Εθελοντική Αιμοδοσία της τράπεζας «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ»

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 11-4-2014 [7]

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας σε συνεργασία με τον αιμοδοτικό σύλλογο Ελασσόνας, προσκαλούν τους εθελοντές αιμοδότες και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν, στην εθελοντική αιμοδοσία «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ» την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 και από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι.

Στις προηγούμενες 4 εθελοντικές αιμοδοσίες «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΤΕΝΗΣ» συγκεντρώθηκαν πάνω από 250 φιάλες αίματος που έχουν διατεθεί και είναι προς διάθεση προς όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να λείψει κανείς από τη νέα εθελοντική αιμοδοσία.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου (Βουλγαροκτόνου 23).

Η αφίσα της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ένα έργο της Carmen Peralto από την Ισπανία, με το οποίο συμμετείχε στην διεθνή έκθεση mail art “Human, colours, music” που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 2-10 Νοεμβρίου 2010 και είναι μια ευγενική προσφορά της ζωγράφου κας Θωμαή Κόντου, που είχε την εικαστική επιμέλεια και την παραγωγή της έκθεσης και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας που είχε την κεντρική διοργάνωση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης αλλά και ανανέωσης του αιμοδοτικού πληθυσμού του συλλόγου μας θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να γίνετε ένας από τους νέους εθελοντές αιμοδότες του τόπου μας.

Η Αιμοδοσία αποτελεί για πολλούς μια έννοια παρεξηγημένη και γι’αυτό προκαλεί προκατάληψη, φόβο, αποφυγή. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια διαδικασία απλή, γρήγορη και προπάντων ασφαλή αφού όλα τα υλικά και οι συσκευές είναι αποστειρωμένες και μίας χρήσης.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

Α/ γιατί το αίμα είναι ένας ανθρώπινος ιστός που δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά παρά μονάχα να προσφερθεί ανιδιοτελώς από άνθρωπο σε άνθρωπο
.
Β/ γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και με δυσκολία καλύπτονται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως για ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία(που στο νομό μας είναι περισσότεροι από 200) αλλά και άλλα αιματολογικά νοσήματα για τα οποία πρέπει να μεταγγίζονται πολύ τακτικά, καθώς και για ασθενείς με τροχαία, χειρουργεία, κ.α.

Γ/ γιατί δίνοντας αίμα κάνεις έναν δωρεάν τακτικό έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, ηπατίτιδες Β και C, σύφιλη, αντισώματα ηπατίτιδας Β, νοσήματα που παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους νέους. 

Δ/ γιατί ο εθελοντής αιμοδότης δικαιούται αίμα για τον ίδιο και την οικογένειά του(πρώτου βαθμού συγγενείς) όταν το χρειαστεί, ιδιαίτερα όταν ανήκει σε Σύλλογο με μεγάλο απόθεμα μονάδων αίματος .

Ε/ γιατί η αιμοδοσία είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για τον οργανισμό για να ανανεώσει το αίμα του και να παράγει φρέσκο για καλύτερη κυκλοφορία το αίματος και λειτουργία όλων των οργάνων, για αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιολογικών προβλημάτων κ.α.

ΣΤ/ γιατί οι νέοι αποτελούν την καλύτερη πηγή φρέσκου και ποιοτικού αίματος, ελεύθερου από φάρμακα και προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και οι Σύλλογοι πρέπει να στηρίζονται στα νέα παιδιά τα οποία αποτελούν το Μέλλον. 

Για όλους αυτούς τους λόγους σε περιμένουμε να γίνεις νέο μέλος του Αιμοδοτικού Συλλόγου μας. Σε περίπτωση απουσίας μπορείς να έρθεις στο Γενικό Νοσοκομείο καθημερινά ώρες 8.30-13.00(πρωί) και 18.00-20.00(απόγευμα) καθώς και Σαββατοκύριακα 9.00-12.00(πρωί) και να αιμοδοτήσεις για το συγκεκριμένο Σύλλογο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ο αιμοδότης θα πρέπει να είναι ηλικίας 18-65 ετών, κλινικά υγιής , χωρίς πρόβλημα αναιμίας, χρόνιας αλλεργίας, πρόσφατο χειρουργείο, τατουάζ ή βελονισμό (το τελευταίο εξάμηνο),οδοντιατρική επέμβαση (το τελευταίο 20ήμερο), και να μην είναι άυπνος, νηστικός, ταλαιπωρημένος.
Αν πρόκειται για αιμοδότη που παίρνει φάρμακα για αρτηρ.υπέρταση(πίεση), χοληστερίνη-τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ κ.α. θα πρέπει να μην τα έχει πάρει για τουλάχιστον 24 ώρες.
Αν πρόκειται για γυναίκα, θα πρέπει να μην έχει πρόσφατη εγκυμοσύνη,τον τελευταίο χρόνο. Να μη βρίσκεται σε περίοδο θηλασμού και να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 ημέρες από το τέλος της εμμήνου ρύσεως.

Σε πρωινή αιμοληψία θα πρέπει να έχει φάει πρωινό και υγρά, να έχει κοιμηθεί 6-8 ώρες, το προηγούμενο βράδυ να μην έχει πιει αλκοόλ (επιτρέπεται έως 1 ποτό,1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί) και να μην έχει πάρει αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα τύπου Depon,Ponstan ή ασπιρίνη για 3 24ωρα.
Σε απογευματινή αιμοληψία θα πρέπει να έχει φάει κανονικό, σπιτικό γεύμα (όχι σάντουιτς κλπ) τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την αιμοδοσία, αρκετά υγρά και να είναι ξεκούραστος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Πολλά υγρά (νερό, χυμούς) και καλό γεύμα την υπόλοιπη ημέρα
-ΟΧΙ τσιγάρο και οδήγηση μεγάλης απόστασης για τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά την αιμοδοσία
-ΟΧΙ αλκοόλ για τουλάχιστον 6 ώρες μετά την αιμοδοσία
-ΟΧΙ γυμναστήριο, βαρειές δουλειές, ορθοστασία, ηλιοθεραπεία καθόλη την ημέρα .

Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10΄
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δώσει αίμα γιατί ποτέ δεν τους ζητήθηκε!

Μη διστάζετε να δώσετε αίμα γιατί…

Οι ανάγκες στα Νοσοκομεία αυξάνονται κάθε χρόνο (τροχαία, ατυχήματα, καρκίνοι,     χ/γεία κλπ)
Τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία γεννήθηκαν με την ανάγκη να μεταγγίζονται για να ζήσουν. Χρειάζονται 2 μονάδες (φιάλες) κάθε 15 μέρες.
τα 450 ml αίματος που δίνετε σε κάθε αιμοληψία μπορούν να σώσουν έως και 3 ζωές
το ένα τρίτο από εμάς στατιστικά θα χρειαστεί αίμα σε κάποια περίοδο της ζωής μας
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ!!!

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σου στα παρακάτω τηλέφωνα

ΚΥΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 6948466964
ΦΩΛΛΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 6972264493

— Επισκέπτες Υγείας Κέντρου Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου ΛΑΡΙΣΑΣ
—Υπεύθυνοι εθελοντικής αιμοδοσίας ΄΄Μιχάλης Πιτένης΄΄

Add Comment