Γενική Συνέλευση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ελασσόνας

radioelassona.gr
radioelassona.gr


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΦΑΝΤΑΣΙΑ”

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η κίνησή μας επιμένει κόντρα στο «ρεύμα» , στα συνηθισμένα , και με συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοπρέπεια παρουσιάζει δημόσια τις βασικές αρχές λειτουργίας της. Με βάση αυτές τις αρχές θα βαδίσουμε παραπέρα στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδρυτικής διακήρυξης, του προγράμματος και των αρχών λειτουργίας της κίνησης.
Το επόμενο βήμα μας είναι η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση.
Στις 9 του Φλεβάρη, Κυριακή πρωί, στις 10:30 στο κέντρο «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» στην Ελασσόνα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με θέματα:
1.Την παρουσίαση, συζήτηση και έγκριση της ιδρυτικής διακήρυξης, του προγράμματος και των αρχών λειτουργίας της κίνησης.
2.Την εκλογή του επικεφαλής του συνδυασμού.
3.Τη συγκρότηση Εκλογικής Επιτροπής.

Κάλεσμα-προσκλητήριο συμμετοχής και δράσης

Με τις Αρχές λειτουργίας της Αυτοδιοικητικής Κίνησης με σαφήνεια , με διαφάνεια και βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες διασφαλίζεται η ισοτιμία των μελών της, η συλλογικότητα, η αξιοκρατία, η αυτονομία και αυτοτέλεια στη λειτουργία της .
Καλούμε όλους όσους έχουν τις ίδιες αγωνίες, κοινούς στόχους και αντιλήψεις για το καλύτερο αυτού του τόπου, να μελετήσουν προσεκτικά τις παρακάτω Αρχές λειτουργίας της Αυτοδιοικητικής Κίνησης και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Αρχές λειτουργίας Αυτοδιοικητικής Κίνησης

Ιδρύεται Δημοτική κίνηση με την επωνυμία « Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ελασσόνας».
Σκοπός της κίνησης είναι η ενεργοποίηση και η από κοινού δράση και συμμετοχή των πολιτών που θέλουν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο του Δήμου μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών.
Τα μέλη της, ενώνουν οι κοινοί στόχοι και αντιλήψεις όπως:
Η Δημοτική Αρχή να εργάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) και τον τουρισμό που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι «τις αγορές».
Να αγωνίζεται για την εξασφάλιση των βασικών ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων (όπως η παιδεία, η εργασία, η υγεία, το υγιεινό περιβάλλον),για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Να στηρίζει πολύπλευρα τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων.
Να καλλιεργεί την κοινωνική αλληλεγγύη , να στηρίζει και να στηρίζεται στις συλλογικότητες των πολιτών, τα πολύμορφα κινήματα, τους ενεργούς πολίτες που μαζί τους θα κερδίζει μικρές και μεγάλες μάχες.
Να φέρει την ανατροπή σε πολιτικές πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς.
Η Αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών λειτουργεί με Αυτονομία και Αυτοτέλεια. Δεν συζητά με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και δεν απευθύνεται σε αυτά. Όποια κόμματα θέλουν μπορούν να δηλώσουν δημόσια την στήριξη τους στην κίνηση και τον συνδυασμό της.
Όλα τα μέλη της κίνησης είναι ισότιμα, έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις είτε είναι μέλη κομμάτων είτε ανένταχτοι.
Τα μέλη της κίνησης συμφωνούν στις βασικές αρχές και θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης, του προγράμματος και των αρχών λειτουργίας της κίνησης, τα προσυπογράφουν και αποδέχονται τη δημοσιοποίηση της υπογραφής τους.
Τα μέλη της κίνησης συμμετέχουν ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις της καθώς και στις επιτροπές και ομάδες που δημιουργούνται. Συνδιαμορφώνουν και εμπλουτίζουν βαθύτερα τις προγραμματικές θέσεις και τις αρχές λειτουργίας της κίνησης συνεχώς.
Η κίνηση και τα μέλη της δηλώνουν δημόσια ότι είναι ενάντια στο ρατσισμό , την ξενοφοβία και κάθε άλλη διάκριση, φύλου, χρώματος, θρησκεύματος κ.λ.π.
Τα μέλη της κίνησης που ενεργούν αντίθετα με τις βασικές αρχές και θέσεις της, παύουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της.
Η Συντονιστκή Επιτροπή της κίνησης αποτελούμενη από 9-15 μέλη είναι ευέλικτη και ανανεώνεται συνεχώς (ανά έτος) ώστε να έχουν την δυνατότητα και άλλα μέλη να προσφέρουν στην υλοποίηση των στόχων της.
Οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής συνδιαμορφώνονται με συναντήσεις, επαφές, συζητήσεις με κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, άλλες συλλογικότητες, κινήσεις και ομάδες ενεργών πολιτών, εθελοντών, με τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά.
Σοβαρές αποφάσεις και προτάσεις συζητούνται στην Γενική Συνέλευση των μελών και εγκρίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες.
Η Συντονιστική Επιτροπή με τη βοήθεια όλων των μελών της κίνησης προωθεί και προβάλλει δημόσια τις αρχές και τις θέσεις της κίνησης.
Εργάζεται συστηματικά και συλλογικά για τη δημιουργία συνδυασμού στις Δημοτικές εκλογές.
Συζητά και συνεργάζεται με άλλες Αυτοδιοικητικές κινήσεις μόνον αν συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο αρχών συνεργασίας.
Για τον υποψήφιο επικεφαλής του συνδυασμού οι προτάσεις κατατίθενται στην Συντονιστική Επιτροπή 5 ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση. Παρουσιάζονται και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση των μελών μετά από τοποθετήσεις και δημοκρατικό διάλογο. Η επιλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία των μελών της κίνησης που έγιναν μέλη μέχρι και την ιδρυτική Γενική Συνέλευση.
Μετά την οριστική επιλογή του επικεφαλής του συνδυασμού, οι συνυποψήφιοι δεσμεύονται δημόσια να στηρίξουν το συνδυασμό και να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο.
Τα οικονομικά της κίνησης αναλαμβάνει ένα μέλος της συντονιστικής και άλλα δύο μέλη της κίνησης , προέρχονται δε από συνδρομές των μελών και εθελοντικές προσφορές μελών και φίλων. Η ετήσια συνδρομή θα ορισθεί στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση.
Κυρίαρχο όργανο της Αυτοδιοικητικής Κίνησης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της που συνέρχεται υποχρεωτικά 3 φορές το χρόνο και προαιρετικά όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα για συζήτηση.Είναι σε νόμιμη απαρτία όταν παρευρίσκεται το 50% + 1 των μελών της.
Οι αποφάσεις παίρνονται με ευρεία συναίνεση κατά το δυνατόν και όλα τα μέλη συμβάλλουν στην σύνθεση των απόψεων. Για σοβαρά θέματα όμως , όπως η επιλογή του επικεφαλής του συνδυασμού, απαιτείται πλειοψηφία του 50% + 1 των μελών της.
Στη Γενική Συνέλευση εκτός από τα μέλη της κίνησης μπορούν να συμμετέχουν και οι φίλοι, οι υποστηρικτές, με πιο χαλαρή σχέση, έχοντας το δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, αλλά όχι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Σε περιόδους Δημοτικών εκλογών, δημιουργούνται Εκλογικές Επιτροπές, προγραμματικές ομάδες εργασίας, γραφείο τύπου κ.λ.π.
Οι αιρετοί του συνδυασμού συνδιαμορφώνουν τις θέσεις που θα προτείνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τα μέλη της κίνησης και θα λογοδοτούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Γενική Συνέλευση των μελών της κίνησης.
Η κίνηση είναι μακράς πνοής και δεν θα διαλυθεί μετά τις δημοτικές εκλογές αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Διαλύεται μόνον από τη Γενική Συνέλευση με συμφωνία των 4/5 των μελών της.

Add Comment