Ημερίδα κτηνοτρόφων: Ευκαιρία για δηλώσεις…

ΗΜΕΡΙΔΑ_ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Άλλη μια ευκαιρία για δηλώσεις βρήκαν χθες το πρωί στην ημερίδα ενημέρωσης των κτηνοτρόφων στην Ελασσόνα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου.
Αυτή τη φορά σε ένα προσφιλές γι’ αυτούς ακροατήριο, απηύθυναν χαιρετισμό και διαβεβαίωσαν μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος θα είναι πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους. Καθόλου κλισέ…

Δήλωση Κώστα Αγοραστού

“Πολύτιμοι οι κτηνοτρόφοι” για την εθνική οικονομία – “Χρυσάφι για τη χώρα η κτηνοτροφία”.

«Η επιβίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πατρίδας μας, τόνισε ο περιφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση Κτηνοτρόφων πάνω σε Κτηνιατρικά Θέματα» στην Ελασσόνα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη” με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Eλαςς) στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης των αιγοπροβατοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των παραγωγών για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο σε θέματα παρεμβάσεων που απαιτούνται για την ξηρά περίοδο, όσο και σε σημαντικά κτηνιατρικά θέματα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Αγοραστός αφού ανέπτυξε τις δράσεις της Περιφέρειας τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της κτηνοτροφίας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η επιθυμητή και επιδιωκόμενη – στα λόγια τουλάχιστον – από όλους στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία) δεν μπορεί να γίνει ούτε επί χάρτου ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα. Η στρατηγική, ο σχεδιασμός, πρέπει να εδράζονται στην πραγματικότητα για να μπορούν να πετύχουν και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα»

Χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα εξής:
1. “Πολύτιμοι οι κτηνοτρόφοι” για την εθνική οικονομία – “Χρυσάφι για τη χώρα η κτηνοτροφία”.
2. Δυο δις ευρώ το χρόνο εισαγωγές σε κρέας και γάλα για την Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έλλειμμα στο ισοζύγιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
3. Προσοχή και συντονισμένη προσπάθεια για το ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) μόνο μέσω του Συνεταιρισμού.
4. Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της είναι κοντά στους κτηνοτρόφους, τόσο με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων όσο και με τους κτηνιάτρους των υπηρεσιών μας.
5. Τέθηκε ήδη προς τον αρμόδιο υπουργό θέμα αποζημίωσης για τον καταρροϊκό πυρετό.
6. Το κυρίαρχο θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον είναι αυτό των βοσκοτόπων. Πρέπει να το δούμε από τώρα.
7. Εμπιστευτείτε τους κτηνιάτρους και τους ειδικούς επιστήμονες και όχι τον οιονδήποτε.

Δήλωση Νικ. Ευαγγέλου

“Η χώρα χρειάζεται ένωση δυνάμεων”

«Αν στη χώρα αυτή δεν βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, να μεταφέρουν γνώσεις, μεράκι και όρεξη στον πρωτογενή τομέα και δεν στηριχθούν με προγράμματα ώστε να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, αυτή η χώρα δεν πρόκειται ούτε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, ούτε μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον».

Αυτό σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου χαιρετίζοντας την ενημερωτική εκδήλωση του συνεταιρισμού αιγοπροβατοτρόφων ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ.

Ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στη δύναμη της πληροφορίας και της ενημέρωσης και ζήτησε ένωση δυνάμεων για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος Ελασσόνας σημείωσε:

«Χαιρετίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης του κτηνοτροφικού κόσμου θέλω να δηλώσω εξ αρχής την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής ότι θα είναι πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους της επαρχίας μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε επαγγελματίας πρέπει να είναι ενημερωμένος για θέματα που αφορούν τη δουλειά του για να μπορεί να επιτύχει.

Η ημερίδα αυτή μου δίνει την δυνατότητα να σηματοδοτήσω με τον πιο καθαρό και ισχυρό τρόπο την συμπαράστασή μου στις υγιείς συνεταιριστικές προσπάθειες, όπως αυτή του ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ. Κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα και ειδικά μετά την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα που μας βρήκε τα τελευταία χρόνια, όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο με την ένωση των δυνάμεων μπορούμε να δημιουργήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να τοποθετηθούμε στην αγορά σε θέση ισχυρή.

Θα ήθελα, με αφορμή την ημερίδα σας, να δηλώσω πως αν στη χώρα αυτή δεν βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, να μεταφέρουν γνώσεις, μεράκι και όρεξη στον πρωτογενή τομέα και δεν στηριχθούν με προγράμματα ώστε να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, αυτή η χώρα δεν πρόκειται ούτε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, ούτε μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον».

Add Comment