Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναδασμού στον κάμπο της Ελασσόνας

Τσαριτσάνη – Γαλανόβρυση – Στεφανόβουνο
IMG_3052 [3]

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας φέρνει η ολοκλήρωση του αναδασμού στα αγροκτήματα Ελασσόνας – Τσαριτσάνης – Γαλανόβρυσης – Στεφανόβουνου. Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την πράξη κύρωσης του αναδασμού και πλέον ξεκινά η διαδικασία παραχώρησης των τίτλων κυριότητας στους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα έργα αναδασμού ήταν από τα πολυπλοκότερα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ο μικρός κλήρος και η μη ύπαρξη κτηματολογίου δυσκόλεψαν την όλη διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Κυρώνουμε σήμερα την πράξη αναδασμού για τις περιοχές της Ελασσόνας, Σταφανόβουνου, Γαλανόβρυσης και Τσαριτσάνης. Πρόκειται για αναδασμό 36000 στρεμμάτων, που αφορά 2500 ιδιοκτησίες, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια από την πρώην Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Με την πράξη αυτή πλέον οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν ολοκληρωμένο κλήρο και θα μπορούν ευκολότερα να ασκούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες. Ξέρετε, ότι η πράξη αναδασμού είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, για αυτό και ήταν χρονοβόρα. Υπήρχαν ενστάσεις που έρεπε να εκδικαστούν και να τακτοποιηθούν όλες οι περιοχές. Παρ΄ όλα αυτά οι υπηρεσίες μας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω αναδασμός, καθώς η πράξη αναδασμού είναι αναγκαία για να μπορεί να υπάρχει μια ολοκληρωμένη έκταση σε κάθε δικαιούχο, ούτως ώστε να την εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Χάριν και στη βοήθεια που μας παρείχε ο Δήμος Ελασσόνας, ολοκληρώσαμε το έργο για να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε και με άλλες πράξεις και έργα αναδασμού σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος σημείωσε τα εξής: «Ολοκληρώνεται σήμερα ένα πολύ μεγάλο έργο, που αφορά στην κύρωση του αναδασμού από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, και αφορά τον κάμπο της Ελασσόνας. Νομίζω, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και από εδώ και πέρα μας δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου κάμπου με παράλληλα έργα, τα οποία θα γίνουν στην πορεία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Με την πράξη κύρωσης του αναδασμού του που υπογράφηκε σήμερα ένα όνειρο πολλών ετών και γίνεται πραγματικότητα για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών. Με την παράδοση του νέου κτηματικού καθεστώτος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα, αφού τώρα θα μπορούν να καλλιεργούν πιο συστηματικά και προσοδοφόρα με τη συνένωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τους κλήρου.
Το όλον έργο του αναδασμού περιλαμβάνει έκταση 36000 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 70% από κονδύλια ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% από πιστώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι τίτλοι κυριότητας στο εν λόγω αγρόκτημα πρόκειται να παραχωρηθούν στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν.

Παρόντες κατά την κύρωση της πράξης ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο διευθυντής Πολιτικής Γης κ. Γιάννης Κορδίλας, ο προϊστάμενος του γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Ελασσόνας κ. Νίκος Μηνάς, και η τμηματάρχης της διεύθυνσης Πολιτικής Γης κα. Κωνσταντίνα Παπαθανασίου.

[wpg_thumb]

Add Comment