Πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Όλη η ζωή του Κων. Οικονόμου μια φλόγα προσφοράς και θυσίας!»
Του Γιάννη Μουκίδη

«Όλη η ζωή του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων μια φλόγα προσφοράς στην Εκκλησία και στην Ελλάδα! Διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες, αψηφώντας τις δυσκολίες και θυσιάζοντας τα πάντα. Όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό του, ήταν το σύνθημα της ζωής του. Τα πάντα θυσία για την πατρίδα!». Ήταν το διαχρονικό μήνυμα των εφετινών πανηγυρικών εκδηλώσεων μνήμης της επετείου από το θάνατο του Τσαριτσανιώτη Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Κων. Οικονόμου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης με τους φορείς της.
Επισημότητα και θρησκευτική λαμπρότητα στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, στην ιδιαίτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και οι ιερείς της κωμόπολης π. Αλέξανδρος και π. Γεώργιος. Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα Ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα.
Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου και των αρχιερέων Κυρίλλου, Πολυκάρπου και Ιωσήφ.
Πτυχές της ζωής, της πολύπλευρης δράσης και του ανεξίτηλου έργου του τιμωμένου κληρικού – λογίου «κατέθεσε» ο εκπαιδευτικός κ. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, που με εξαιρετικά μεστό και περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε «στον φλογερό ιερωμένο και ρωμαλέο αγωνιστή, στον διάσημο ρήτορα και εμψυχωτή των Ρωμιών, στον πρέσβη της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη, στον μεγαλοπρεπή και σεβάσμιο εν μέσω των σοφών της Δύσης, στον πολυμαθή με την συναρπάζουσα ευγλωττία του». «Μάχεται τους ορθολογιστές, τους Βαυαρούς, τις αιρέσεις που εισορμούν στο νέο κράτος. Μάχεται όσους θέλουν να αφανίσουν κάθε δεσμό της Νέας Ελλάδας με το αγιασμένο παρελθόν, χτυπάει κάθε αντίθετη ενέργεια προς την εκκλησιαστική τάξη και την Ελληνική παράδοση…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής, και συνεχίζει: «ο Κων. Οικονόμος ως διδάσκαλος προσπαθεί να εμφυσήσει στις ψυχές των μαθητών του την αγάπη προς την μελέτη των θείων και των Ελληνικών γραμμάτων. Πιστεύει ότι κάθε αρετή προέρχεται από την παιδεία. Ο σκοπός της ορθής αγωγής είναι η διάπλαση της ψυχής. Το σχολείο οφείλει να είναι εργαστήριο της κοινής ευτυχίας. Οι δάσκαλοι οφείλουν να είναι αγαθοί εργάτες της παιδείας, να φλογίζονται από την αγάπη για την πατρίδα και το γένος, από ζωηρό ενδιαφέρον για την μόρφωση των μαθητών, ως πραγματικοί γονείς τους».
Και ο εκπαιδευτικός κ. Χατζηλέλεκας ολοκλήρωσε: «Όλη η ζωή του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων μια φλόγα προσφοράς στην Εκκλησία και στην Ελλάδα! Διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες, αψηφώντας τις δυσκολίες και θυσιάζοντας τα πάντα. Μόρφωση, γνώση, ρητορικό ταλέντο, συγγραφική δεινότητα, τα έδωσε όλα στην υπηρεσία του Χριστού και της Ελλάδας. Όλα για τους άλλους, τίποτα για τον εαυτό του, ήταν το σύνθημα της ζωής του. Τα πάντα θυσία για την πατρίδα! Ας κρατάμε άσβεστη στην ψυχή μας, τη μνήμη αυτού του μεγάλου πνευματικού αθλητή της Ορθοδοξίας, του φάρου της διανοίας, του μεγάλου λόγιου Τσαριτσανιώτη συμπατριώτη μας και πάντα φωτεινό Διδάσκαλο του γένους μας…».
Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της κωμόπολης οι εκδηλώσεις της Συνάντησης Χορευτικών Συγκροτημάτων, όπου συμμετείχαν 12 συνολικά παραδοσιακά χορευτικά, και που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης. Εμφανίστηκαν οι: Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης, Δήμος Ελασσόνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας, «Ακαδημία Χορών» Ελασσόνας, Σύλλογος Κρανιωτών Ν. Λάρισας «Η Ξηροκρανιά», Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχογιαννίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοβλάχων Αργυροπουλίου, Μορφωτικός Σύλλογος Ελάτειας, Χορευτικό Αμπελώνα, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωρίου, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Συκέας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου.

Στις εκδηλώσεις της ιστορικής Τσαριτσάνης παραβρέθηκαν:
Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής κ. Xρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού – Εθελοντισμού κ. Μαρία Μαμάρα, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τυρναβου κ. Δημ. Ζώης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Μιλτ. Βαρσάμης, Ι. Νάνος, Ι. Δραγατσίκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, οι υποψ. δήμαρχοι κ.κ. Νικ. Ευαγγέλου και Ηρακλής Λιόλιος, προϊστάμενοι υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, απόδημοι Τσαριτσανιώτες και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε την Τσαριτσάνη, παρά …τον Μαρτιάτικο χειμώνα και τον ψυχρό και βροχερό καιρό.

[wpg_thumb]

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με την ευκαιρία του εορτασμού στην Τσαριτσάνη, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο έννοιες σχεδόν αλληλένδετες. Η ταυτότητά μας ως έθνος διαμορφώθηκε και από την πίστη του, αλλά και διασώθηκε σε χρόνους δίσεκτους, από αυτήν. Κι αυτό οφείλεται σε σημαντικούς άνδρες που προήλθαν από τους κόλπους της Εκκλησίας όπως ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων, τον οποίο τιμήσαμε εδώ στη γενέτειρά του, την ιστορική Τσαριτσάνη Ελασσόνος. Άνδρες που συνδύαζαν δημιουργικά και αρμονικά το εκκλησιαστικό τους λειτούργημα, με το εκπαιδευτικό έργο και την πατριωτική δράση.
Τα παραδείγματα αυτά δεν πρέπει να τα λησμονούμε, ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ανατροπής αξιών και βεβαιοτήτων. Η κιβωτός της Ορθοδοξίας με τις αρχές της Αγάπης και της Φιλαλληλίας, μας βοηθά να περάσουμε μέσα από τα κύματα της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε.
Θα ήθελα, όμως, να κάνω και μια οφειλόμενη αναφορά στους Χριστιανούς που σήμερα υποφέρουν από πολεμικές συγκρούσεις, όπως στην Εγγύς Ανατολή αλλά και σε αυτούς που οι πολιτικές έριδες τους απειλούν με επικίνδυνες αντιπαραθέσεις, όπως στην Ουκρανία και να ευχηθώ να επικρατήσει σύντομα παντού η σωφροσύνη και το πνεύμα της συνεργασίας».

Add Comment