Ερώτηση Γελαλή για μείωση επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων

γελαλης-300x223Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη μείωση της τάξης του 50% των επιλέξιμων εκτάσεων των βοσκοτόπων κατέθεσε τη Δευτέρα για να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

Στην ερώτηση αναφέρει: «Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Ελασσόνας ο συνολικός αριθμός επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων είναι μειωμένος στο 50% σε σχέση με το 2012. Ο Δήμος εκχωρεί στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες 1.005.610,80 στρ. ενώ ο βοσκότοπος που αναγνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 520.772,40 στρ. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων είναι στο μισό και τα στρέμματα δεν αρκούν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων και της εξισωτικής αποζημίωσης. Σε ορισμένες κοινότητες η μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων ξεπερνά το ποσοστό του 80%, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ (στρ)

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (στρ)

ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ (%)

ΚΑΡΥΑ

31.879,2

4.437,8

86,08

ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ

124.295,0

27.535,5

77,84

ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ-ΚΑΛΥΒΙΑ

103.400,0

26.285,9

74,57

Το σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων που εφάρμοσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καθόρισε με αυθαίρετους και απαράδεκτους συντελεστές χωρίς να λαμβάνει υπόψη γεωμορφολογικά στοιχεία του τόπου και τις ανάγκες της χώρας μας για μια βιώσιμη και επαρκή για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού λαού κτηνοτροφία. Είναι ένα σχέδιο προσαρμοσμένο σε καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια που έχουν ως στόχο να μειώσουν τις επιδοτήσεις και να αφαιρέσουν αναγκαίους πόρους από τη χώρα μας. Το σχέδιο εξαιρεί βοσκήσιμες εκτάσεις, που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένες ως εκμεταλλεύσιμες από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι χορηγούμενες προς αυτούς επιδοτήσεις ή και να χάνονται εντελώς τα δικαιώματα τους παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κατά τόπους συνεταιρισμοί να περισώσουν ότι είναι δυνατό.

Αυτή η μείωση εκτός από την εξαφάνιση του κτηνοτροφικού τομέα, των κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, που είναι ελλειμματικό σε κτηνοτροφικά προϊόντα, τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα κατακερματίσει τον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας με αποτέλεσμα την ερημοποίησή της».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: «Προτίθεται το Υπουργείο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013 να συμπεριλάβει τις εκτάσεις που το ίδιο αναγνώριζε και αποδέχονταν τα προηγούμενα χρόνια και να γίνει πλήρης απογραφή των βοσκοτόπων και σύνδεση με το εθνικό κτηματολόγιο; Με στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού εισοδήματος, προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων για το έτος 2013, ούτως ώστε με λιγότερο αριθμό βοσκήσιμων στρεμμάτων να μην μειωθούν οι ατομικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων;»

Add Comment