Συγκινητική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λυκούδι

Με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, η Τομεακή Οργάνωση Ελασσόνας του ΚΚΕ τίμησε στο πρόσωπο του κομμουνιστή δασκάλου Θωμά Παπακωνσταντίνου, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης, τους αντάρτες ΕΛΑΣίτες και μαχητές του ΔΣΕ, της περιοχής της Ελασσόνας της περιόδου 1940- 1949, όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και πολέμησαν από κάθε μετερίζι τους ξένους και ντόπιους κατακτητές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες Λυκουδιώτες, ανάμεσά τους και απόδημοι, παλιοί αγωνιστές, εργαζόμενοι, νέοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που κατέκλυσαν το βράδυ της Κυριακής, 28 Ιούλη, την πλατεία του χωριού σε μια μαζικότατη πολιτική συγκέντρωση.
[wpg_thumb]
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Αβρανάς, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Θ. Παπακωνσταντίνου, στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που έδρασε, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα:
«Επιδιώκουμε ως Κόμμα με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση να συμβάλουμε στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και προσφοράς του λαϊκού κινήματος, του επαναστατικού ΕΑΜικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν μας ενδιαφέρει μια απλή αφηγηματική περιγραφή των γεγονότων που εκτυλίσσονται την περίοδο αυτή, αλλά μας ενδιαφέρει η σωστή καταγραφή της ιστορίας για να βγάζουμε σωστά, δηλαδή ταξικά συμπεράσματα. Nα αντιπαλέψουμε την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων από την αστική τάξη που έχει για δικό της στόχο να βγάζει ο λαός λαθεμένα πολιτικά συμπεράσματα, μαθαίνοντας αναποδογυρισμένα τα πράγματα. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει και για το σήμερα και για το αύριο να μελετήσουμε αυτή την περίοδο και τοπικά, να γνωρίσουμε, να μάθουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε από τη δράση των κομμουνιστών, την ηρωϊκή στάση εκατοντάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών, στα βουνά, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Να βγάλουμε συμπεράσματα, χρήσιμα για τους αγώνες του σήμερα και να γενικεύσουμε τη μεγάλη αυτή παρακαταθήκη που εξυπηρετεί τη διαμόρφωση της επαναστατικής στρατηγικής που πρέπει να έχει σήμερα το Κόμμα της Εργατικής τάξης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάληψη της εξουσίας απ’ την Εργατική τάξη και τους συμμάχους της.
Ακολούθησε, στα πλαίσια της εκδήλωσης η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Θ. Παπακωνσταντίνου.

Για τον Θωμά Παπακωνσταντίνου
Ο Θ. Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο Λυκούδι στις 28.03.1902. Φοιτά αρχικά στο δημοτικό σχολείο στο Λυκούδι και στη συνέχεια στο ημιγυμνάσιο Τσαριτσάνης, ενώ το 1920 αρχίζει τις σπουδές στο διδασκαλείο αρρένων Θεσσαλονίκης. Στις 30 Ιουνίου 1924 παίρνει το απολυτήριο Γ’ Τάξης του Διδασκαλείου και το Σεπτέμβρη του 1924 διορίζεται στην Καρυά Ολύμπου, όπου και παραμένει ως το 1928. Αυτή την περίοδο, αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση στα προβλήματα του κλάδου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Την περίοδο 1931- 1933 συμβάλλει στη δημιουργία Κομματικής Οργάνωσης στο Λυκούδι στο οποίο έχει μεταφερθεί από το Σεπτέμβρη του 1928 και στο οποίο διδάσκει ως το 1939. Το διάστημα μεταξύ 1926- 1929 φαίνεται ότι γίνεται η γνωριμία και η σύνδεσή του με τον συνομήλικό του και πρωτοδιοριζόμενο το 1926 στη Μηλέα (Βούρμπα), δάσκαλο Νίκο Πλουμπίδη. Τον Απρίλη του 1931 εκλέγεται Πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Ελασσόνας.
Το 1932 παντρεύεται τη συναγωνίστριά του δασκάλα Σοφία Παπαναστασίου από τον Βρυότοπο Τυρνάβου, με την οποία αργότερα αποκτούν μια κόρη, τη Θώμη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου δουλεύει παράνομα. Μέσα στη στυγνή δικτατορία του Μεταξά, τοποθετείται ως αντιεισηγητής στο παιδαγωγικό συνέδριο εκπαιδευτικής περιφέρειας Ελασσόνας, το Σεπτέμβρη του 1937, κατόπιν της οποίας μετατίθεται και τελικά απολύεται.
Η περίοδος της τριπλής φασιστικής κατοχής, βρίσκει τον Θωμά Παπακωνσταντίνου πρωτεργάτη της οργάνωσης της ΕΑΜικής αντίστασης στην τότε επαρχία Ελασσόνας μέσα απ’ τις γραμμές του ΚΚΕ. Το Δεκέμβρη του 1941 συγκροτείται Γραφείο περιοχής Θεσσαλίας και σε μικρό χρονικό διάστημα επανασυστήνεται Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ στην επ. Ελασσόνας.
Ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει την Κομματική καθοδήγηση των οργανώσεων του Αμάρμπεη, συγκεντρώνει όπλα, το σπίτι του μετατρέπεται σε κέντρο συσκέψεων στελεχών κομμουνιστών, αγωνιστών της περιοχής. Σε αντίποινα οι φασίστες κατακτητές καίνε το σπίτι του το Φλεβάρη του 1943.
Τέλη Μάη του 1942 γίνεται το ξεκίνημα της πρώτης ένοπλης ανταρτοομάδας στην περιοχή του Ολύμπου με αρχηγό το Νίκο Ξυνό, μετά από απόφαση του Γραφείου περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Μετά από ένα χρόνο συγκροτείται η Ενιαία Επαρχιακή Επιτροπή Ελασσόνας του ΕΑΜ με έδρα τα Γιαννωτά και γραμματέα το λυκουδιώτη κομμουνιστή δάσκαλο Χρήστο Παγώνη.
Αρχές του 1944, και ίσως πιο πριν, ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου εκλέγεται Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ (η οποία από Αχτιδική Οργάνωση έχει διευρυνθεί σε Περιφερειακή). Κυνηγημένος από τις ένοπλες φασιστικές παρακρατικές ομάδες, ταλαιπωρημένος, βρίσκει συχνά καταφύγιο στα Γιαννωτά. Στις 7.8.1945 συλλαμβάνεται στη Λάρισα και στη συνέχεια για ένα χρόνο φυλακίζεται στα Τρίκαλα. Μετά την αποφυλάκισή του, κυνηγημένος πάλι τραβάει το δρόμο για το βουνό και εντάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ.
Στον ΔΣΕ ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου εντάχθηκε στα τμήματα της περιοχής Κισσάβου- Μαυροβουνίου και ανέλαβε την οργάνωση της λαϊκής αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης της περιοχής, η οποία ελέγχονταν από τον ΔΣΕ. Παράλληλα τοποθετήθηκε επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων Κισσάβου- Μαυροβουνίου, μεταξύ των οποίων και στην Καρίτσα, όπου δίδασκε και η γυναίκα του.
Με την στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ, ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου συνελήφθη τραυματίας τον Οκτώβρη του 1949, δολοφονήθηκε και εξαφανίστηκε στην περιοχή του Κισσάβου.

Add Comment