«Έφυγαν» όρθιοι με το μολύβι και το χαρτί στο χέρι!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΒΡΑΜΗΣ – ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΔΥΟ ΑΕΙΘΑΛΕΙΣ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΕΣ…«ΕΡΑΣΤΕΣ» ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Έφυγαν» αθόρυβα πρόσφατα στην περιοχή της Ελασσόνας, όρθιοι και αειθαλείς, δύο υπερήλικες με ξεχωριστές ευαισθησίες και …με πνευματικές ανησυχίες, έχοντας …το «μικρόβιο» του γραψίματος έως τα τελευταία τους.
Πρόκειται για τον 90χρονο Ελασσονίτη Δημήτριο(Τάκη) Διβράμη και τον 89χρονο Κλεάνθη Καραγκούνη, από το Στεφανόβουνο Ελασσόνας.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η «Ε» παλαιότερα είχε φιλοξενήσει κείμενα και ποιήματα τους, που με μεράκι και κόπο είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι.
Λίγα λόγια για τον καθένα:

ΔΙΒΡΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημ. Διβράμης …ή Παπακωνσταντίνου, ή Παπαευθυμίου, γεννήθηκε το 1925 στην Κρανέα Ελασσόνας, γιός πολύτεκνης οικογένειας. Τελείωσε το εξατάξιο μικτό Γυμνάσιο Τσαριτσάνης και υπηρέτησε ως αρχιφύλακας στην Αγροφυλακή, για 38 χρόνια στην Επαρχία Ελασσόνας. Παντρεμένος με την Γεωργία Πούρικα, απέκτησε δύο παιδιά, τον Θανάση Διβράμη(υπάλληλο του Κ.Υ. Ελασσόνας) και την Ευαγγελία Διβράμη – Δαούκα(καθηγήτρια στο Τ.Ε.Ε. Λάρισας). Ο γνωστός τραγουδοποιός – ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου(που κατάγεται από την Κρανέα) είναι ανεψιός του Δημ. Διβράμη και μάλιστα βρέθηκε στο τελευταίο «αντίο» του στην Ελασσόνα.
Το έναυσμα να ασχοληθεί με το γράψιμο το πήρε από τον μπατζανάκη του – αείμνηστο εκδότη της εφημερίδας «Νέα Ελασσόνα» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Περραιβία» Αθανάσιο Φουστάνο.
Όπως λένε αυτοί που τον γνώρισαν από κοντά ήταν δίκαιος στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και βοηθούσε πάντα τους αδύναμους.
Τα τελευταία 30 χρόνια έγραφε σε εβδομαδιαία βάση για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, για προβλήματα της καθημερινότητας, για την επικαιρότητα, κ.ά.
Τα γραπτά του, «πλεγμένα» με το ανθρώπινο στοιχείο, φιλοξενούσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η ΕΚΔΟΣΗ»(του κ. Απ. Βάλλα) και ήταν ουσιαστικά η ματιά ενός καθημερινού απλού ανθρώπου. Αυτός ήταν ο αυτοσχέδιος «συγγραφέας – δημοσιογράφος» Τάκης Διβράμης.
Εξαιρετικά κακή συγκυρία ήταν ο θάνατος της αγαπητής του γειτόνισσας, της 47χρονης Β. Ζιάκου, μόλις μια ημέρα πριν το θάνατο και του ίδιου. Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ελασσόνας.

[wpg_thumb]

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Πρόκειται για έναν από τους λαϊκούς ποιητές της Επαρχίας Ελασσόνας, με συχνές εμφανίσεις του σε επετειακές εκδηλώσεις, όπου φρόντιζε να απαγγέλει ποιήματα, που ο ίδιος ετοίμαζε. Τα ποιήματα του, που αρκετές φορές είχαν σκωπτική και σατιρική διάθεση, μιλούσαν για την καθημερινότητα, για την πολιτική ζωή, τον καθημερινό αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, τους βιοπαλαιστές, τα γηρατειά, την προσφυγιά, τον πόλεμο, τα σημερινά προβλήματα, την Εκκλησία και το Έθνος, τον πόλεμο, χωρίς να παραλείπει να αναφέρεται συχνά και σε διεθνή γεγονότα και στα «τερτίπια» των μεγάλων και δυνατών της γης.
Να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κλεάνθης Καραγκούνης τιμήθηκε από το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων σε ειδική εκδήλωση για τους λαϊκούς ποιητές της Επαρχίας Ελασσόνας.
Ακόμη, εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία «Δαχτυλίδι στην Ειρήνη», παραγωγής και σκηνοθεσίας του αείμνηστου Ελασσονίτη Γιώργου Γάτσα(…«έφυγε» ξαφνικά τον περασμένο Μάιο). Πρόκειται για μια ταινία αφηγηματικού χαρακτήρα, αυστηρά ιστορική κατά το πρώτο μέρος της και πανηγυρικού στο δεύτερο μέρος, που προβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελασσόνα και όχι μόνο, για τα 101 χρόνια απελευθέρωσης της Επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό.
Ο λαϊκός ποιητής, ιδιαίτερα ευαίσθητος, συχνά πυκνά δεν έκρυβε και τη συγκίνηση του στις απαγγελίες των ποιημάτων του, ενώ τα ποιήματα του δημοσιεύονταν τακτικά στον τοπικό τύπο και όχι μόνο.
Το τελευταίο «αντίο» στον λαϊκό ποιητή Κλεάνθη Καραγκούνη έγινε στη γενέτειρα του, το Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Add Comment