«Η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας» στην Επαρχία Ελασσόνας

«ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ» ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΗ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΛΙΒΑΔΙ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ!
ΜΗΤΡΟΠΟΛ. ΧΑΡΙΤΩΝ: «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Η Παναγία είναι η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας, το «χαροποιόν πένθος», «η χαρμολύπη» μας, «ο ποταμός ο γλυκερός του ελέους», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά έγραφε πριν πολλά χρόνια, ο Φώτης Κόντογλου, για την Παναγία, και μέσα σε Μεγάλο – Παρασκευάτικη ατμόσφαιρα κατάνυξης, μυσταγωγίας, σκεπτικισμού(…με αφορμή τα δύσκολα των εποχών που βιώνουμε), συγκίνησης, εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες(…μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και εφέτος την δική τους …καλοκαιρινή «χαρμολύπη» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση της Παναγιάς.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και στην γύρω περιοχή.
Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η έντονη και ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη. Κυριολεκτικά «βούλιαξαν» από κόσμο, αφού σ΄ αυτό συνέβαλλε και ο καθαρά καλοκαιρινός καιρός.

[wpg_thumb]

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Πέμπτη απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου κ. Χριστόφορος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος και πολλοί ιερείς.
Στο Θείο Κήρυγμα του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Αν και εγκατέλειψε την ζωή δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Ο θάνατος για την Εκκλησία είναι ένα πέρασμα για την αιώνια ζωή. Ο θάνατος της Παναγίας δεν ήταν το τέλος της ζωής αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής. Εορτάζουμε το μεγάλο γεγονός της μεταστάσεως της Υπεραγείας Θεοτόκου, αφού το πανάχραντο Σώμα της Θεοτόκου μετέστη, δηλαδή μετακινήθηκε, προς τον ουρανό. Η Παναγία, η μητέρα μας, είναι το πρόσωπο που χαριτώθηκε από τον Θεό. Στο πρόσωπο της Παναγίας δεν βλέπουμε απλά ένα κοινό θνητό και την τιμούμε ως Θεοτόκο.
Η Ιερά Μονή Ολυμπιωτίσσης, η Παναγία Ολυμπιώτισσα είναι το βασιλικό στέμμα αυτής της πόλεως, η προστάτιδα της. Σε μια ακατάστατη και δύσκολη εποχή που ζούμε, με πολλά κρίσιμα προβλήματα, που δεν βρίσκουν την λύση τους, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει απελπιστεί, η δική μας Παναγία, η Ολυμπιώτισσα, στέκεται σε όλους μας οδηγός, στήριγμα, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας ελπίδα, δύναμη και παρηγοριά, ζητώντας να μην μας εγκαταλείψει».
Το βράδυ, εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε δε, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας(υπό τους ήχους των σημάντρων που χτυπούσαν οι καλόγριες της Μονής και ψαλμωδιών από χορό Ελασσονιτών ιεροψαλτών), η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού. Η περιφορά ολοκληρώθηκε με τρισάγιο μπροστά στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσόνος Σεβαστιανού(στον προαύλιο χώρο της Μονής), όπου εναποτέθηκε ο Επιτάφιος και μνημονεύθηκαν όλοι οι κοιμηθέντες διατελέσαντες μητροπολίτες της Ι.Μ. Ελασσόνος.
Στις εκδηλώσεις της παραμονής, παραβρέθηκαν ο νεοκλεγείς δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δ. Τσιουρής, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι φορέων, προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, κ.ά.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής(προχθές Παρασκευή), τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα. Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και εφέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της απρόβλεπτα μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των πιστών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!).

ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την παρουσία των αρχών, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και εφέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, ενώ γίνεται λόγος(σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους και τοπικούς παράγοντες) για την πιο μαζική ίσως προσέλευση επισκεπτών και προσκυνητών των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας ακόμα και την περυσινή!
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Λαμπρός και ιδιαίτερος ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοι της, αλλά και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Άλλωστε, αυτές τις ημέρες «τρέχει» και το 3ο Αντάμωμα Τσαριτσανιωτών, που διοργανώνει ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης.
Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε η Περιφορά του Επιταφίου γύρω από το φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ ανήμερα της εορτής, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων χώρων του Λαογραφικού Μουσείου Τσαριτσάνης. Χθες το πρωί, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Παναγίας στην Τσαριτσάνη, χοροστάτησε ο νέος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές – πολιτιστικές – παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της παρουσίας και της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.

Add Comment