Συγκίνηση στην Ελασσόνα για τον θάνατο εκπαιδευτικού

«ΕΦΥΓΕ» ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓ. ΒΕΛΚΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο ο αιφνίδιος θάνατος της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Μαρίας Βέλκου – Προκόβα, συζύγου του γνωστού ιστορικού – συγγραφέα – ερευνητή και επιτίμου σχολικού συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γρηγόρη Βέλκου.
Η Μαρία Βέλκου, που δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, «έφυγε» όρθια από οξύ καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία 70 ετών, και ο θάνατος της αιφνιδίασε, αφού λίγες ώρες πριν συμβεί το μοιραίο, είχε βγει στην αγορά, είχε βρεθεί στην εκκλησία για τον Εσπερινό, είχε επισκεφθεί γνωστή της οικογένεια και είχε επιστρέψει στο σπίτι, ασχολούμενη με οικιακές εργασίες. Αργά το βράδυ, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και αδιαθεσία, ζητώντας από τους δικούς της να την βοηθήσουν. Αυτοί εσπευσμένα κάλεσαν αμέσως γιατρό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά…ήδη απρόσμενα η άτυχη Ελασσονίτισσα είχε «σβήσει».
[wpg_thumb]
Η απόμαχη εκπαιδευτικός Μαίρη Βέλκου ήταν ιδιαίτερα αγαπητή, καλοσυνάτη, χαμογελαστή, ανοιχτή με όλο τον κόσμο, με ευγένεια, ιδιαίτερα κοινωνική, άτομο «χαμηλών τόνων» και της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ανοιχτό μυαλό, εργατική, πολυμαθής, εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε σχολικές μονάδες της Επαρχίας Ελασσόνας ως δασκάλα, με αγάπη και πάθος για την δουλειά της ως παιδαγωγός. Από τα χέρια της πέρασαν εκατοντάδες μαθητές(…σημερινοί επιστήμονες, επαγγελματίες, οικογενειάρχες), που έχουν να πουν και σήμερα κάτι ξεχωριστό για την δασκάλα τους.
Η Μαίρη Βέλκου αφήνει πίσω της τον σύζυγο της Γρηγόρη Βέλκο, τα παιδιά της Βάσω και Παναγιώτη με τις οικογένειες τους και 2 εγγόνια.
Το τελευταίο «αντίο» στην Μαίρη Βέλκου – Προκόβα είπαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης, η οικογένεια της, συγγενείς και φίλοι, η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, παλαιοί και νέοι συνάδελφοι της στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παλαιοί μαθητές της(σημερινοί επιστήμονες, επαγγελματίες και οικογενειάρχες), δεκάδες Λιβαδιώτες και πολύς κόσμος από την πόλη της Ελασσόνας, το Λιβάδι Ολύμπου(η γενέτειρα της), την Εράτειρα Κοζάνης(τόπος καταγωγής του συζύγου της), την Λάρισα και από όμορους Νομούς.
Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ιερείς από την Ελασσόνα και την Εράτειρα Κοζάνης.
Στο σύντομο επικήδειο του ο μητροπολίτης κ. Βασίλειος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα ξαφνικό θάνατο, που μας συγκλονίζει όλους. Χθες, τέτοια ώρα, η θανούσα ήταν εδώ σε αυτό τον Ναό για τον Εσπερινό! Είναι δύσκολο πράγμα για τους δικούς της, για όλους εμάς, να αποδεχθούμε αυτή την απώλεια. Είναι το μέγα μυστήριο του θανάτου. Γνωρίζουμε μόνο την ημερομηνία της γεννήσεως μας, αλλά το πότε θα οδηγηθούμε στις Αιωνίους Μονάς δεν το γνωρίζει κανείς. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη, που απαιτούν αυτές οι στιγμές, στους δικούς της. Η Μαρία Βέλκου – Προκόβα ήταν μια φιλήσυχη, αθόρυβη, δραστήρια συμπολίτισσα μας, με ουσιαστική προσφορά στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας. Ας αποτελεί παράδειγμα για όλους και ας μας εμπνέει…».

Add Comment