Αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Βάρναλη

varnalis_afisa (1) [1]ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΚΑΒΑΝΗ

Μία εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Κώστα Βάρναλη διοργανώνει την επόμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη το “Πολιτιστικό Προξενείο” Ελασσόνας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ελασσονίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη «Ο Άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του».
Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Γάτσας, πρόεδρος πολιτιστικού προξενείου, Πέννυ Αγοράστη-Χέβα, φιλόλογος – ιστορικός, Παύλος Ριζαργιώτης, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας Ηρακλής Κακαβάνης.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ από την πάνδημη κηδεία του ποιητή, ενώ μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη θα ερμηνεύσουν οι Θάνος Τζήκας και Βασίλης Καραμπούζης. Το θεατρικό “Δίκη του Λουντέμη” αποδίδουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Ελασσόνας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας.

Για το βιβλίο

Δύσκολο το τόλμημα να γράψεις για τον Κώστα Βάρναλη. Και γίνεται δυσκολότερο όταν θέλεις να αγγίξεις το κεντρικό ζήτημα στη μελέτη του Βαρναλικού έργου. Γιατί γράφει, πότε γράφει; Γιατί κάποια από τα ποιήματά του ενώ τα δημοσίευσε στον καιρό τους, αργότερα δεν τα συμπεριέλαβε στις συλλογές ποιημάτων που εξέδωσε;
Μαζί µε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του και 19 αδημοσίευτα ποιήματα του Βάρναλη που δε συμπεριλαμβάνονται σε καμιά άλλη έκδοση. Μαζί µε αυτά: Μία αδημοσίευτη αυτοβιογραφία του. Η συμμετοχή του στο γλωσσικό ζήτημα, η σύγκρουση µε τον Ξενόπουλο, το Δελμούζο και τον Παλαμά, η κατάθεσή του στη δίκη Λουντέμη, οι παρωδίες του και ο ποιητικός «διάλογος» µε τον Καβάφη. Και, τέλος, η περίοδος της εξορίας του. Τα ποιήματα που έγραψε εκεί και οι επιστολές του.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«…Ο Βάρναλης δεν είναι ένας συνηθισμένος ποιητής. Καταρχήν, δεν είναι µόνο ποιητής. Πάνω απ” όλα είναι διανοητής. Η δημοσίευση ποιημάτων δεν ήταν αυτοσκοπός για κείνον. Το πολύπλευρο ταλέντο του και η μεγάλη μόρφωσή του του έδωσαν τη δυνατότητα να έχει πολλά εκφραστικά μέσα πέραν της ποίησης. (…) Έγραφε για να εκφραστεί. Και σε ό,τι αφορά ειδικά την ποίηση, ο Βάρναλης δεν έγραφε µε σκοπό να δημοσιεύσει, όπως και κανένας ποιητής και γενικά καλλιτέχνης δεν καταφεύγει στην τέχνη του µε αυτοσκοπό τη δημοσίευση· αυτή έρχεται μετά…»
(απόσπασμα από το βιβλίο)
Βιογραφικό Ηρακλή Κακαβάνη
Ο Ηρακλής Κακαβάνης γεννήθηκε το 1966 στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας. Σπούδασε φιλολογία και από το ΄91 εργάζεται ως διορθωτής στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την επιμέλεια εκδόσεων.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ο δαίμων του τυπογραφείου», εκδόσεις «Προσκήνιο», 2008. Είχε τη φιλολογική επιμέλεια και έγραψε το εισαγωγικό σημείωµα στο Λεύκωμα «Ομήρου Ιλιάδα 21 Λιθογραφίες το Henri Motte», εκδόσεις «Τυποεκδοτική», 2008.
Μεταξύ άλλων, έχει επιμεληθεί το βιβλίο του συντοπίτη μας Λύσανδρου Ταμουρίδη, με τίτλο «Από τον Όλυμπο στο Γραμμο», όπου έγραψε το επίμετρο και κάνει και αναλυτική παρουσίαση του αντιστασιακού Τύπου της περιόδου της Κατοχής.

Add Comment