Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Ελασσόνος Βασίλειος

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ – Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκοιμήθη χθες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος, σε ηλικία 61 ετών, ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.
Ο ιδιαίτερα δραστήριος ιεράρχης, που αφήνει πλούσιο έργο και παρακαταθήκες στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας και γενικότερα στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και «έφυγε» όρθιος και υπερήφανος έως τα τελευταία της ζωής του, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στους Α΄ Χαιρετισμούς, λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα. Η είδηση της εκδημίας του μητροπολίτη Ελασσώνος και προέδρου της ΕΚΥΟ έγινε γνωστή στο Συνοδικό Μέγαρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία διεκόπη προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί ιεράρχες να τελέσουν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου ιεράρχη.
Στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, η είδηση «απλώθηκε» αμέσως, οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως άρχισαν να κτυπούν πένθιμα και το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες βραδινές κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων κ. Γιώργου Πασχόπουλου και κ. Νίκου Ευαγγέλου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995. Μετά την εγκατάστασή του αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της Μητροπόλεως, ανακαίνισε το Μητροπολιτικό Οίκο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο και μερίμνησε για την ανακαίνιση και επάνδρωση των ιστορικών Μονών της επαρχίας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ενορία και ο Ι. Ναός του Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων του από τη Μόσχα της Ρωσίας.
Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως Πρόεδρος της Δ.Ε. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε και προσφάτως κοιμηθέντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μητροπολίτη Ελασσόνας θα τελεσθεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η ταφή του θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Καθήκοντα τοποτηρητή, έως την εκλογή νέου μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
Χαρακτηριστική είναι η λιτή και ουσιαστική δήλωση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, μόλις έμαθε τη θλιβερή είδηση εν πλώ προς το Άγιο Όρος: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος υπήρξε ένας λαμπρός Ιεράρχης, μα πάνω απ όλα είχε μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο».

[wpg_thumb]

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Η κοίμηση του Μητροπολίτου Ελασσόνας κυρού Βασιλείου, αφήνει την Ελασσόνα φτωχότερη. Δεν είναι μόνο η απώλεια του πνευματικού ηγέτη της. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης εκτός από σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας, υπήρξε σημείο αναφοράς ανθρωπιάς, τιμιότητας, συμπονετικότητας, απλότητας. Ένας πιστός υπηρέτης του Θεού και του Ευαγγελίου. Ένας Έλληνας πατριώτης, ένας εκκλησιαστικός άνδρας που κοσμούσε την Εκκλησία της Ελλάδας, την Ιεραρχία, την Ορθοδοξία. Τα 19 περίπου έτη της διακονίας του στη Μητρόπολη Ελασσόνας, ήταν έτη αγλαόκαρπα, έτη προσφοράς, έτη χριστιανικά. Έτη δημιουργίας, ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής μας. Έτη αφιερωμένα στο ποίμνιό του, στο «λαό του Θεού» όπως συνήθιζε να λέει.
Η κοίμησή του σε τόσο νεαρά ηλικία, στερεί από όλους εμάς, τη στοργή και τη θαλπωρή του πνευματικού πατέρα, το δυναμισμό και το σθένος ενός ισχυρού ανδρός, την καθημερινή επαφή και συνομιλία ενός αδελφού μας.
Υποκλεινόμαστε ευλαβικά στο σεπτό του σκήνωμα, ευχόμενοι ο Άγιος Θεός, να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων.
Εκφράζω στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον κλήρο της μητροπόλεώς μας και την οικογένεια του μακαριστού Μητροπολίτου, τα θερμά μου συλλυπητήρια.
ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 16-5-2014 με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου και

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

1.Να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον Δήμο Ελασσόνας.

2.Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του άξιου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική – φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.

3.Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.

4.Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.

5.Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας
κ.Θεοδώρου Λιάπη

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται σε βαρύ πένθιμο κλίμα, λόγω της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος κυρού Βασιλείου.
Επί δύο σχεδόν δεκαετίες διήνυσε μια σπουδαία διαδρομή και αφήνει ανεξήτιλο το στίγμα του ως χαρισματικός, μαχητής και ανιδιοτελής Ποιμενάρχης. Προοδευτικός και καινοτόμος με ριζοσπαστικές ιδέες συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.
Ανοιχτός στη συνεργασία μ΄ όλους τους φορείς και ειδικά με το Δημο Ελασσόνας έδειξε το δρόμο ώστε να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά, τοπικά προβλήματα και να αντιμετωπισθούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος.
Ο Δήμος Ελασσόνας θρηνεί το Μητροπολίτη της . Η Ελασσόνα είναι φτωχότερη από σήμερα. Οι συμπολίτες μας θα τον θυμούνται και θα τον μακαρίζουν για την προσφορά του. Αιωνία του η μνήμη…

Τρισάγιο τελέστηκε χθες το απόγευμα στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου. Η σορός του μακαριστού μεταφέρθηκε στην Λάρισα για τις τελικές διαδικασίες, και αμέσως ο Μητροπολίτης Λαρίσης έσπευσε στο Νοσοκομείο για να τελέσει τρισάγιο στο αγαπητό φίλο του Μητροπολίτη Ελασσώνος.
Στις 9.15 χθες το βράδυ, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και πένθους, πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και όμορους Νομούς, οι αρχές της περιοχής και δεκάδες κληρικοί υποδέχθηκαν τη σορό του μακαριστού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου ακολούθησε τρισάγιο από τους σεβασμ. μητροπολίτες Λαρίσης – Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε αγρυπνία, ενώ εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων προσέρχονταν να χαιρετήσουν ευλαβικά τον σεπτό ιεράρχη και άνθρωπο κυρό Βασίλειο.

Add Comment