Δήμοι και Κοινωνία των Πολιτών συσπειρώνονται

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 2
Υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας Δήμων και Κοινωνίας των Πολιτών
για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας

Λύση για την κρίση η Σύμπραξη Δήμων και Κοινωνίας των Πολιτών

Μια ιδιαίτερα σημαντική Στρογγυλή Τράπεζα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 από το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας, στο Ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ Λάρισας, με την παρουσία πολλών εκπροσώπων Δήμων και Εθελοντικών Οργανώσεων , όπου τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα σοβαρά θέματα και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ,θεωρώντας ότι οι Δημοτικές εκλογές του 2014, για πρώτη φορά 5ετούς διάρκειας, είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεί­α της χώρας την επό­μενη δεκαετία (2014-24).

Σύμφωνα Συνεργασίας Δήμων και Κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης

Στην εκδήλωση αυτή έδωσαν το παρόν πολλοί αυτοδιοικητικοί Α’ και Β’ βαθμού ,αλλά και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών ,και κατέθεσαν την πολύτιμη εμπειρία τους ,στον τρόπο της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανώσεων της Κοινωνίας ,προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα ,που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες ,όπως είνια η φτώχεια ,η ανεργία ,ο κοινωνικός αποκλεισμός .
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Γρ, Παπαχαραλάμπους ,ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού , ο κ. Δ. Κουρέτας ,ως Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ,αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας της Περιφέρειας, οι οποίοι τόνισαν την αναγκαιότητα της σύμπραξης όλων των κοινωνικών εταίρων ,με τη δέσμευση Συμφώνων Συνεργασίας ,αλλά και της διεκδίκησης Ευρωπαϊκών Πόρων ,μέσα από σοβαρή εργασία και καινοτομικότητα.
Από πλευράς Παρατηρητήριου Θεσσαλίας ( κ. Κων. Σκριάπας και Χρ. Καραζούπης) τονίστηκε ότι:” οι Δήμοι πρέπει να συμπράξουν με τους κοινωνικούς φορείς και συνεταιρισμούς κάθε περιοχής και να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική δυναμική και να αντιμετωπίσουν τα θέματα της φτωχοποίησης των πόλεων , της διόγκωσης των ανισοτήτων ,της ανεργίας, ιδίως των νέων, της έλλειψης ευκαιριών, σε μια περίοδο που από την μια μεριά βιώνουμε ως κοινωνία την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση και από την άλλη αφθονούν οι διαθέσιμοι υλικοί πόροι, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι ανθρώπινοι πόροι, από τη σκοπιά της εκπαίδευσης και δεξιοτήτων.
Ο Συντονιστής κ. Κ. Σκριάπας κάλεσε όλους τους Δήμους Της Θεσσαλίας , στην υπογραφή Σύμφωνου Συνεργασίας με το Παρατηρητήριο Θεσσαλίας , με τελικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που θα δώσει νέα δυναμική στις τοπικές κοινωνίες ,που πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους .
Ταχύρρυθμη Εκπαίδευση Αυτοδιοικητικών

Στην Στρογγυλή Τράπεζα ,που συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον για την πρωτοπορίας της ,έγινε η παρουσίαση από το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Δίκτυο ΜΗΤΙΣ (εισηγητής κ. Ανδρεόπουλος Ανδρ.) ενός καινοτομικού εργαλείου δια βίου εκπαίδευσης αυτοδιοικητικών ,που μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στη σύνταξη προγραμματικών σχεδίων από τους υποψηφίους ,ενώ ,υπό την αιγίδα του Παρατηρητήριου Θεσσαλίας ,θα πραγματοποιηθούν ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια αυτοδιοικητικών (διάρκειας τριών ημερών) ,αρχής γενομένης από τις 31/1/ έως 1-2/2/2014 ,με συμβολικό κόστος,ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλος Πιστοποιημένου Παρατηρητή του ΟΗΕ ,Mobile : 6978903280 ,mhtiswan@gmail.com για πρόσθετες πληροφορίες και εγγραφές .
Σημαντικές παρεμβάσεις
Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Ε. Χατζηκυριάκο , τον Αντιδήμαρχο Βόλου κ. Ηλ. Ξηρακιά ,που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτεινιώτη (κίνημα των 5) και τον κ. Κ. Χαλέβα (Προέδρου της ΕΚΠΟΛ ,αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού -ECTN) , οι οποίοι ,επίσης, τόνισαν την ανάγκη σύμπραξης των Δήμων με την Κοινωνία των Πολιτών ,για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας,που θα δώσει διεξόδους στην τοπική αυτοδιοίκηση ,που υπό την πίεση του περιορισμού των πόρων ,αρχίζουν να ασφυκτιούν.
Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών ,από την οποία διαφάνηκε ότι η συνεργασία των Δήμων με τους Ενεργούς Πολίτες θα οδηγήσει στην αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας ,αλλά και θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας μας .
Το Παρατηρητήριο της Θεσσαλίας ,που απαρτίζεται από τρία σπουδαία Δίκτυα Συλλόγων (ΜΚΟ Θεσσαλίας ,”ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και Αλμυρού (με Πρόεδρο τον κ. Καραζούπη Χρ.) ) και εκπροσωπεί εκατοντάδες Συλλόγους και Φορείς ,από όλη τη Θεσσαλία ,προκάλεσε τη συζήτηση αυτή προκειμένου να συμβάλει παραγωγικά στη διαρκή αναζήτηση για μία καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αυτοδιοικητικούς ,που να είναι πραγματικά χρήσιμοι για τον τόπο τους και όλοι μαζί ,Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών ,να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και προόδου ,προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ,που οι μέχρι σήμερα πολιτικές ,έχουν επισωρεύσει στις τοπικές κοινωνίες ,που ,δυστυχώς ,πρέπει μόνες τους να επιλύσουν .

Add Comment