Ανακοινώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ρ. Καραλαριώτου

8-7-2011

Αθλητικοί αγώνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Με θέα στο Αιγαίο».

Με πληθώρα εκδηλώσεων –όλες δωρεάν για το κοινό- που θα πραγματοποιηθούν στις 29, 30 και 31 Ιουλίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιεί και φέτος στα παράλια του νομού το Φεστιβάλ «Με θέα στο Αιγαίο».

Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικές δράσεις και τουρνουά που θα λάβουν χώρα στα παράλια της Λάρισας, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών στην περιοχή.

Το τριήμερο «Με θέα στο Αιγαίο» έχει καταστεί θεσμός τα τελευταία χρόνια στο νομό Λάρισας και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για ανάπτυξη και προβολή των παραλίων μας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου (beach soccer), τουρνουά πόλο (beach polo) και αγώνες κολύμβησης ενώ ξεκίνησε η δήλωση συμμετοχών για τους ενδιαφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα:

 

  • ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACH SOCCER: 1) Παραλία Αιγάνης, Δηλώσεις συμμετοχής στην υπάλληλο της Π.Ε. Λάρισας Κατερίνα Γκέτσιου τηλ.2413-506474 – 6972-828994 και στον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Τεμπών κ. Χρήστο Τσάρτσαρο 24950-41400-6973-058334.
    2) Παραλία Τζουβάρα της Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς, Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6978-557962 και στην Κατερίνα Γκέτσιου.
  • ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACΗ POLO: Στη Βελίκα (Σπιτάκι) του δήμου Αγιάς, Δηλώσεις συμμετοχής στην Κατερίνα Γκέτσιου

 

  • ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ : Αγιόκαμπος (Ζέικος) του δήμου Αγιάς, Δηλώσεις συμμετοχής στην Κατερίνα Γκέτσιου

 

Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

8-7-2011

« Αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους Καλλιπεύκης, Αμπελακίων και Μεσαγγάλων από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας»

Στην κυκλοφορία δόθηκε ο δρόμος Πυργετού – Κρανιάς (παράκαμψη προς Καλλιπεύκη), που παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα κλειστός λόγω καθιζήσεων, μετά τις σημαντικές εργασίες αποκατάστασης στις οποίες προχώρησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κατόπιν εντολής της αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένας Καραλαριώτου.

Μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και με την ασφαλτόστρωση του δρόμου, ο οποίος θα εξασφαλίζει πλέον την ασφαλή διέλευση των διερχόμενων οδηγών.

Στο ίδιο πλαίσιο βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού εντάσσονται και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας στους δρόμους που οδηγούν από την Νέα Εθνική Οδό προς Μεσάγγαλα και Αμπελάκια αντίστοιχα.

Την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης που, συνοδευόμενη από τον διευθυντή Τεχνικών Έργων κ. Χρ. Λυτροκάπη και τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Χρ. Αντωνίου, επισκέφτηκε τους δρόμους που αποκαταστάθηκαν και επιθεώρησε τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν.

Σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα που σχετίζονται με την ασφάλεια των οδηγών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σκοπός μας είναι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς οδικού δικτύου σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κι έτσι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να πραγματοποιήσουμε έργα αναγκαία για την περιοχή μας.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο δρόμο Πυργετού – Κρανιάς, έγινε μία πολύ σημαντική παρέμβαση, που είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει, καταστώντας έτσι απαγορευτική τη διέλευση των οχημάτων. Επιπρόσθετα, η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση του δρόμου, που κυριολεκτικά κατέρρε, εγκυμονούσε κινδύνους και για τις περιουσίες των αγροτών της περιοχής. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση διότι για μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση η ασφάλεια των πολιτών. Σκοπός μας είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την τουριστική, οικονομική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής».

 

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν είναι τα εξής:

Δρόμος Πυργετού – Κρανιάς (προς Καλλιπεύκη)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του επαρχιακού δρόμου Πυργετού – Κρανιάς (παράκαμψη προς Καλλιπεύκη), ο οποίος είχε υποστεί καθίζηση οδοστρώματος λόγω έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Οι εργασίες περιελάμβαναν άρση καταπτώσεων σε μεγάλο μήκος κι έγινε επέμβαση σε τρία σημεία με εκτεταμμένες καθιζήσεις, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του δρόμου και φυσικά τη διακοπή της κυκλοφορίας.

Η μεγαλύτερη επέμβαση έγινε σε μήκος 40 μέτρων, όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας έπρεπε να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδόστρωμα που εκτείνονταν σε βάθος 15 μέτρων και πλάτος 10 μέτρων.

Στον ίδιο δρόμο έγινε καθαρισμός των χανδάκων και των υπαρχόντων τεχνικών των έργου (σωληνωτών), προκειμένου να γίνεται εύκολα η απορροή του νερού από τις βροχοπτώσεις.

Δρόμος Ε.Ο. προς Μεσάγγαλα

Όσον αφορά στο δρόμο προς Μεσάγγαλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προχώρησαν στην αποκατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος τμηματικά (όπου απαιτούνταν) και στην επούλωση λάκκων, σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν την γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση των παραθεριστών στα παράλια, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Δρόμος Ε.Ο. προς Αμπελάκια

Στον δρόμο προς Αμπελάκια, ο οποίος επίσης είχε υποστεί ζημιές λόγω έντονων βροχοπτώσεων που εν συνεχεία προκάλεσαν κατολισθήσεις, πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε μήκος 700 μέτρων (τμηματικά).

Έγινε ανακατασκευή του οδοστρώματος και ασφαλτόστρωση, με επανατοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας και κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου.

Επίσης, έγινε διαπλάτυνση των στροφών, όπου απαιτούνταν, προκειμένου να γίνεται με ασφάλεια η διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων αλλά και κυρίως των λεωφορείων που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Νέα έργα συντήρησης οδικού δικτύου

Μέσα στις προσεχείς ημέρες δημοπρατούνται τρία καινούρια έργα που έχουν σαν σκοπό την περαιτέρω συντήρηση και βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λάρισας. Αυτά είναι:

  1. Συντήρηση οδών Π.Ε. Λάρισας ανατολικού τομέα (προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ)
  2. Δρόμος Καλλιπεύκης – Καρυάς (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ)
  3. Διαγράμμιση – καθαρισμός επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λάρισας (προϋπολογισμού 210.000 ευρώ)

 

8-7-2011

« Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης καύσωνα από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας»

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Λάρισας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) με σκοπό να την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να προστατευτούν.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ακόμα και καύσωνας, ιδιαίτερα στις πόλεις, που το φαινόμενο επιτείνεται από την ρύπανση του περιβάλλοντος, Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ορισμένα όρια με τη συνέργια διαφόρων άλλων παραγόντων όπως (υγρασία, άπνοια κ.α.), είναι δυνατόν να έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της θερμοπληξίας.

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το επιθυμητό όριο είναι:

έντονη δίψα, ξηρότητα του στόματος και του δέρματος, ατονία, έντονος πονοκέφαλος, καταβολή, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις (θερμοπληξία) έχουμε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος έως 40ο βαθμούς, εμετούς, σπασμούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος της εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε ακόμη βαρύτερες καταστάσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κωματώδη κατάσταση και θάνατο.

Στα άτομα που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα και μέχρι να μεταφερθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στα πλησιέστερα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να γίνει:

  • μεταφορά σε σκιερό μέρος-αφαίρεση ρούχων,
  • προσπάθεια μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος με τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στο πρόσωπο, μασχάλες, βουβώνες, κλπ. ,
  • εντριβές των άκρων με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω για την βελτίωση της κυκλοφορίας,
  • χορήγηση άφθονων υγρών με μικρές ποσότητες αλατιού .

Προληπτικά μέτρα

    1. Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να προτιμάμε σκιερά και δροσερά μέρη.
    2. Η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κάτω από ηλιακή ακτινοβολία., ιδιαίτερα σε μέρη που μαζί με την υψηλή θερμοκρασία υπάρχει και πολύ υγρασία,
    3. Η χρησιμοποίηση ανοιχτόχρωμων και ευρύχωρων ενδυμάτων καπέλων και σκουρόχρωμων γυαλιών.
    4. Η κατανάλωση άφθονων υγρών, κυρίως νερού, φυσικών χυμών και φρούτων.
    5. Η αποφυγή αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών.
    6. Η διατροφή να περιλαμβάνει συχνά μικρά ελαφρά γεύματα, κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως και περιορισμό των λιπαρών ουσιών.
    7. Συχνή ενυδάτωση του δέρματος άφθονο δροσερό νερό.
    8. Οι χώροι εργασίας και τα διάφορα ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες.

 

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:

 

  1. Τα μικρά παιδιά τα βρέφη και κυρίως τα νεογνά (να ντύνονται ελαφρά με ελεύθερα τα άκρα, και να χορηγούνται εκτός το γάλα επιπλέον υγρά).
  2. Τα κατακεκλιμένα άτομα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  3. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
  4. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Όσοι κάνουν χρήση διουρητικών, αντιχολινεργικών, ψυχοφαρμάκων, αντισυλληπτικών, ορμονούχων σκευασμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων, κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

 

6-7-2011

Θέμα: « Στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας οι ταξιτζήδες»

Υπόμνημα με τις θέσεις του κλάδου τους επέδωσαν χθες στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου μέλη των Σωματείων Ιδιοκτητών Ταξί από όλη τη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της πανελλήνιας 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ύστερα από την απόφαση του υπουργού Μεταφορών για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι ιδιοκτήτες ταξί έφτασαν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας έπειτα από πορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της πόλης και επέδωσαν στην κ. Καραλαριώτου υπόμνημα στο οποίο αναφέρουν ότι «με την απόφαση για απελευθέρωση επιδιώκεται απαξίωση του επαγγέλματος. Η έκδοση νέων αδειών χωρίς περιορισμούς, όχι μόνο θέσεις εργασίας δεν θα προσφέρει, αλλά θα επιφέρει τελικά την εξαθλίωση του κλάδου».

Η αντιπεριφερειάρχης από την πλευρά της τόνισε χαρακτηριστικά: «Συμμερίζομαι την αγωνία των ιδιοκτητών ταξί για το εργασιακό τους μέλλον. Δεν μπορεί, έπειτα από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων με τον προηγούμενο υπουργό, να ανακοινώνονται εν μία νυκτί, από την τωρινή πολιτική ηγεσία, θέσεις που ανατρέπουν τα έως τώρα συμφωνηθέντα και χωρίς να κληθούν εκ νέου οι εργαζόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σε μία περίοδο βαθυάς οικονομικής ύφεσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες – και βεβαίως και οι ταξιτζήδες- χρειάζονται ένα ασφαλές και σταθερό εργασιακό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν τις οικογένειές τους»

Στη συνάντηση παρέστησαν οι πρόεδροι των Σωματείων Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Λάρισας κ. Παναγιώτης Γκόνιαρης, Τρικάλων, κ. Γεώργ. Τσίγκας, Καρδίτσας κ. Γεώργ. Τσιανάκας, Βόλου κ. Αναστ. Δεμερτζής, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί κ. Ηλίας Καλιακούδας και μέλη των Σωματείων.

7-7-2011

Θέμα: « Στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου ευρωπαίοι συμμετέχοντες σε πρόγραμμα κατάρτισης βιοκαλλιέργειας»

Την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επισκέφτηκαν χθες εκπρόσωποι φορέων από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Green Food: Μαθήματα e-learning για την κατάρτιση των βιοκαλλιεργητών της Ε.Ε.» που πραγματοποιεί το Κ.Ε.Κ. Γεωργικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα στοχεύει, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κ.Ε.Κ. κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, στην επεξεργασία και τη μεταφορά των παραδοσιακών υλικών κατάρτισης στη μεθοδολογία της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) ώστε να διευρύνει και να βελτιώσει τις γνώσεις των καλλιεργητών σχετικά με την παραγωγή βιολογικών φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου.

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι «τέτοιου είδους δράσεις αντιμετωπίζονται πολύ θετικά από την Περιφέρεια, δεδομένου ότι αυξάνουν την εξωστρέφεια της περιοχής και συμβάλλουν στην επιμόρφωση των αγροτών».

Η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε στους ξένους επισκέπτες ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός αγροτών στους τομείς της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προϊόντα Π.Ο.Π. που παράγονται εδώ αλλά και στη συνολική προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περαιτέρω προώθησή τους στις ξένες αγορές.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τις τουριστικές ομορφιές της περιοχής μας που συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα και τους κάλεσε να την επισκεπτούν και στο μέλλον με τις οικογένειές τους.

Η κ. Καραλαριώτου προσέφερε στους επισκέπτες τουριστικό υλικό από την περιοχή μας καθώς και τοπικά προϊόντα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( 6-7-2011 )

 

Θέμα: « Σε ετοιμότητα η Π.Ε. Λάρισας για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι»

Συνάντηση με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Π. Καλφούντζο και τον αρμόδιο γεωπόνο της υπηρεσίας Δρ. Εντομολόγου κ. Δ. Σταυρίδη είχε χθες η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με στόχο των συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της περσινής δύσκολης χρονιάς για τους αγρότες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την προσβολή των καλλιεργειών τους από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στο πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης του συγκεκριμένου εχθρού και όχι μόνο», τόνισε η κ. Καραλαριώτου και ζήτησε να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε ο έλεγχος για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι να είναι ουσιαστικός και η ενημέρωση των αγροτών για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους, άμεση και έγκυρη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη τοποθετήθηκαν παγίδες σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας και σε συνδυασμό με τις επιτόπιες επισκέψεις και δειγματοληψίες που πραγματοποιούν συνεχώς οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης, αξιολογούνται τα στοιχεία που συλλέγονται και ενημερώνονται οι παραγωγοί για την αναγκαιότητα ή μη χημικής επέμβασης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ύστερα από πιέσεις που άσκησε η Αντιπεριφέρεια Λάρισας προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη φετινή περίοδο θα τοποθετηθεί διπλάσιος σχεδόν αριθμός παγίδων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Αυτό το γεγονός», επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, «θα μας επιτρέψει να έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα του φαινομένου και να παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη ώστε σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε άμεσα με συγκεκριμένες δράσεις και να προλάβουμε τυχόν άσχημες εξελίξεις. Διαρκής στόχος μας θα είναι να προστατεύσουμε τους αγρότες και το πολύτιμο γι΄ αυτούς εισόδημά τους. Η Αντιπεριφέρεια Λάρισας θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών με την έγκυρη ενημέρωση τους και φυσικά με τυχόν παρεμβάσεις όπου ανακύψει πρόβλημα.».

Πάντως, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τους γεωπόνους –χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουν- και από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μικρές προσβολές, χωρίς αντίστοιχα να εμφανίζεται σημαντικός αριθμός ζωντανών σκουληκιών. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί ωφελίμων εντόμων.

Συνεκτιμώντας και την ανάπτυξη του βαμβακιού αυτή την περίοδο (κατά την οποία τα προσβεβλημένα χτένια μπορούν να αναπληρωθούν), δεν θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και οι οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι να μην προβαίνουν οι παραγωγοί σε άκαιρες και αλόγιστες επεμβάσεις με περιττούς ψεκασμούς, διότι υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε πληγεί μεγάλος αριθμός καλλιεργειών εξαιτίας του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, επιφέροντας έτσι μεγάλη μείωση στο εισόδημα των αγροτών, σε μία ήδη επιβαρυμένη γι΄αυτούς χρονική συγκυρία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες το πρώτο ενημερωτικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τους αγρότες και μέχρι τις 11 Ιουλίου θα εκδοθεί και δεύτερο.

Αυτό περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για επιβλαβείς οργανισμούς που τυχόν διαπιστώνονται στα χωράφια, όπως πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, αλλά και τετράνυχο, αφίδες κ.α., ώστε ο βαμβακοκαλλιεργητής να αποφασίσει ή όχι επέμβαση με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί ότι αναιτιολόγητοι και αναίτιοι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά (αγροχημικά) καταστρέφουν τους ωφέλιμους οργανισμούς, με αποτέλεσμα την έξαρση πληθυσμών των επιβλαβών οργανισμών στις επόμενες γενεές, με έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα για τις βαμβακοφυτείες.

Ανάλογα δελτία με την εξέλιξη του φαινομένου θα εκδίδονται σε συνεχή βάση και για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να υπάρξει η καλύτερη αντιμετώπιση και να προληφθούν τυχόν προβλήματα από την εξάπλωση της ζημιάς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη του φαινομένου είναι η στενή συνεργασία γεωπόνων – αγροτών.

Έτσι, θα πρέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί να ενημερώνουν τους αρμόδιους υπαλλήλους για την τυχόν εξέλιξη της εμφάνισης σκουληκιού και για κάθε τι ανησυχητικό που παρατηρούν στις βαμβακοκαλλιέργειές τους.

Σε κάθε περίπτωση οι γεωπόνοι θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση στο πλευρό των αγροτών και θα προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους και δειγματοληψίες στα χωράφια.

 

 

 

Add Comment