσπάθεια του αθλητή σε αποτυχία, τουλάχιστον όσον αφορά τις υψηλές αθλητικές επιδόσεις. Το υψηλό ανάστημα ταιριάζει στα περισσότερα αγωνίσματα στίβου ( όπως τα αγωνίσματα των 200 μ. και τα 400 μ., τα 110 μ. και 400 μ. μετ’ εμποδίων, τα άλματα εις μήκος, το άλμα εις ύψος κ.λπ) , ενώ στα αγωνίσματα στίβου 800 – 1.500 μ., το ακόντιο, το δέκαθλο, το υψηλό ανάστημα, μολονότι είναι προτιμότερο, δεν είναι και αυστηρά αναγκαίο.
Οσον αφορά τα αθλήματα άμεσης επαφής ( τέτοια είναι η πυγμαχία, η πάλη, το τζούντο ) στα οποία το ανάστημα σχετίζεται με το βάρος του σώματος το ανάστημα στα αγωνίσματα αυτά δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα ( σε αυτά πρωτευόντα ρόλο για να πρωταγωνιστήσει κάποιος είναι η κατάλληλη επιλογή της υποκατηγορίας των κιλών βάρους σώματος.

Παρίδης Ι. Διονύσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής Θεσσαλίας
Μαυροδήμου & Ιπποκράτους 2 ( δίπλα στο ΚΥ Ελασσόνας)
THΛΕΦΩΝΟ 24930 23384 & 6936511464
Ελασσόνα

Add Comment