«Ζωντανεύουν» παράδοση και τελετουργίες Κίνας – Ελλάδος!

30 – 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ …ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΥΔΙΣΤΩΝ

Του Γιάννη Μουκίδη

0708poster [1]

Ένα ξεχωριστό διήμερο με ιδιαίτερες εκδηλώσεις, με «χρώματα» παράδοσης, με τελετουργικούς χορούς από την Κίνα και την Ελλάδα, με την παρουσία …καλλιτεχνικού συγκροτήματος Ακαδημίας Βουδιστών από την μακρινή Κίνα, με πολεμικές τέχνες, με ιππικούς αγώνες και άλλες εκπλήξεις υπόσχονται για το τέλος του Αυγούστου οι άνθρωποι του ιδιαίτερα δραστήριου Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας.
Πιο συγκεκριμένα: Το Αγροτικό – Εθνογραφικο Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα τη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο «Αραδοσίβια 2014».Το 20ο διεθνές μουσικοχορευτικό πανηγύρι, θα γίνει το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, που βρίσκεται στα όρια Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου. Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Κίνα και την Ελλάδα.
Ειδικότερα, το Σάββατο 30 Αυγούστου, 8.30 το βράδυ, συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
– Καλλιτεχνικό συγκρότημα της Ακαδημίας Βουδιστών της πόλης Hangzhou της Κίνας.
– Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Ακόμη, συμμετέχει και η διεθνούς φήμης υψίφωνος Μαρία Κοσμά, με τη συνοδεία του Σπύρου Μπάνου, στο πιάνο.
Την ίδια ημέρα, Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν και Ιππικοί αγώνες, στον αγροτικό δρόμο της περιοχής Ζαβρόντζα στο Στεφανόβουνο, με χώρο εκκίνησης το Ασμάκι και τερματισμό στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Γ. Ιωαννίδης – Οικοδομικά υλικά».
[wpg_thumb]
Στους ιππικούς αγώνες συμμετέχουν οι φορείς: Ιππικός Όμιλος «Πήγασος» Τσαριτσάνης και Φίλοι Αλόγων «ΛΑΠΙΘΕΣ».

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, 8.30 το βράδυ, συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
– Πολιτιστικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, με Ποντιακούς χορούς.
– Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Κάτω Κώμης Κοζάνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», με χορούς της Δυτικής Μακεδονίας.
– Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας Ελασσόνας «Ο ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΣ», με χορούς της Ποταμιάς Ελασσόνας.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κίνης και η ηθοποιός – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.
Ακόμη, στο διήμερο των εκδηλώσεων(30 και 31 Αυγούστου), στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί και η 9η Έκθεση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και λαϊκής τέχνης, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ντόπιων παραγωγών.
Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, πολιτικός επιστήμων.

Το διεθνές μουσικοχορευτικό πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα αγροτικό πολιτιστικό πανηγύρι που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο  χαρακτήρας του μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με εκατοντάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται σε αυτές από διάφορες περιοχές και όμορους Νομούς. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και πολλών Ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Ειδικά, εφέτος, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 20 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και του Διεθνούς Πανηγυριού «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ».
Γενικότερα το Αγροτικό-Εθνογραφικο Μουσείο Αραδοσιβίων, που είναι το πραγματικό Μουσείο της αγροτιάς, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του λαϊκού πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της Θεσσαλικής γης καθώς και όλους τους φίλους του αγροτικού πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του, τις δυο τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Add Comment