Η Ελασσόνα γιόρτασε τα Εισόδια της Θεοτόκου

«Να προχωρήσουμε στην ιεράρχηση πολλών πραγμάτων!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Θρησκευτική λαμπρότητα, επισημότητα, ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών και κατάνυξη στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη συνοικία Αμπελοκήπων, στην πόλη της Ελασσόνας.
Προχθές το πρωί, ανήμερα της εορτής, στο φερώνυμο  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας π. Χαρίτων Τούμπας, αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου και οι ιερείς των ενοριών της πόλης και της περιοχής π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, π. Χρήστος Γεροφάκας, π. Ευστάθιος Πετρίδης, π. Νικόλαος Νακούλας, με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του Ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο.
[wpg_thumb]
Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής, είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση των πιστών, που με ευλάβεια προσκύνησαν την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στο Θείο Κήρυγμα, ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Βασίλειος μίλησε για τη σπουδαιότητα της θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και τα διαχρονικά μηνύματα που αυτή εκπέμπει, με αναφορές και στην δύσκολη εποχή που βιώνει ο κόσμος. Ανάμεσα στα άλλα, ο Ελασσονίτης ιεράρχης υπογράμμισε με νόημα:
«Είσοδος και έξοδος! Ο άνθρωπος αισθάνεται πολύ δύσκολα στην εποχή μας. Παίρνει λάθος την ζωή του. Αρχίζει …από την έξοδο. Η είσοδος δεν είναι εύκολη και αυτή η έξοδος δεν έχει νόημα και προοπτική. Ο άνθρωπος που πλάστηκε από τον Θεό προικίστηκε με λογική. Η Εκκλησία μας δείχνει τον δρόμο. Ο άνθρωπος να είναι ευγνώμων στις ευεργεσίες του Θεού. Υπάρχει η γέφυρα που θα ενώσει τον άνθρωπο με τον Θεό. Να κάνουμε μια είσοδο στον εαυτό μας, καθαρτική, σωτηριακή, να προχωρήσουμε στην ιεράρχηση πολλών πραγμάτων. Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και η περίοδος αυτή πριν τα Χριστούγεννα, σηματοδοτεί μια πορεία αναγεννητική, την ώρα που τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Να κάνουμε την έξοδο από τον παλαιό άνθρωπο και να είμαστε ευγνώμονες προς τον Θεό».
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες – καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου). Η Ιερή Πομπή, αφού πέρασε από τους γύρω από την πλατεία Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») δρόμους, επανήλθε στον πανηγυρίζοντα Ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι αρχές της περιοχής και ο κόσμος.
Αμέσως μετά, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο κλήρος, οι αρχές και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί που δεσπόζει η προτομή του αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943), όπου και τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα και όλων των θυμάτων της κατοχής.
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο δημοτ. σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος κ. Ηρακλής Λιόλιος, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου κ. Λιόβας, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί του ΚΕΟΑΧ, διευθυντές υπηρεσιών, μέλη της διοίκησης του Μορφωτικού Συλλόγου Βαροσίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment