Συνεργασία του Sarantaporo.gr με ΤΕΙ Θεσσαλίας

στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CONFINE

ΟΜΑΔΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Α.Μ.Κ.Ε.) Sarantaporo.gr ξεκινούν συνεργασία για την επέκταση των ασύρματων κοινοτικών δικτύων Sarantaporo.gr της περιοχής Σαρανταπόρου Ελασσόνας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CONFINE (Community Networks Testbed for the Future Internet), στο οποίο και συμμετέχει το Sarantaporo.gr. Το πρόγραμμα αφορά στην αξιοποίηση υφιστάμενων ασύρματων κοινοτικών δικτύων στην Ευρώπη (Ελλάδα – AWMN και Sarantaporo.gr, Ισπανία – Guifi.net, Αυστρία – Funkfeuer, Ιταλία – Ninux) για τη διεξαγωγή πειραμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και με τη βελτίωση του λογισμικού, που υποστηρίζει τη λειτουργία αυτών των δικτύων.
Τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διασυνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας μία πειραματική διάταξη, το επονομαζόμενο testbed, την οποία αξιοποιούν ερευνητές για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Παράλληλα η όλη υποδομή παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες στα πλαίσια ενός ανοιχτού ασύρματου κοινοτικού δικτύου, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε κατοίκους από 14 χωριά της περιοχής.
Στα πλαίσια της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις τοπικές κοινωνίες και την παροχή λύσεων και τεχνογνωσίας σε αυτές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Καθηγητή Παναγιώτη Γούλα, του συντονιστή του έργου για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Καθηγητή Εφαρμογών Δρ. Βασίλειου Βλάχο, με τον εκπρόσωπο της Α.Μ.Κ.Ε. κ. Βαϊτση Αχιλλέα, όπου αποφασίστηκε το Ίδρυμα να παραχωρήσει στην ομάδα του Sarantaporo.gr πρόσβαση σε υποδομές του Ιδρύματος  προκειμένου να στηρίξει τις δράσεις του, στηρίζοντας παράλληλα τόσο το μοντέλο συνεργατικής ανάπτυξης υποδομών σε τοπικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, όσο και το ερευνητικό έργο που θα διεξαχθεί κάνοντας χρήση των υποδομών των ασύρματων κοινοτικών δικτύων που αναπτύχθηκαν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.
Η μέχρι σήμερα παρέμβασή για την παροχή ασύρματου Internet στα χωριά έχει υπάρξει καθοριστική για τους ντόπιους κατοίκους παρέχοντάς τους πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ σε κάποια χωριά ακόμη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική λύση. Μέσω του ασύρματου κοινοτικού δικτύου οι πολίτες έχουν πλέον αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως και οι γιατροί οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτελούν ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις στα χωριά χρησιμοποιώντας την υποδομή των ασύρματων δικτύων που έχουν υλοποιηθεί. Η προσφορά και η συμμετοχή του  Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στην ανάπτυξη δράσεων συνεργατικής οικονομίας και δημιουργίας υποδομών στην λογική των ‘Κοινών’ (commons) θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις υποδομές και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Add Comment