Επιτυχημένο το συνέδριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα Συνεργασίας Κοινωνίας των Πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Ανάπτυξη

Θετικότατο είναι το αποτέλεσμα από την διοργάνωση του 6ου Συνεδρίου των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,το Σάββατο , 15 Μαρτίου 2014 στο Ξενοδοχείο IMPERIAL ΛΑΡΙΣΑΣ με τίτλο :”ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΕΥΡΩΠΗ 2014-2024 : Τοπική Αυτοδιοίκηση ,Κοινωνική Οικονομία και Ανάπτυξη-Δομές στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια-Ο ρόλος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αναπτυξιακή Δυναμική της Θεσσαλίας”.

Σημειώνεται ότι το σημαντικό αυτό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας ,την Περιφέρεια Θεσσαλίας ,την Π.Ε. Λάρισας ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αντιπρυτανεία Καινοτομίας,Εξωστρέφειας ),με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας .

Στο Ανοιχτό αυτό Πολυθεματικό Συνέδριο, συμμετείχαν έγκριτοι και σπουδαίοι εισηγητές ,από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΕΔΑ -κ. Μελ. Σαραφίδου)) ,από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αναπλ.Πρύτανη κ. Κουρέτας Δ. ,Γούσιος Δ.), Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών και την Κοινωνία των Πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό , το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο, δημοσιογράφοι , γεωπόνοι , καθηγητές Πανεπιστημίων, ανεξάρτητοι ερευνητές , που ανέλυσαν τον τρόπο της Σύμπραξης Κοινωνίας των Πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, μπροστά στην τεράστια οικονομική ,ηθική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα ,αλλά και ανέπτυξαν θέματα που απασχολούν την Κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρώπη ,ενώ έγινε σύνδεση μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ με το Τμ.Ηλ/γων Μχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Τεχνολογικού Παν/μιου Κύπρου (υπάρχει Σύμφ. Συνεργασίας με το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”) ,για την παρουσίαση της ζωντανής ομιλίας του Ph.D.κ. Μαρ. Ιωαννίδη .

Ο Πρόεδρος του Παρατηρητήριου της Θεσσαλίας, οικονομολόγος κ. Κων. Σκριάπας τόνισε ότι :”η Κοινωνία των Πολιτών δεν θα μπορούσε να παραμείνει απαθής ,στην τεράστια κρίση που μαστίζει τη χώρα και διεκδικεί διαφάνεια ,αξιοκρατία και ορθή αξιοποίηση των πόρων.

Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,που πλέον χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή τεχνογνωσία και υπευθυνότητα ,μέσα από την υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του 3ου Πυλώνα της Οικονομίας, της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας . Μπορούν από κοινού να οραματίζονται και να σχεδιάζουν το Μέλλον της Θεσσαλίας και της Ελλάδας του Πολιτισμού ,της Ανάπτυξης ,της Καινοτομίας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής, με απόλυτη αξιοπρέπεια και εξωστρέφεια “.
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΊΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο που είχε διεθνές ενδιαφέρον , αναλύθηκαν θέματα σε βάθος ,όπως : Σχεδιασμός του Πολιτισμού – Τουρισμού και καινοτομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ο ρόλος της πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αναπτυξιακή Δυναμική της Θεσσαλίας-Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Οικονομία και Ευρώπη-CREATIVE EUROPE-HORIZON 2020-Θεσμοί και Εφαρμογές Κοινωνικής Οικονομίας-Επιχειρηματικότητα Πρωτογενούς Τομέα -Νεανική Επιχειρηματικότητα -Καλές Πρακτικές- ΚοινΣΕπ-Τοπική Αυτοδιοίκηση: Δυναμική επιμόρφωση αιρετών σε επιχειρησιακά εργαλεία: Διαχείριση -Καινοτομία -Εξωστρέφεια

ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το μεγάλο συμπέρασμα που προέκυψε ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του Κοινωνικού Κεφαλαίου και η στενή συνεργασία μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας που στην Ευρώπη έχει ποσοστό ανάπτυξης 10% ,ενώ στην Ελλάδα μόνο 1,5%..Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί η δημοτική ,αλλά και η κρατική περιουσία που μένει αναξιοποίητη ,θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προς τους Πολίτες ,θα παραχθούν ποιοτικά προϊόντα και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας ,ιδιαίτερα των νέων ,στις τοπικές κοινωνίες και αθροιστικά σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Είναι ένα στοίχημα που οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από συνέργειες ,μπορούν ,αλλά και οφείλουν ,να κατακτήσουν ,γι’ αυτό κει ,ήδη ,ξεκίνησε η υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας του Παρατηρητήριου Θεσσαλίας και καινοτόμων Δήμων από όλη τη Θεσσαλία.

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τέλος, το Παρατηρητήριο Θεσσαλίας πιστεύει ότι η Θεσσαλία ,μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ,της μεταποιητικής διαδικασίας , της δημιουργίας τουριστικών υποδομών και σωστής προώθησης του Branding τόπου ,της διεκδίκησης Ευρωπαϊκών πόρων και Προγραμμάτων, της διαπολιτισμικής συνεργασίας ,της καινοτομίας και της εξωστρέφειας ,μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης .

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012 και Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός ,οι Βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας και Μαρ. Χρυσοβελώνη,η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρ. Καραλαριώτου (οι οποίοι και έκαναν σχετικές παρεμβάσεις),ο Πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου κ. Γρ. Παπαπαχαραλάμπους , η πρόεδρος της “Θεσσαλών Δύναμη” κ. Λ. Λιακούλη ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Τσούμας Δημ,ως εκπρ. του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Ρ. Κομήτσα, ο Συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητήριου κ. Βασ. Τακτικός, πολλοί Αντιδήμαρχοι από όλη τη Θεσσαλία, εκπρόσωποι Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού ,υποψήφιοι Δήμαρχοι ,δημοτικοί Σύμβουλοι ,εκπρόσωποι Παρατηρητηρίων και δεκάδων Εθελοντικών Οργανώσεων από όλη τη Θεσσαλία ,επιστήμονες ,νέοι επιχειρηματίες ,νέοι Αγρότες, τεχνοκράτες κ.ά. (Λεπτομέρειες: www.thessalia.paratiritiriokp.gr).

[wpg_thumb]

Add Comment