6ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Λάρισα

artfools festival

Έχοντας δώσει ιδιαίτερα αξιόλογα δείγματα δουλειά κατά τα προηγούμενα χρόνια, δικαίως το φετινό 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας / Αrtfools Video Festival 2014 φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο της Λάρισας, αλλά και διεθνώς.
Ακόμη πιο αναβαθμισμένο, πιο δυναμικό και πιο δημιουργικό το φετινό Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από 14-23 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει πόλο έλξης για κινηματογραφιστές αλλά και «σινεφίλ» όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, καθώς πάνω από 60 ξένοι δημιουργοί έστειλαν τις συμμετοχές τους, εκ των οποίο στο φεστιβάλ θα προβληθούν οι 28.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με την Ομάδα Πολιτισμού «Artfools» διοργανώνουν μία εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων για κοινό με απαιτήσεις.
Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν επίσης το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
Ιδιαίτερη τιμή για τη φετινή διοργάνωση είναι η παρουσία καταξιωμένων σκηνοθετών, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος και θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ για την προσφορά του στον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο, ο Κώστας Καπάκας, δημιουργός του πολυβραβευμένου «Peppermint» και φυσικά ο Λαρισαίος νέος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, ο οποίος πρόσφατα βραβεύτηκε στις Κάννες.
Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, σεμινάρια, αφιερώματα, εκθέσεις φωτογραφίας, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του, με κορυφαίο γεγονός το διαγωνιστικό μέρος που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 23 Φεβρουαρίου.
Χώροι Διεξαγωγής είναι τα «Victoria Cinemas», το Ξενοδοχείο «Μετροπόλ», το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το «Μεταλλουργείο».

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα, του αν. προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ευστ. Βελησσαρίου, της Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσας Βουλγαράκη, της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Άντας Σαρτζή, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ κ. Άκυ Μητσιούλη, καθώς κι εθελοντών του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν τα δρώμενα του Φεστιβάλ, που αναμένεται φέτος να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποτελέσει πόλο έλξης νέων δημιουργών από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Μιλώντας για το θεσμό του Φεστιβάλ, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Από 14 μέχρι 23 Φεβρουαρίου η καρδιά του διεθνούς κινηματογράφου θα χτυπάει στη Λάρισα. 100 και πλέον συμμετοχές, 100 ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες, όπως Βούλγαρης, Αβρανάς, Καπάκας, θα βρίσκονται εδώ, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στο φεστιβάλ. Όλοι μαζί με συνέργεια και συνεργασία, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ένωση Ξενοδόχων και φυσικά την ομάδα «Artfools», δημιουργούμε εκδηλώσεις ιδιαίτερης αξίας για τον πολιτισμό. Διότι, στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, ο πολιτισμός είναι δύναμη ζωής. Κάθε χρόνο ενδυναμώνουμε και αναβαθμίζουμε τον θεσμό και χρόνο με τον χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται ακόμη καλύτερο. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει και να παρακολουθήσει τις πολύ αξιόλογες ταινίες που θ α προβληθούν, διότι το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός με προστιθέμενη αξία για την περιοχή».

Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου τόνισε: «Όταν ξεκινήσαμε ως Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μαζί με την «Artfools» τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, στόχος μας ήταν να το «βγάλουμε» έξω από τα στενά όρια της Λάρισας, να το κάνουμε πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας. Κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα και φέτος έχουμε την τιμή, ως διεθνές πλέον το Φεστιβάλ, να φιλοξενούμε 28 διεθνείς ταινίες. Η συμμετοχή 33 σχολείων από όλη την Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία των Βούλγαρη, Καπάκα και Αβρανά. Προς αυτή την κατεύθυνση, συγχαίρω, όλους όσοι εργάστηκαν για να απολαύσουμε θεάματα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Καλούμε τους Λαρισαίους να στηρίξουν το φεστιβάλ, αφενός παρακολουθώντας τις ταινίες κι αφετέρου συνδράμοντας με τις δικές τους δημιουργικές ιδέες για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας είναι διοργάνωση όλων των Λαρισαίων και θέλουμε να αγκαλιαστεί από όλους».

Ο κ. Κουρέτας ανέφερε: «Το Φεστιβάλ αποτελεί μία πολύ σημαντική προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού και εκφράζουμε ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τη στήριξή μας στον θεσμό. Φιλοδοξούμε, του χρόνου να μας δοθεί δυνατότητα να φιλοξενήσουμε ξένους φοιτητές. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται».

Ο κ. Βελησσαρίου επεσήμανε: «Και το ΤΕΙ Θεσσαλίας χαιρετίζει και στηρίζει το φετινό Φεστιβάλ. Άλλωστε, το ΤΕΙ ήταν αρωγός από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε το Φεστιβάλ, που πλέον έχει εδραιωθεί και έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις».

Η κ. Βουλγαράκη με τη σειρά της τόνισε: «Ως Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, είμασταν από την αρχή αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια για κάτι το οποίο ξεκίνησε δειλά σας Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και μεταμορφώθηκε σε διεθνούς εμβέλειας. Ιδιαίτερης αξίας είναι το αφιέρωμα στη Nouvelle vague. Ευχαριστώ το Εθνικό Κινηματογραφικό Κέντρο της Γαλλίας που μας στηρίζει αμέριστα κι εύχομαι καλή επιτυχία στο φεστιβάλ. Εύχομαι οι Λαρισαίοι να το αγκαλιάσουν».

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτιστικής ομάδας Αrtfools, η κ. Σαρτζή ανέφερε: «To 6o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/Artfools έχει πλέον αποκτήσει ιδιαίτερα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα προηγούμενα παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη συνέχεια και συνεχίζει στο ίδιο ύφος, δηλαδή φεστιβάλ ελεύθερο, νεανικό και γιατί όχι και σε κάποια κομμάτια του εναλλακτικό και καινοτόμο.
Τα ποσοτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν με τον όγκο των ταινιών, πολύ περισσότερες φέτος, με τα μέρη που καλύπτουν Ελλάδα αλλά κυρίως τον Κόσμο, με τους ανθρώπους που έχουν προσκληθεί και θα τιμήσουν το φεστιβάλ, άνθρωποι αξιόλογοι με τεράστια προσφορά στο χώρο του κινηματογράφου, όπως ο Παντελής Βούλγαρης και ο Κώστας Καπάκας, αλλά και νέοι σκηνοθέτες που ξεκινούν μια καριέρα με βραβεία και αξιώσεις, όπως ο Αλέξανδρος Αβρανάς.
Στα ποσοτικά χαρακτηριστικά κατατάσσονται και οι πιο πολλοί συνεργάτες , οι φορείς που μας εμπιστεύτηκαν, σημειώνω ότι από φέτος στηρίζει το Φεστιβάλ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και φυσικά παραμένουν οι μόνιμοι συνδιοργανωτές μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το ΤΕΙ Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, αλλά και πολλοί παλιοί και νέοι μεγάλοι ιδιώτες χορηγοί.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά θεωρούμε την οργάνωση, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει γραφείο τύπου, για πρώτη χρονιά θα έχουμε συλλεκτικό έντυπο 58 σελίδων, για πρώτη φορά θα προβληθούν τόσες ταινίες σε τόσα αφιερώματα, μιλάμε για μεγάλου μήκους. Σημαντικό για μας είναι ότι και η Πανελλήνια ΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου συμμετέχει στο Φεστιβάλ και απονέμει και το δικό της βραβείο δίπλα στην δική μας επιτροπή η οποία έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους ανθρώπους του Κινηματογράφου που μάλιστα ταξιδεύουν για να παραστούν και να αξιολογήσουν τις ταινίες.
΄Ετσι το Φεστιβάλ παίρνει πλέον τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικά Διεθνούς, πραγματικά Πανελλήνιου και πραγματικά Μεγάλης διοργάνωσης».

Τέλος, ο κ. Μητσιούλης τόνισε: «Είχα την ευτυχία να παρακολουθώ το φεστιβάλ από τη γέννησή του, πριν από έξι χρόνια… Χρόνο με τον χρόνο άνοιξε τα φτερά του και πραγματοποιείται πλέον σε πολλούς διαφορετικούς χρόνους και απευθύνεται σε πολλά διαφορετικά είδη κοινού. Το Φεστιβάλ είναι αντάξιο της πόλης και της χώρας».

Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι: ΄Αντα Σαρτζή, Δημήτρης Κουρέτας, Χρύσα Βουλγαράκη, Εύη Μπεκίρη, Ντίνα Σδράλλη, Γιώτα Φώτου, Ιωάννα Φωτιάδου, Δήμητρα Μπαράτση, Σταματία Βλάγκα, Μάρθα Βατζιά, Ίλια Σδράλλη, Άκυς Μητσιούλης, Νίκος Αλέτρας – Αρτινός και Ντόλλυ Γεωργαντζά.

Add Comment