Με λαμπρότητα τα Χριστούγεννα στην Ελασσόνα

«Διδάσκει πως πρέπει να αγαπούμε ακόμα και τους εχθρούς μας»!
Του Γιάννη Μουκίδη

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη» και «Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ»! Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα και στην επαρχία Ελασσόνας.
Στην πανηγυρική Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν μαζί του ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνος – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και ο π. Νικόλαος Πνευματικός.
[wpg_thumb]
Την εγκύκλιο των Χριστουγέννων του μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Βασιλείου διάβασε ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνος π. Χαρίτων Τούμπας, τονίζοντας με νόημα, ανάμεσα στα άλλα:
«Εις την εποχή μας οι λέξεις φιλανθρωπία, επιείκεια και αγάπη έχουν αλλοτριωθεί, η έχουν λάβει διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο, με αποτελέσματα τραγικά. Έτσι φιλανθρωπία σήμερα εννοούμε μόνον την παροχή υλικών αγαθών προς τους έχοντας ανάγκη συνανθρώπους μας, θεάρεστο βέβαια, καλό, αναγκαίο και απαραίτητο έργον στις ημέρες μας, αλλά βλέπουμε μόνον την υλική και παραθεωρούμε την πνευματική πλευρά του θέματος. Επιείκεια εννοούμε στις ημέρες μας, την χωρίς μετάνοια, συντριβή, ταπείνωση και ενοχές πορεία μας. Τέλος αγάπη εννοούμε μόνον την συμφεροντολογία. Αγαπούμε μόνο αυτούς που μας αγαπούν. Ο Χριστός έρχεται να μας διδάξει πως πρέπει να αγαπούμε ακόμα και τους εχθρούς μας.
Εις μια εποχή δύσκολο γεμάτη προβλήματα και αντιξοότητες, που είναι καρποί της αποστασίας μας από το θείο θέλημα, οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα πάντα με κριτήρια την απόκτηση υλικών αγαθών, τεχνολογικών γνώσεων και σαρκικών απολαύσεων. Ο Χριστός έρχεται να ανατρέψει αυτήν την λογική, διδάσκοντας τον σωστό τρόπο αντιμετωπίσεως των προβλημάτων και την επίλυση των. Να δώσει εις τους ανθρώπους την χάριν, την ευλογία του, την παρηγορίαν και την ελπίδα. Ο ήλιος της δικαιοσύνης έρχεται να φωτίσει τον δρόμο μας, να διδάξει την αληθινή δικαιοσύνη, να σκορπίσει αφειδώλευτα την αγάπη και την συμφιλίωση, χωρίς καμία διάκριση».
Και στο μεστό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του, ο μητροπολίτης κ. Βασίλειος καταλήγει: «Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μία νέα πορεία αναζητήσεως και αναγεννήσεως, διαφορετική από αυτή του αιμοβόρου Ηρώδου, μια πορεία σαν αυτή των αγαθών ποιμένων και των σοφών μάγων. Η Γέννησις του Θεανθρώπου ανοίγει νέους ορίζοντες, μας δίνει την δυνατότητα και της ιδικής μας αναγεννήσεως.
Τα εφετινά Χριστούγεννα, παρ΄όλους τους προβληματισμούς που υπάρχουν, μπορούν να είναι μια νέα λυτρωτική αφετηρία με την ευλογία του ενανθρωπήσαντος Θεού και τις πρεσβείες των αγίων μας».
Ολοκληρώνοντας την Θεία Λειτουργία ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Βασίλειος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι στον λαό μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και προσευχόμαστε για την απελευθέρωση του μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, που έχει απαχθεί από Τσετσένους ισλαμιστές και κρατείται στην Τουρκία».
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, το παρών έδωσαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Βασ. Αγοράστης και Γιάννης Παπαδημόπουλος, κ.ά.

Add Comment