Σε φάση υλοποίησης η κατασκευή του 1ου δημοτικού σχολείου Ελασσόνας

Την έγκριση για το έργο προϋπολογισμού 3,8 ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΑΓ [4]

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου στην Ελασσόνα, μετά την σημερινή έγκριση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Ανέγερση 1ου 12/Θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας», προϋπολογισμού 3.816.102,86 € (με ΦΠΑ). Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου, είναι ο Δήμος Ελασσόνας. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί..

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο λύνει το πρόβλημα στέγασης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της Ελασσόνας. Η κατασκευή του νέου κτιρίου ήταν ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας καθώς το υπάρχον σχολείο δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μαθητών και των δασκάλων. Πλέον δημιουργείται ένα μοντέρνο σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο λύνει το ζήτημα της υποδομής για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας σχεδιάσαμε το έργο αυτό από μηδενική βάση και σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σωστό προγραμματισμό το δημοπρατούμε. Με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο για τη Θεσσαλία».

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, που σήμερα εδρεύει σε κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Με την ανέγερση του σχολείου θα αντιμετωπιστεί επίσης η αύξηση του μαθητικού δυναμικού στην περιοχή μετά την συγχώνευση με τα Δημοτικά Σχολεία Δρυμού, Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης. Ο κύριος στόχος της επέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και απομακρύνοντας τον κίνδυνο της στέγασης των μαθητών σε ακατάλληλο κτίριο. Ο ωφελούμενος πληθυσμός από την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 8.733 άτομα και αφορά στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνα και των Τοπικών Κοινοτήτων Δρυμού, Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δυναμικότητας 225 μαθητών με 10 αίθουσες διδασκαλίας. Το κτίριο θα ανεγερθεί στο Ο.Τ. Γ8 στην συνοικία “Αμπελόκηποι”, εντός του σχεδίου πόλεως Ελασσόνας που είναι χαρακτηρισμένο με την υπ’ αριθμ. 2/2012 πράξη εφαρμογής ως χώρος Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου. Το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας προβλέπεται να ανεγερθεί στην βόρεια και ανατολική πλευρά του οικοπέδου ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της αυλής και η ευκολότερη πρόσβαση
στο οικόπεδο. Περιμετρικά του οικοπέδου δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι προς φύτευση. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο είναι 5.028,60 τ.μ.
Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Ελασσόνας αποτελείται από:
(α) Ισόγειο: 1.276,00 τ.μ. (προκατασκευή) 3 αίθουσες διδασκαλίας – αίθουσα φαγητού – κουζίνα – αποθήκη τροφίμων – χώρος διαλείμματος – κυλικείο με αποθήκη – ιατρείο/αναρρωτήριο – αίθουσα βιβλιοθήκης – αποθήκη σχολικών βιβλίων – τουαλέτες μαθητών, ΑΜΕΑ και καθηγητών – γραφείο υποδιευθυντή και καθηγητών – λεβητοστάσιο – χώρος δεξαμενής καυσίμων – κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο – χώρος γραμματείας και αναμονής – χώρος αρχείου – χώρος φύλακα – γυμναστήριο/Α.Π.Χ. με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και αποθήκη οργάνων.
(β) 1ος Όροφος: 1.027,00 τ.μ. (προκατασκευή) 7 αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήριο φυσικοχημείας – εργαστήριο πληροφορικής – αίθουσα ξένων γλωσσών – αίθουσα αισθητικής αγωγής (μουσικής) – χώρος διαλείμματος – γενικό αρχείο – γραφείο συλλόγου γονέων και μαθ. κοινοτήτων με χώρο ενημέρωσης – γραφείο ψυχολόγου – κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και WC / WC AMEA.
Το έργο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας που στεγάζονται σε υφιστάμενο κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Με την ανέγερση του Σχολείου αντιμετωπίζεται και η αύξηση του μαθητικού δυναμικού στην περιοχή με την συγχώνευση με τα Δημοτικά Σχολεία Δρυμού, Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης.

Add Comment