Γελαλής: Να προστατευθεί η φέτα ΠΟΠ

ingredient318_feta2 [4]Δήλωση του Δημήτρη Γελαλή σχετικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης στη Σύμβαση Ε.Ε. και Καναδά

Με αφορμή την συζήτηση της Πέμπτης (14.11.2013) στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τα εξής:
Οι συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην εθνική οικονομία και στο καταναλωτικό κοινό της χώρας θα είναι τεράστιες, αν δεν ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν στην προστασία της Φέτας ΠΟΠ.
Η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία Φέτα και στην Ευρώπη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για του Έλληνες κτηνοτρόφους και την οικονομία της χώρας. Η φέτα αποτελεί ένα παραδοσιακό και στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας, είναι ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αγροτικού μας τομέα καθώς και προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία.
Ο αρμόδιος Υπουργός παρουσίασε ως επιτυχία τους χειρισμούς της κυβέρνησης κάνοντας διάκριση στους παραγωγούς του Καναδά, δίνοντας τη δυνατότητα στους παλιούς παραγωγούς να προωθούν τα προϊόντα τους ενώ στους νέους όχι. Ακόμη, δεν εξήγησε με ποιό τρόπο θα κατοχυρώσει την ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και δεν θα εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό στον Καναδά.
Επιπλέον, δεν έκανε ξεκάθαρο με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα παρέμβει αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας, καθώς και πώς θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αποκλειστικής παραγωγής της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ από την Ελλάδα, ενός προϊόντος που είναι ζωτικής σημασία για την ελληνική κτηνοτροφία.
Η απόφαση για την παράδοση της ελληνικής Φέτας στον Καναδά φανερώνει ότι γίνεται για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρικών μονάδων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και τα συμφέροντα των βιομηχανικών χωρών του Βορρά. Η ελληνική φέτα θυσιάζεται για να μπορούν οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά να στέλνουν τα προϊόντα τους στην αγορά του Καναδά.
Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση για να σταματήσει η υπονόμευση της παγκόσμιας φήμης της φέτας, να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα, να διασφαλίσει, να προστατέψει και να αξιοποιήσει τα εθνικά προϊόντα.

Add Comment