Δύο συγκεντρώσεις στην Ελασσόνα για την Πρωτομαγιά

«Φώναξαν» κατά της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης!
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, τιμήθηκε προχθές και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά με κυρίαρχα τα συνθήματα κατά των μνημονίων, της παρατεταμένης λιτότητας, της αυξανόμενης ανεργίας και κατά της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, που επισημάνθηκαν και στις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικαλιστών, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, με μικρή συμμετοχή, την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας κ. Γιώργος Μπαμπάλης, που τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Οι κυβερνητικές επιλογές, τα μνημόνια και οι εκβιαστικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων ισχυρών βυθίζουν τη χώρα σε καταστροφική ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά, γι΄ αυτό και η ενότητά όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές. Ο δρόμος του αγώνα είναι καθήκον, είναι αναγκαίος. Όλοι μαζί να επιβάλλουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για όλους, να ανατρέψουμε τι υφεσιακές και αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!». Στη συνέχεια, διαβάστηκε το σχετικό ψήφισμα με τοπικά και γενικά αιτήματα των εργαζομένων και ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θεόδ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Ηρακλής Λιόλιος, Νίκος Ευαγγέλου, Βασίλης Βαρνάς, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, κ.ά.

[wpg_thumb]

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, απέναντι από το Ταχυδρομείο, με την παρουσία εργαζομένων, κόσμου, και φίλων του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Γραμματείας Ελασσόνας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος κ. Χάρης Νούσιας, που επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Η επίθεση στην εργατική-λαϊκή οικογένεια δεν κόπασε. Η συγκυβέρνηση, κατ’ εντολή του κεφαλαίου, στοχεύει να φέρει πιο γρήγορα νέα μέτρα, να πετσοκόψει ως την πλήρη κατάργηση τους τις επικουρικές συντάξεις, σχεδιάζει νέους μηχανισμούς για να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κεφάλαιο και κυβέρνηση, στοχεύουν να τσακίσουν τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, να βάλουν χέρι στα σωματεία. Καμιά υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορεί να είναι ο ρεαλισμός της εποχής. Εμείς παράγουμε τον πλούτο και σε εμάς θα πρέπει να ανήκει. Κανένας μας να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία και η αλληλεγγύη. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού έχει το δίκιο και τη δύναμη να ανατρέψει σχεδιασμούς, να δημιουργήσει τριγμούς στην εξουσία των εκμεταλλευτών μας. Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Τώρα να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί δίπλα στους ανέργους, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια που βρίσκεται πια σε απόγνωση. Διέξοδος από την κρίση που να συμφέρει τόσο τα μονοπώλια όσο και το λαό δεν υπάρχει! Σήμερα απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δε θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τον πλούτο που παράγουν. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη! Δεν πρόκειται να γίνουμε με τίποτα δούλοι του 21ου αιώνα, όπως θέλουν κάποιοι! Από την Ελασσόνα απευθύνουμε κάλεσμα ενίσχυσης των εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να είναι ισχυρός ο λαός, για να δημιουργηθεί αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για την Λαϊκή Συμμαχία, για να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, για να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο με Λαϊκή Συμμαχία και τον λαό πραγματικά στην εξουσία».
Ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία – διαμαρτυρία των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Δημήτρης Αβρανάς, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, υποψ. αυτοδιοικητικοί, κ.ά.

Add Comment