Κινητές Μονάδες στην Επαρχία Ελασσόνας

Μακρής Λάζαρος, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μπαντούλης Αθανάσιος, Υπεύθυνος Κινητών Μονάδων Νάνος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Ελασσόνας  Τσενικίδου Αναστασία, Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας Αθανασιάδου Μάγδα, πρ. Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας
Μακρής Λάζαρος, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας
Μπαντούλης Αθανάσιος, Υπεύθυνος Κινητών Μονάδων
Νάνος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Ελασσόνας
Τσενικίδου Αναστασία, Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθέας
Αθανασιάδου Μάγδα, πρ. Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας
Η 5η Υ.ΠΕ. είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει οργανωμένες και σύγχρονες Κινητές Μονάδες, οι οποίες συμπληρώνουν το έργο των Κέντρων Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η προμήθεια των Κινητών Μονάδων έγινε για την υποστήριξη της υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας και ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους κατοίκους των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών.
Οι Κινητές Μονάδες διακρίνονται σε τύπου Α και τύπου Β και μπορούν να παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες υγείας:
Δύο Κινητές Μονάδες τύπου Α:
Ακτινολογικές εξετάσεις (Ακτινογραφία θώρακος, Μαστογραφία, υπέρηχο μαστού, σπιρομέτρηση)
Δύο Κινητές Μονάδες τύπου Β:
Μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις (γενικές και ειδικές), σπιρομέτρηση, Μέτρηση οστικής Πυκνότητας
Οι μονάδες λειτουργούν υπό την εθελοντική εποπτεία του συνταξιούχου Ιατρού και πρώην Υποδιοικητή του ΓΝ Λάρισας κ. Αθανασίου Μπαντούλη, του κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, Δ/ντή του Κ.Υ. Φαρκαδόνας και το προσωπικό που υλοποιεί το πρόγραμμα με υποδειγματικό ενδιαφέρον είναι: Ιατρικό (Ιατροί Ακτινολόγοι του Π.Γ.Ν. Λάρισας και Γ.Ν. Τρικάλων και Γενικοί Ιατροί των Κ.Υ.) και Επαγγελματίες Υγείας (Επισκέπτριες Υγείας, Μαίες, Ραδιολόγοι Ακτινολόγοι και Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων).
Η καινοτομικότητα της προσπάθειας ωστόσο δεν συνίσταται στο στοιχείο της μοναδικότητας σε επίπεδο χώρας, αλλά κυρίως στην πιλοτική του εφαρμογή, δηλαδή στις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν σε τοπικό επίπεδο και υλοποιούνται χάριν αποκλειστικά του φιλότιμου και της εθελοντικής προσφοράς όλων των συντελεστών και συνεργατών μας. Αυτό είναι και το «μυστικό» της επιτυχούς λειτουργίας και συνεπώς σε όλους αυτούς τους συνεργάτες μας αποδίδονται τα εύσημα.
Αξίζει επίσης να υπογραμμισθεί η στενή συνεργασία μας με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, διότι χωρίς τη συνδρομή τους το έργο μας θα ήταν πιο φτωχό και να τονισθεί επίσης η υποδειγματική συνεργασία μας με τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία μας.
Το πρόγραμμα έχει μεταξύ άλλων και έναν παιδευτικό χαρακτήρα. Ευαισθητοποιεί τοπικούς πληθυσμούς, τους κινητοποιεί και προκαλεί το ενδιαφέρον τους για θέματα πρόληψης της υγείας τους.
Είναι αυτονόητο, ότι το κέρδος από την εφαρμογή των προληπτικών ελέγχων και των επακόλουθων διαγνώσεων είναι η συμβολή τους στη μείωση της θνησιμότητας αφενός, αλλά και στη μείωση του κόστους θεραπείας των μορφών καρκίνου, όπως είναι του πνεύμονα και του μαστού αφετέρου.
Περιοχή Δήμου Ελασσόνας
Για το χρονικό διάστημα που παρέμεινε η Κινητή Μονάδα τύπου Α΄ στην πόλη της Ελασσόνας (από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 μέχρι αρχές Φεβρουαρίου του 2012) υποβλήθηκαν σε μαστογραφία και ψηλάφηση μαστού 499 γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή.
Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα στην Κινητή Μονάδα τύπου Β εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 1.167 άτομα και για σπιρομέτρηση 375 άτομα.
Ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας
Οι κινητές Μονάδες επανήλθαν στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας για επανέλεγχο στις 3/6/2013 έως 23/8/2013.
Το διάστημα από 3/6/2013 έως τις 14/6/2013 μεταφέρθηκαν στο Σαραντάπορο και γίνανε 148 μαστογραφίες. Εξετάσθηκαν 99 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 99 αιματολογικές και 1.188 Βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 267 άτομα, για σπιρομέτρηση 68 και για ΑΚΑ καρωτίδων 40.
Το διάστημα από 17/6/2013 έως τις 28/6/2013 μεταφέρθηκαν στο Λιβάδι και γίνανε 114 μαστογραφίες. Εξετάσθηκαν 67 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 67 αιματολογικές και 804 Βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 320 άτομα και για σπιρομέτρηση 53.
Το διάστημα από 1/7/2013 έως τις 12/7/2013 μεταφέρθηκαν στην Κρανιά και γίνανε 112 μαστογραφίες. Εξετάσθηκαν 85 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 1.020 Βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 300 άτομα και για σπιρομέτρηση 47.
Το διάστημα από 15/7/2013 έως τις 26/7/2013 μεταφέρθηκαν στην Συκέα και γίνανε 87 μαστογραφίες. Εξετάσθηκαν 89 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 1.068 Βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 254 άτομα και για σπιρομέτρηση 53.
Το διάστημα από 19/8/2013 έως τις 23/8/2013 μεταφέρθηκαν στην Καλλιθέα και γίνανε 78 μαστογραφίες. Εξετάσθηκαν 70 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 840 Βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 52 άτομα και για σπιρομέτρηση 15.
Συνολικά από το 1ο ζεύγος των κινητών μονάδων στην περιοχή της Ελασσόνας από τις 3/6/2013 έως 23/8/2013 έγιναν: 539 μαστογραφίες, 5.086 μικροβιολογικές εξετάσεις, 1.219 άτομα για οστεοπόρωση, 238 για σπιρομέτρηση και 34 άτομα για ΑΚΑ καρωτίδων.
Ολοκληρώθηκε ένας πρώτος τεράστιος κύκλος λειτουργίας των κινητών Μονάδων.
Ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος εργασιών των κινητών Μονάδων στην πόλη της Ελασσόνας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας.
Εκτός της άμεσης καιμ κεφαλαιώδους σημασίας που έχει η πρόληψη για τους κατοίκους της περιοχής, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο έρευνας από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από συνεννόηση του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Λάζαρου Μακρή με τον Πρόεδρο της Σχολής κ. Γιάννη Στεφανίδη.
Πρόκειται για ένα διπλό κέρδος που αποτελεί και την μοναδική θετική εξαίρεση σε όλη τη χώρα.

Add Comment