Η Ελασσόνα τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Η ιστορική επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε και φέτος στην πόλη της Ελασσόνας, με την συμμετοχή μαθητών, νεολαίας, εκπαιδευτικών και μικρού αριθμού πολιτών.
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, στις σχολικές μονάδες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις(απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, αφηγήσεις, κ.ά.) για την ηρωική εξέγερση – σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τη συμμετοχή των αρχών, πραγματοποίησαν την κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης(στο ομώνυμο πάρκο).
[wpg_thumb]
Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία του γεν. γραμματέα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχ. Ελασσόνας κ. Ανέστη Καραγκούνη, που στάθηκε με έμφαση στην επέτειο – σύμβολο, στην ημέρα που θυμίζει σε όλους πως για την ελευθερία χρειάζονται ανυποχώρητοι αγώνες. Ο ομιλητής αναφέρθηκε βήμα – βήμα στο χρονικό των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973, τότε που με την εξέγερση των φοιτητών το οικοδόμημα της χούντας άρχισε να τρίζει συθέμελα.
Και ο κ. Καραγκούνης, ολοκλήρωσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης φάνηκε 8 μήνες αργότερα όταν κατέρρευσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Το όνειρο των φοιτητών πήρε σάρκα και οστά 8 μήνες μετά τη θυσία τους! Ας σταθούμε λοιπόν κι εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου κι ας αναλογιστούμε το πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας!».
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση κειμένων από μαθητές σχολείων της πόλης, ερμηνεία και χορωδιακή απόδοση επίκαιρων τραγουδιών, έγινε δε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών από τις αρχές, τους φορείς και τις σχολικές μονάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις της Ελασσόνας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, ο αντιδήμαρχος κ. Μιλτιάδης Βαρσάμης, δημοτικοί σύμβουλοι, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος κ. Ηρακλής Λιόλιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Βαγγέλης Μάγειρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων, εκπρόσωποι της Αχτιδικής Επιτροπής Κ.Κ.Ε. Ελασσόνας και Τσαριτσάνης, από το Παράρτημα Ελασσόνας ΠΕΑΕΑ – Δημοκρατικός Στρατός ο κ. Βίτκος, από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Ελασσόνας ο κ. Ντίνας, εκπρόσωπος της ΚΝΕ, συνδικαλιστές, μαθητές και κόσμος.

Add Comment