Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της Π.Α.Π. από την Ελασσόνα!

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

«Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσει την άμεση απομάκρυνση της 361 Π.Α.Π. από την Ελασσόνα! Διεκδικούμε το αυτονόητο και καλούμαστε να πούμε το αυτονόητο, μετά και την πρόσφατη πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο της Π.Α.Π.: Ότι είναι επικίνδυνο να έχεις πυρομαχικά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη! Νιώσαμε το φόβο, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει έκρηξη! Δεν έχουμε δύο ζωές για να τις θέτουμε σε διαπραγμάτευση!». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν από την πόλη της Ελασσόνας κάτοικοι και φορείς, στη διάρκεια Λαϊκής Συνέλευσης που έγινε προχθές το βράδυ στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη».
Πάντως, η προσέλευση του κόσμου στην Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Ελασσόνας, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου με θέμα την «Απομάκρυνση της 361 ΠΑΠ από την Ελασσόνα», δυστυχώς δεν ήταν η αναμενόμενη, σε ένα μείζον και κρίσιμο θέμα για την περιοχή, κάτι που σχολιάστηκε από αρκετούς ομιλητές.
[wpg_thumb]
Στην διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης, προήδρευε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδωρος Λιάπης, πλαισιωμένος από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης κ.κ. Δημ. Κατσιαφλιάκα, Δημ. Παπαστερίου, Δημ. Οικονομου, Κων. Σκριάπα, Ζήση Πάσχο,

Χαιρετισμούς και τοποθετήσεις απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντ. Αδάμου.
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 στην Ελασσόνα αναβίωσαν, σαν σκηνές από ταινία τρόμου, μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες όλων όσων ήταν αυτόπτες μάρτυρες και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στην κατάσβεση της φωτιάς και στην αποφυγή του ολοκαυτώματος. Πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, απλοί κάτοικοι, φορείς και αιρετοί ένωσαν τη φωνή τους σε ένα κάλεσμα – αίτημα προς την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λάβει μέτρα προστασίας για τις ζωές των πολιτών απομακρύνοντας την ΠΑΠ από την Ελασσόνα.
Μιλώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, τόνισε ανάμεσα στα άλλα:
«Η πόλη της Ελασσόνας, την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 έζησε έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες στην ιστορία της. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου του 361 – 3ου /Λόχου Πυρομαχικών Ελασσόνας παραλίγο να οδηγήσει σε πύρινο όλεθρο! Καθημερινά, οι ζωές μας κρέμονται από μια κλωστή, που λέγεται πιθανότητα ανάφλεξης, κίνδυνος πυρκαγιάς. Το να ζήσει κανείς μια τραυματική εμπειρία από μια φυσική καταστροφή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Το να ζει, όμως, με μια ωρολογιακή βόμβα κάτω από μαξιλάρι του είναι εκατό τις εκατό σίγουρο ότι κάποτε θα εκραγεί! Θεωρώ πως είναι έγκλημα να θέτεις σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Τις ζωές μιας ολόκληρης πόλης. Πιθανολογώντας, έτσι απλά, ότι …τίποτα το κακό δεν θα συμβεί. Πιθανολογώντας, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, θα προλάβουμε το κακό. Όπως συνέβη την Δευτέρα, 8 Ιουλίου. Την ημέρα εκείνη η «θεά τύχη» ήταν με το μέρος μας. Γιατί μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Και μόνο γιατί κάποιοι ρίχτηκαν με αυτοθυσία στις φλόγες!». Έτσι, για αυτό το λόγο, ο Δήμος Ελασσόνας θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει τους Πυροσβέστες, τους διασώστες και τους εθελοντές απονέμοντάς τους τιμητικές πλακέτες, τις οποίες παρέλαβαν εκ μέρους τους: ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας, κ. Ελευθέριος Μουλτσιάς, ο εκπρόσωπος των «Ελλήνων Διασωστών» κ. Στέφανος Γκατζιούρας και ο εθελοντής – δημοσιογράφος κ. Αντώνης Λιάνος.
Κλείνοντας ο κ. Πασχόπουλος επεσήμανε με νόημα: «Η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, η Επιτροπή Διαβούλευσης η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας διεμήνυσαν σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε αρμόδιο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναϋποστούν ένα τόσο ισχυρό και ψυχοφθόρο περιστατικό. Δεν είναι διατεθειμένοι να κινδυνεύσουν ξανά οι οικογένειές και οι περιουσίες τους. Η ασφάλεια και η δημόσια υγεία είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουν και οι πολίτες. Η απομάκρυνση της ΠΑΠ δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα. Είναι αίτημα ζωής!».
Στη Λαϊκή Συνέλευση προβλήθηκε βίντεο από εκρήξεις πυρομαχικών, που έγιναν σε διάφορες χώρες του κόσμου, καταδεικνύοντας τις τρομακτικές συνέπειες, τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις καταστροφές στις πόλεις.
Καίριες τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν οι:
Δημ. Αβρανάς(δημοτ. σύμβουλος), Κων. Σκριάπας(πρόεδρος Δικτύου «Περραιβία»), Δημ. Οικονόμου(πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου – μελος διοίκησης Επιμελητηρίου Λάρισας), Ευάγγ. Μάγειρας(πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Αχιλ. Ζανιάς(πρόεδρος Πολυτέκνων), Δημ. Κατσιαφλιάκας(δημοτ. σύμβουλος), Κων. Σαχινίδης(πρόεδρος Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων), Νικ. Μπίζιος(δημοτ. σύμβουλος), Απόστ. Βάλλας(φαρμακοποιός – εκδότης εφημερίδας «ΕΚΔΟΣΗ»), Κων. Μπίσμπας(έμπορος – λογοτέχνης), Ηρακλής Λιόλιος(μηχανικός – πρ. δημοτ. σύμβουλος), Γιώργος Μπαμπούλης(εκπαιδευτικός – λαογράφος), Παύλος Κονδυλίδης(υπεύθυνος Αγροτικού ΠΑΣΟΚ Λάρισας), Ζήσης Πάσχος(πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ολύμπου).
Το παρών στην Λαϊκή Συνέλευση, εκτός των προαναφερομένων, έδωσαν ακόμη: ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας(ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος μητροπολίτη κ. Βασιλείου) αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, κληρικοί, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας κ.κ. Αθαν. Παιδής και Αντ. Αδάμου, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, δημοτ. σύμβουλοι, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Χρ. Τσιώρας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. ζωή Φτίκα, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρώην διοικητής της ΠΑΠ κ. Αποστ. Μήτσιου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και αρκετός κόσμος.
Μηνύματα και επιστολές έστειλαν ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας κ. Δαβάκης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας – δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Μανώλας.

Add Comment